Ενέργεια

E.Μυτιληναίος στην Morgan Stanley: Το μοντέλο του μέλλοντος είναι μείγμα ΑΠΕ και φυσικού αερίου που θα εμπλουτίζεται και με άλλα πράσινα προϊόντα

E.Μυτιληναίος στην Morgan Stanley: Το μοντέλο του μέλλοντος είναι μείγμα ΑΠΕ και φυσικού αερίου που θα εμπλουτίζεται και με άλλα πράσινα προϊόντα
Το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης δημιουργεί πολιτικες παρανέργειες στην Ευρώπη με αποτέλεσμα την άνοδο των αντισυστημικών κομμάτων
Σχετικά Άρθρα
Η ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα δεν επιτυγχάνεται αποκλειστικά με περισσότερες ΑΠΕ, όπως ανέφερε ο κ. E. Μυτιληναίος  κατά την συμμετοχή του στο ενεργειακό πανελ του roadshow της Morgan Stanley στο Λονδίνο. Θα πρέπει να επενδύσουμε στην κατασκευή δικτύων. Οι μηδενικές τιμές του Σαββατοκύριακου είναι ένα ενδεικτικό φαινόμενο, λόγω της χαμηλής ζήτησης, που δημιούργησαν νέες στρεβλώσεις στην αγορά και αποτελούν μια ακόμα αιτία για να καταρριφθεί αυτός ο μύθος.

Πολλά κεφάλαια έχουν κατευθυνθεί και "σπαταληθεί"  στις Ανανεώσιμες και αυτά τα κεφάλαια διατρέχουν κινδυνο να απομειωθούν, αν συνεχίσουμε με αυτόν τρόπο και δεν επεκτείνουμε τα δίκτυα, αυξάνοντας παράλληλα την χωρητικότητά τους.Η ανάπτυξή τους είναι εξάλλου η πιο ακριβή πλευρά της ενεργειακής μετάβασης.

Αυτό είναι περισσότερο ένα παγκόσμιο πρόβλημα, όχι μόνο ελληνικό. Είναι παγκόσμιο, ανέφερε ο πρόεδρος της Mytilineos στο πάνελ της Morgan Stanley. Καθώς πλεόν δραστηριοποιούμεθα σε 40 και πλέον χώρες, λίγο ως πολύ το συναντάμε παντού, συμπλήρωσε.

Το μοντέλο του μέλλοντος βασίζεται σε ένα μείγμα ΑΠΕ και φυσικού αερίου που θα εμπλουτίζεται σταδιακά και από άλλα «πράσινα» προϊόντα όπως το υδρογόνο και η βιομάζα. Η ενεργειακή ασφάλεια παραμένει το βασικό διακύβευμα για τον πλανήτη και αυτό καθίσταται αντιληπτό στην φάση των κρίσεων, όπως συμβαίνει τώρα που ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάφλεξης στην Μ. Ανατολή.

"Ένα επίφοβο σενάριο θα μπορούσε να ήταν το κλείσιμο των ρωσικών αγωγών εξαιτίας του βουλγαρικού φόρου, που σε συνδυασμό με εμπλοκή στα στενά του Ορμούζ θα μπορούσε να επιφέρει ένα τεράστιο πρόβλημα έλλειψης αερίου. Ποιά είναι η τιμή της ενεργειακής επάρκειας;" διερωτάται ο πρόεδρος του Ομίλου και συμπληρώνει, ότι δεν είναι απλά  ένα ελληνικό θέμα. "Για μένα η ενεργειακή επάρκεια και η διασπορά των πηγών τροφοδοσίας θα είναι πάντα η νούμερο 1 προτεραιότητα."

Οι μεγάλες προκλήσεις

Το πρόβλημα για την Ευρώπη και την Γερμανία, είναι ότι είχαν την πολυτέλεια φθηνής ενέργειας τα τελευταία 20 χρόνια με τα φθηνά ρώσικα συμβόλαια. Με ενέργεια 20-30% χαμηλότερου κόστους επιτεύχθηκε το γερμανικό θαύμα. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό, το λάθος είναι ότι δεν αναπτύχθηκαν οι εναλλακτικές πηγές από τις χώρες της Βαλτικής, όπου υπάρχει αφθονία προσφοράς. Αυτό ήταν το στρατηγικό λάθος.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν σήμερα δύο μεγάλες προκλήσεις, που αφορούν από την μια  το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης. Αυτό δημιουργεί πολιτικές παρενέργειες στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή με την άνοδο των ακραίων, οδηγώντας σε ενίσχυση τα  αντισυστημικά κόμματα. Οι κοινωνίες δεν ρωτήθηκαν ποτέ αν ήθελαν να επωμισθούν το κόστος και τώρα που το αντιλαμβάνονται στρέφονται στις επιλογές αυτές.

Από την άλλη το υψηλό κόστος των ορυκτών καυσίμων ανέβασε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, μην ξεχνάμε, ότι δεν έπεσαν στα προ της κρίσης της Ουκρανίας επίπεδα.Οι συνέπειες αυτές αφορούν την βιομηχανική παραγωγή και κυρίως τις προηγμένες χώρες.Θεωρούμε τώρα ότι τα 45 ευρώ για το φυσικό αέριο είναι μια καλή τιμή, όμως ξεχνάμε ότι κάποτε ήταν στα 10 - 20 ευρώ και τώρα η χονδρική φτάνει τα 150 ευρώ. Οι τιμές αυτές εξασφαλίζουν μεν επάρκεια αλλά από την άλλη πλευρά σκοτώνουν την Ευρώπη.

Η Γερμανία που είναι ίδιαίτερα βιομηχανοποιημένη βλέπει τις βιομηχανίες της να κλείνουν, και η χώρα, διαθέτοντας παράλληλα όχι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, έχει ένα μακρύ δρόμο. Στην Ελλάδα έχουμε ήλιο και αέρα αρκετό. Τα στοιχεία του ΑΕΠ δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταπεξέλθει ευκολότερα από την Γερμανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης