Κίνα: Επενδύσεις 140 δισ. δολ. για να φτάσει τα 230 GW ΑΠΕ το 2023

Κίνα: Επενδύσεις 140 δισ. δολ. για να φτάσει τα 230 GW ΑΠΕ το 2023

Αυξημένα κατά 60% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία είναι τα χρήματα που δαπανά σε ΑΠΕ για την 4ετία 2021-2025

Η Κίνα έχει στόχο να φτάσει το ρεκόρ των 230 GW εγκαταστάσεων αιολικής και ηλιακής ενέργειας φέτος, υπερδιπλάσιο από τον αριθμό των εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σύμφωνα με την Wood Mackenzie (παγκόσμια ομάδα έρευνας και παροχής συμβουλών στις βιομηχανίες ενέργειας, χημικών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μετάλλων και εξόρυξης).


Στην τελευταία έκθεσή της με τίτλο, «Πώς η Κίνα έγινε ο παγκόσμιος ηγέτης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας»
, οι επενδύσεις σε έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας για την ασιατική χώρα αναμένεται να φτάσουν τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2023.


Ο Alex Whitworth (Αντιπρόεδρος και επικεφαλής της έρευνας για την ενέργεια και τις ΑΠΕ Ασίας-Ειρηνικού στο Wood Mackenzie) δήλωσε: «Η Κίνα ανακοίνωσε το στόχο ουδέτερου άνθρακα για το 2060 το 2020 και έκτοτε αναδιοργανώνει αθόρυβα ολόκληρο τον τομέα της ενέργειας για να υποστηρίξει την ταχεία ηλεκτροδότηση και την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών.


Καθώς βγήκαμε από τα
lockdown για τον COVID-19, είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε πόσο μπροστά είναι πραγματικά η Κίνα.

Ενώ ορισμένες άλλες αγορές μετριάζουν τους στόχους των ΑΠΕ, η Κίνα αύξησε τις προοπτικές της για την αιολική και ηλιακή ενέργεια για το 2025 κατά 43% ή 380 GW μέσα σε λίγα μόλις χρόνια».

Από το 2020, για να βοηθήσει στην κλιμάκωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα, το Πεκίνο έχει ανακατευθύνει σημαντικές επενδύσεις προς τις γραμμές μεταφοράς, την αποθήκευση ενέργειας, την ευέλικτη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και την κατασκευή.

Καθώς το κόστος της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας μειώθηκε στην Κίνα, απέσυρε επίσης τα τιμολόγια τροφοδοσίας για έργα ανανεώσιμων πηγών το 2022, εξοικονομώντας στην κυβέρνηση εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις.

 

Δισ. δολ. οι κινέζικες επενδύσεις δικτύου για την περίοδο 2021-2025

Το Πεκίνο έχει προϋπολογισμό 455 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις δικτύου από το 2021-2025, αυξημένες κατά 60% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Αυτό περιλαμβάνει γραμμές μεταφοράς μεγάλων αποστάσεων μήκους άνω των 1000 km που έχουν ξεκλειδώσει περισσότερα από 100 GW ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ενδοχώρα της Κίνας.

Η χώρα έχει γίνει ηγέτης στην αποθήκευση ενέργειας συνδεδεμένη στο δίκτυο, με διπλασιασμό της χωρητικότητας από το 2020 στα 67 GW το 2023 και προοπτική να επεκταθεί στα 300 GW έως το 2030.

Άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες στοχεύουν στην ευελιξία του δικτύου.


Οι νέες πολιτικές της Κίνας

Η Κίνα έχει επικριθεί για έναν αγωγό άνω των 200 GW εργοστασίων άνθρακα υπό ανάπτυξη, αλλά οι νέες πολιτικές οδήγησαν στη δημιουργία ενός στόλου άνω των 100 GW ευέλικτων μονάδων που καίνε λιγότερο άνθρακα και έχουν σχεδιαστεί για να αυξάνουν τις εφεδρικές διακοπτόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το Πεκίνο έχει επίσης δημοσιεύσει νέες πολιτικές από την πλευρά της ζήτησης, όπως υψηλότερες τιμές αιχμής και καθορισμό στόχων για 50GW-80GW Διαχείρισης από την πλευρά της ζήτησης ή εικονικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής έως το 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης