Σδούκου: Προσθήκη μπαταριών με αυξημένες περικοπές και άνοδο ταρίφας για εύρεση ηλεκτρικού χώρου

Σδούκου: Προσθήκη μπαταριών με αυξημένες περικοπές και άνοδο ταρίφας για εύρεση ηλεκτρικού χώρου

Στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ για έργα που έχουν διασφαλίσει όρους σύνδεσης είναι να προστεθούν και μπαταρίες για να συμμετέχουν στους νέους διαγωνισμούς

 

Οι περικοπές ισχύος των έργων ΑΠΕ θα συνεχιστούν και μάλιστα ενισχυμένες προκειμένου να συνεχιστεί η αυξανόμενη ένταση ο ρυθμός των επενδύσεων. Κι αυτό διότι ο ηλεκτρικός χώρος δεν είναι απεριόριστος. Αυτό επεσήμανε χθες, μιλώντας στο συνέδριο «Ενεργειακή Ασφάλεια και Πράσινη Ανάπτυξη» που διοργανώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) η υφυπουργός Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου.


Όπως επεσήμανε η ίδια, πέρυσι με τον νόμο 4951/2022, «ξεκινήσαμε κάποιες περικοπές στα έργα ΑΠΕ που γίνονται, άρα πλέον οι όροι σύνδεσης που δίνονται έχουν μέσα το στοιχείο των περικοπών».
Αυτή τη στιγμή, όπως τόνισε η ίδια, το επιτελείο του ΥΠΕΝ ετοιμάζει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο και τις απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις «για να συνεχίσουμε να κάνουμε διαγωνισμούς ΑΠΕ με μία ενισχυμένη περικοπή στα έργα αυτά, την οποία όμως γνωρίζει εκ των προτέρων ο επενδυτής. Αναφέρομαι κυρίως από αυτά τα 16 γιγαβάτ που έχουν όρους συνδέσεις στα χέρια τους. Έχω την εντύπωση ότι περίπου τα μισά από αυτά, ίσως είναι η δεξαμενή αυτών που περιμένουν για να συμμετάσχουν στις διαγωνιστικές διαδικασίες» .

Σύμφωνα με την κυρία Σδούκου, «αν θεσμοθετήσουμε μια διαδικασία να γίνονται μεν διαγωνισμοί για έργα ΑΠΕ με μία παραπάνω περικοπή, αυτό σίγουρα, αμέσως, θα δημιουργήσει ένα καινούργιο ηλεκτρικό χώρο». Το παλαιό μοντέλο των διαγωνισμών για έργα ΑΠΕ «δεν μπορεί να περπατήσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο», όπως είπε.

Στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ, μεταξύ άλλων, είναι στα έργα που έχουν διασφαλίσει όρους σύνδεσης, να προστεθούν και μπαταρίες για να συμμετέχουν στους νέους διαγωνισμούς. Όπως εξηγεί στέλεχος του ΥΠΕΝ, «σε αυτούς το σκεπτικό είναι να αυξηθεί η «ταρίφα» για τα έργα, ώστε παρά τις αυξημένες περικοπές, τελικά να βγαίνει το business plan».

Άνοιγμα του ηλεκτρικού χώρου

Το μεγάλο ζητούμενο είναι να ανοίξει ηλεκτρικός χώρος καθώς, όπως επεσήμανε η κυρία Σδούκου, πίσω από τα 16 GW με όρους σύνδεσης, έρχονται άλλα 35 GW που είναι στην πόρτα για να λάβουν όρους σύνδεσης. «Εμείς δεν θέλουμε να σταματήσει αυτή η ροή μόνο σε όσους έχουν λάβει μέχρι τώρα όρους σύνδεσης, γιατί υπάρχει και ένα σημαντικό pool έργων που δεν έχουν πάρει όρους σύνδεσης. Για να πάρουν όμως πρέπει να δημιουργηθεί καινούργιος ηλεκτρικός χώρος», υπογράμμισε η υφυπουργός. Όπως σημείωσε, πρέπει ταυτόχρονα να γίνει και το μεγάλο ξεκαθάρισμα των 16 GW από τα έργα που έχουν βαλτώσει αλλά δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο.

Επιπλέον, το ΥΠΕΝ σύμφωνα με την κυρία Σδούκου φτιάχνει το χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα είναι σαφές και ξεκάθαρο για τους επενδυτές. «Θα πρέπει να βγάλουμε μια υπουργική απόφαση στην οποία θα ορίσουμε τί διαγωνισμούς θα κάνουμε το 2024, τί διαγωνισμούς το 2025 και τί το 2026, δηλαδή την επόμενη τριετία. Δηλαδή να προσδιορίσουμε τι ισχύ θα βγάλουμε, αν θα είναι κοινοί διαγωνισμοί, διαγωνισμοί ΑΠΕ με μπαταρία κλπ. Νομίζω ότι αυτό περιμένουν να δουν οι ενδιαφερόμενοι», κατέληξε η υφυπουργός.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης