Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Λογαριασμό 100+50 εκ, κίνητρα απόκρισης ζήτησης και ατελέσφορα PPA το μπιλιέτο ΕΒΙΚΕΝ στο ΥΠΕΝ

Λογαριασμό 100+50 εκ, κίνητρα απόκρισης ζήτησης και ατελέσφορα PPA το μπιλιέτο ΕΒΙΚΕΝ στο ΥΠΕΝ

Από τις επιδοτήσεις στο πλαίσιο της αντιστάθμισης λείπουν 50 εκ ευρώ και από το 2023 επιπλέον 100 εκ ευρώ, τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν το ταχύτερο

 

Την άμεση καταβολή των οφειλόμενων προς τις ενεργοβόρες βιομηχανίες για την «αντιστάθμιση» του 2022 και την επιτάχυνση της καταβολής της αντίστοιχης επιδότησης για το 2023 ζητεί η εγχώρια ενεργοβόρος βιομηχανία, διαμαρτυρόμενη για τις περιπλοκές στη σύναψη «πράσινων» PPAs που εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αχρηστία το μέτρο, αλλά και για την απουσία κινήτρων σε ότι αφορά την παροχή της υπηρεσίας του demand response από τις επιχειρήσεις στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.


Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της γενικής συνέλευσης της ‘Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας,  ΕΒΙΚΕΝ που συνήλθε πρόσφατα και επικεντρώθηκε στο κρίσιμο ζήτημα του ενεργειακού κόστους το οποίο μάλιστα εκτιμάται πως δεν αντιμετωπίζεται με το οφειλόμενο ενδιαφέρον από την κυβέρνηση.

Τα μέλη της ΕΒΙΚΕΝ μεταξύ των οποίων πολύ μεγάλες εγχώριες βιομηχανίες όπως η ΣΙΔΕΝΟΡ, η Επίλεκτος, η Χαρτοποιία Φθιώτιδας, η ΤΙΤΑΝ, η ΑΓΕΤ Ηρακλής, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, η ΑΝΟΞΑΛ και η SOVEL, θεωρούν ότι η υπόθεση των πράσινων PPAs είναι χαμένη και ζητούν από την κυβέρνηση να καταβάλει τις επιδοτήσεις που δικαιούται η ελληνική βιομηχανία με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις οποίες λαμβάνουν όλες οι ανταγωνιστικές βιομηχανίες της Ευρώπης.

Κάλυψη της αντιστάθμισης κόστους

Έτσι σε κεντρικό αίτημα της ΕΒΙΚΕΝ αναδεικνύεται να διατεθούν από την πολιτεία οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι για την κάλυψη του μέτρου της αντιστάθμισης του κόστους λόγω του CO2. Σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις για το 2022 από τις επιδοτήσεις στο πλαίσιο της αντιστάθμισης λείπουν 50 εκ ευρώ και από το 2023 επιπλέον 100 εκ ευρώ, τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν το ταχύτερο καθώς τα αντίστοιχα ποσά έχουν ήδη καταβληθεί στις βιομηχανίες της κεντρικής Ευρώπης.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη γενική συνέλευση της ΕΒΙΚΕΝ, «η ελληνική βιομηχανία πρέπει και μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην ποιοτική απασχόληση, αρκεί να στηριχθεί από την πολιτεία μέσω των μηχανισμών επιδότησης, που προβλέπονται από το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο και εφαρμόζονται ήδη στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».


"Eπ αόριστο αναστολή" των PPAs

Σε ότι αφορά τα «πράσινα» ΡΡΑs η βιομηχανία ζητεί κατά αρχήν οι μονάδες ΑΠΕ που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς προκειμένου να κλείσουν σταθερή τιμή πώλησης της ενέργειας που θα παράγουν να λαμβάνουν ειδικά κίνητρα προκειμένου να συνάπτουν ΡΡΑs με βιομηχανίες. Μάλιστα όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων το πλεονέκτημα που είχαν οι βιομηχανίες της χώρας όταν επιβλήθηκε η υποχρέωση σε μια μερίδα παραγωγών ΑΠΕ να υπογράψουν πράσινο PPA με βιομηχανίες, επί της ουσίας αναστέλλεται επ’ αόριστο μαζί με την επ΄ αόριστο αναστολή της λήψης όρων σύνδεσης για τις ΑΠΕ της συγκεκριμένης κατηγορίας Β.

Κανένα κίνητρο για την απόκριση ζήτησης


Μεγάλο μέρος της συζήτησης που διεξήχθη κατά τη γενική συνέλευση αφορούσε και τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο ηλεκτρικό σύστημα λόγω της τεράστιας διείσδυσης των ΑΠΕ και της αυξημένης παραγωγής τους η οποία υπερβαίνει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα να καταρρέουν οι τιμές ακόμη και σε μηδενικά επίπεδα.

Όπως τόνισε ο κ. Κοντολέων για να αυξηθεί η αύξηση της ζήτησης περνάει και μέσα από την αντικατάσταση του φυσικού αερίου στις βιομηχανίες με ηλεκτρική ενέργεια ή με υδρογόνο ή με έργα CCUS. «Οι επενδύσεις αυτές όμως, δεν μπορούν να ξεκινήσουν όσο οι βιομηχανίες δεν βλέπουν φως στο τούνελ, δηλαδή ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας».

Σε ότι αφορά το demand response (απόκριση στη ζήτηση) σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ δεν υπάρχει επαρκές κίνητρο για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας από τη βιομηχανία στο σύστημα.
Για παράδειγμα, πολλές βιομηχανίες σήμερα δεν λειτουργούν στις ώρες αιχμής, χωρίς να αμείβονται. Η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι αυτή η λειτουργία δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη από τον Διαχειριστή του Συστήματος και ότι πρέπει να αρθούν τα εμπόδια και να δοθεί επαρκές κίνητρο για την παροχή της υπηρεσίας του demand response από τις βιομηχανίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης