Σε τροχιά κυκλικής οικονομίας scrap της ΓΑΙΑΟΣΕ ελάχιστης αξίας 310.583 ευρώ

Σε τροχιά κυκλικής οικονομίας scrap της ΓΑΙΑΟΣΕ ελάχιστης αξίας 310.583 ευρώ
Τι καταγράφει η προκήρυξη του διαγωνισμού

Στην πρώτη πιλοτική εφαρμογή scrapping προχωρά η ΓΑΙΑΟΣΕ για 123 μονάδες παλαιού, ακινητοποιημένος τροχαίου υλικού που βρίσκεται σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για άχρηστα πια σιδηροδρομικά οχήματα, τα οποία εκτός του ότι στοιβάζονται σήμερα σε χώρους, όπως υφιστάμενοι σιδηροδρομικοί σταθμοί, η ΒΙΠΕ Βόλου, τα παλιά εργοστάσια των ΖΑΝΑΕ και Πετρογκάζ στη Θεσσαλονίκη, αποτελούν και εστίες ρύπανσης. 

Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, καθώς και της στρατηγικής βιωσιμότητας της ευαιρείας, το scrap θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε νέες χρήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα αποφέρει οικονομικό όφελος στο Δημόσιο. Πέραν του οικονομικού τιμήματος, θα απελευθερωθούν χώροι που σήμερα παραμένουν αναξιοποίητοι, ενώ πρέπει και να φυλάσσονται στοιχειωδώς. 

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού από τη ΓΑΙΑΟΣΕ, που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου, η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας, που θα διενεργηθεί ηλεκτρονικά, θα είναι 0,140 E/kg πλέον ΦΠΑ. Κριτήριο κατακύρωσης θα είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών, έχει οριστεί η 10η Ιανουαρίου 2024, στις 14:00.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει την αποκομιδή και εκποίηση του παλαιού και άχρηστου τροχαίου υλικού, προεκτιμώμενου βάρους 2.218.450 κιλών. Ειδικότερα, 99 οχήματα, εκτιμώμενου βάρους 1,69 εκατ. κιλών βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και ακόμη 24 οχήματα με βάρος άνω των 525 χιλ. κιλών βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη. 

Η εκποίηση του παρωχημένου τροχαίου υλικού εντάσσεται στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών Προγράμματος Διαχείρισης Στόλου. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης