Ενέργεια

Κοντά στον στρατηγικό της στόχο η Mytilineos το 2024 - Tα 1200 ΜW αποθήκευσης της Alberta και τα 311 εκατ πράσινα EBITDA

Κοντά στον στρατηγικό της στόχο η Mytilineos το 2024 - Tα 1200 ΜW αποθήκευσης της Alberta και τα 311 εκατ πράσινα EBITDA
Η διεθνής στρατηγική και η φυσική αντιστάθμιση που εξασφαλίζεται αναπόφευκτα θα οδηγήσουν τον όμιλο να εκμεταλλευθεί στο έπακρο την λήξη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων
Η Mytilineos μετασχηματίζεται σταθερά σε έναν εισηγμένο όμιλο, που από την αρχική μορφή της οικογενειακής εταιρίας και της εισηγμένης θα πάρει την μορφή μιας σύγχρονης corporation.
H ανάπτυξη της στρατηγικής που αποτιμήθηκε στην άνοδο της κεφαλαιοποίησης για το 2023 ανεβάζουν την ελληνική εισηγμένη σε παραπάνω επίπεδο, το οποίο πληροί διεθνή στάνταρς και της δημιουργεί ευρωπαϊκές πλέον προϋποθέσεις αξιολόγησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ έχει προχωρά ο δεύτερος διαγωνισμός αποθήκευσης στην Ελλάδα που θα ανεβάσει σε 700 MW τις συνολικές άδειες αποθήκευσης, η Mytilineos μόνο στην Alberta του Καναδά έχει εγκεκριμένες και υπό έγκριση συνολικά 1200 MW. Παράλληλα το χαρτοφυλάκιο της Βρετανίας διαθέτει 732 MW/1,18 GW Battery Energy Storage Sysytems ( τα γνωστά BESS). Παράλληλα για την Lightsource BP κατασκευάζει 25 MW στον κλάδο της αποθήκευσης και 50 MWh λιθίου, project που θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο του 2024.

Πτώση επιτοκίων -  Aγορές

Η κεφαλαιοποίηση ξεναπέρασε την εδβομάδα που πέρασε και πάλι τα 5 δισ. Οι αναλύσεις (Morgan Stanely, Edison) ανεβάζουν την αποτίμηση στα 6 δισ ευρώ, την ώρα που η εισγηγμένη έχει αποκτήσει το μεγαλύτερο weight στον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου. Οι παρουσιάσεις στο roadshow της Morgan Stanley ξεκινούν με την εισηγμένη να έχει επιβεβαιώσει τεχνικά τα επίπεδα στήριξης στην περιοχή των 34,4 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα και να δείχνει ότι μπαίνει στο trend που κυριαρχεί την τρέχουσα περίοδο στις αγορές. Οι αγορές έχουν κινηθεί ανοδικά τον τελευταίο μήνα επαναπροσεγγίζοντας τα υψηλά έτους, που είναι κοντά στα ιστορικά υψηλά, καθώς ξεκινούν να αποτιμούν την ολοκλήρωση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Oι αναλυτές είναι θετικοί για την πορεία των αποτελεσμάτων του 2024, καθώς το 2023 έχει πλέον κλείσει και οι αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν την συνέχεια ανόδου της κερδοφορίας.
Ως είθισται η προεξόφληση των αποτελεσμάτων γίνεται με το ξεκίνημα του νέου έτους, είτε και πιο νωρίς. Από την στιγμή πιου η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, θα υπάρξει όπως ήδη υπάρχει εμπλουτισμός επενδυτών που θα εισέλθει στις μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις και ειδικα σε όσες είναι οι δεικτοβαρείς.

Η νέα αποτίμηση

Με βάση το SOTP της Edison η αξία της εταιρίας προσδιορίζεται στα 8 δισ προ της αφαίρεσης του καθαρού χρέους, που το προβλέπεται στο τέλος του 2023 στα 1.631 δισ.
Από αυτά το σύνολο του ενεργειακού χαρτοφυλακίου μαζί με τις Αναεώσιμες Πηγές στα 5,85 δισ, με τις ΑΠΕ να αποτιμώνται στα 2,97 δισ. Η ανάλυση που δίνει για την M Renewables μια σχέση 9,6 EV/EBITDA την καθιστά σαν το asset ποιυ θα κάνει την διαφορά. Το EBITDA της αναμένεται στα 311 εκατ το 2024 και 340 εκατ το 2025, ενώ για το 2023 στα 242 εκατ.

Οι επενδύσεις για την κατασκευή αυτών των assets θα ανέλθουν σε 10 - 11 GW σε 10ετή ορίζοντα που σημαίνει νούμερα της τάξης των 7 -7,5 δισ. Αλλά όπως εκτιμά η ανάλυση το μεγάλο μέρος της εισροής κεφαλαίων, εγγραφής κερδοφορίας και αυτοχρηματοδότησης και αυτή είναι η διαφοροποίηση της εταιρίας, έχει να κάνει με την πώληση assets είτε με project finance, στοιχείο που θα ενισχύσει τα cash flows παράλληλα με την κερδοφορία.

Η εταιρία έχει ήδη υπογράψει μια σειρά από PPA s σε διεθνές επίπεδο που περιλαμβάνουν 200 MW και το 2024 θα είναι κομβικό καθώς έφτασε η ώρα για να καλύψει το Αλουμίνιο τις ενεργειακές του ανάγκες από τα PPAs του ίδιου του Ομίλου, όντας η φυσική μπαταρία του.

Παράλληλα το 2024 θα έχει σε πλήρη λειτουργία το CCGT που σημαίνει, ότι θα εγγράψει πολύ περισσότερα κέρδη σε σχέση με το 2023 και μόνο από την σύγχρονη αυτή μονάδα, καθώς μάλιστα οι τιμές του φυσικού αερίου εμφανίζουν σχετική σταθεροποίηση στην παρούσα φάση, με την Edison να τα προβλέπει στα 525 εκατ από 510 το 2023 για τον ενεργειακό τομέα εκτός της M Renewables. Άρα όποιες ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις υπάρξουν στις τιμές συμπίεσης των περιθωρίων θα αντισταθμιστούν από την πλήρη λειτουργία του CCGT που έχει προτεραιότητα εισόδου στο σύστημα.

Όπως έχει αφήσει να εννοηθεί και ο πρόεδρος η εταιρία θα επιτύχει την κεφαλαιοποίηση που απαιτείται, ώστε να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την είσοδό της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, διατηρώντας παράλληλα την πορουσία της στην Ελλάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης