Ενέργεια

Σκυλακάκης: Στο «πράσινο» τιμολόγιο θα γυρίσουν 5 εκατ. μετρητές από 1/1/2024

Σκυλακάκης: Στο «πράσινο» τιμολόγιο θα γυρίσουν 5 εκατ. μετρητές από 1/1/2024

Την 1η Δεκεμβρίου οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν τόσο τις βασικές παραμέτρους προσδιορισμού του όσο και τις τελικές τιμές που θα προσφέρουν στους καταναλωτές από την 1η Ιανουαρίου

 

Το 70% των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας δηλαδή σχεδόν 5 εκατομμύρια μετρητές θα μεταπέσουν στο «πράσινο» τιμολόγιο που θεσμοθετήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Την εκτίμηση αυτή κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου καθώς η πλειονότητα των καταναλωτών που παραμένουν στη ΔΕΗ δεν έχουν συνάψει νέα συμβόλαια και θα είναι δύσκολο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να εντοπιστούν ώστε να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία τους και να επιλέξουν ένα από τα υπόλοιπα τιμολόγια που προσφέρονται τόσο από την ίδια τη ΔΕΗ, όσο και από τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους λόγους της θεσμοθέτησης του «πράσινου» τιμολογίου στο οποίο θα μεταπέσουν όσοι καταναλωτές δεν επιλέξουν οικειοθελώς κάτι διαφορετικό.Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ η ΔΕΗ εκπροσωπεί 5.596.512 μετρητές στη Χαμηλή και Μέση Τάση και οι ιδιώτες προμηθευτές στο σύνολο τους 1.601239 μετρητές.

Τα υπέρ και τα κατά

Ο δεύτερος λόγος της θεσμοθέτησης του τιμολογίου ήταν η πρόθεση του υπουργού ΠΕΝ Θόδωρου Σκυλακάκη να προσφερθεί στους καταναλωτές ένα τιμολόγιο στο οποίο θα προσδιορίζεται σαφώς η τιμή μονάδας, δηλαδή η τιμή ανά KWh ώστε να είναι εύκολη η σύγκριση μεταξύ των προμηθευτών αλλά και οι αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα.
Μάλιστα ο κ. Σκυλακάκης απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις αιτιάσεις της αγοράς ότι το «πράσινο» τιμολόγιο θα είναι ακριβότερο αφού θα ενσωματώνει το ρίσκο της πρόβλεψης της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος τον επόμενο μήνα, σημειώνει ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει στις βασικές αρχές του marketing, αφού δεν μπορείς να λες «ελάτε σε μένα που είμαι ακριβότερος». Παράλληλα ο υπουργός υποστηρίζει ότι το πράσινο τιμολόγιο ενισχύει τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιριών αφού οι καταναλωτές θα μπορούν εύκολα να συγκρίνουν τιμές και αναλόγως να κινούνται.

Πάντως την 1η Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το «πράσινο» τιμολόγιο αφού με βάση και τη σχετική Υπουργική Απόφαση, οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν τόσο τις βασικές παραμέτρους προσδιορισμού του όσο και τις τελικές τιμές που θα προσφέρουν στους καταναλωτές από την 1η Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτές τις τιμές δεν θα συμπεριλαμβάνονται οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις (τέλη χρήσης δικτύου και συστήματος, ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ και δημοτικά τέλη).

Διορθωτικές παρεμβάσεις

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι δυο πρώτοι μήνες εφαρμογής του «πράσινου» τιμολογίου θα δώσουν μια καθαρή εικόνα αλλά και τη δυνατότητα στους εμπλεκομένους να κάνουν διορθωτικές παρεμβάσεις.
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο επαναφοράς των επιδοτήσεων ο κ. Σκυλακάκης απαντά κατ΄αρχήν αρνητικά. Μάλιστα εκτιμά ότι οι τιμές της ενέργειας εφόσον ο χειμώνας δεν έχει ιδιαίτερες εξάρσεις, θα αποκλιμακωθούν. Βεβαίως πάντα υπάρχει ο παράγοντας της ανασφάλειας λόγω και του πολεμικού μετώπου στη Μέση Ανατολή άλλα οι τιμές του φυσικού αερίου δείχνουν να είναι σταθεροποιημένες γύρω από τα 45 ευρώ/MWh.
Πάντως όπως σημειώνουν υψηλόβαθμοι παράγοντες είναι πάντοτε διαθέσιμα τα εργαλεία που δημιουργήθηκαν και αξιοποιήθηκαν κατά την περίοδο έξαρσης της ενεργειακής κρίσης και τα οποία θα μπορούσαν να επανενεργοποιηθούν εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Υπάρχει η τεχνογνωσία αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ Θανάσης Δαγούμας υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης που σχεδίασε και εφάρμοσε η Ελλάδα και το οποίο έχουν ζητήσει να μάθουν και να εφαρμόσουν και άλλες χώρες της Ευρώπης.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν έκτακτα σχέδια στήριξης των πολιτών τους έναντι της ενεργειακής κρίσης έως τον Ιούνιο του 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης