Έξι μνηστήρες για την έρευνα γεωθερμικού δυναμικού σε τέσσερις περιοχές της Β. Ελλάδας - Λήγει σήμερα ο διαγωνισμός

Έξι μνηστήρες για την έρευνα γεωθερμικού δυναμικού σε τέσσερις περιοχές της Β. Ελλάδας - Λήγει σήμερα ο διαγωνισμός

Οι υποψήφιοι επενδυτές εφόσον τους ανατεθεί το ερευνητικό έργο θα κληθούν να πραγματοποιήσουν ερευνητικές γεωτρήσεις για τον εντοπισμό του κατάλληλου γεωθερμικού δυναμικού

 

Λήγει σήμερα ο διεθνής διαγωνισμός που έχει προκηρύξει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού σε τέσσερις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες κατ΄αρχήν ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από τουλάχιστον 6 εταιρίες, εκ των οποίων 4 είναι μεγάλοι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι και 2 εταιρίες από το εξωτερικό.

Οι περιοχές που έχουν προκηρυχθεί είναι το Κεντρικό – Νότιο Τμήμα της Λεκάνης του Στρυμόνα, ο Ακροπόταμος στην Καβάλα, το Δυτικό Τμήμα της Λεκάνης του Δέλτα του Νέστου και η Λεκάνη του Δέλτα του Έβρου.

Ο διαγωνισμός είναι πλειοδοτικός, διενεργείται από το ΥΠΕΝ με βάση το νέο Κανονισμό Γεωθερμικών Εργασιών, που δημοσιεύτηκε το 2021 και η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (πρώην ΙΓΜΕ) που οριοθέτησε τις τέσσερις προς εκμίσθωση περιοχές δημιούργησε data room, από όπου οι ενδιαφερόμενες εταιρίες πήρα τον πληροφοριακό φάκελο, με όλα τα γεωλογικά και γεωθερμικά στοιχεία κάθε περιοχής.
Έτσι εταιρίες όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η HelleniqEnergy, η Motor Oil, η Εnergean, αλλά και δυο ξένες εταιρίες η μία εκ των οποίων προέρχεται από την Αγγλία έχουν λάβει τους φακέλους με το πληροφοριακό υλικό και ελπίζετε ότι θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.

Ερευνητικές γεωτρήσεις

Οι υποψήφιοι επενδυτές εφόσον τους ανατεθεί το ερευνητικό έργο θα κληθούν να πραγματοποιήσουν ερευνητικές γεωτρήσεις για τον εντοπισμό του κατάλληλου γεωθερμικού δυναμικού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι στο ΕΣΕΚ έχει προβλεφθεί η συμμετοχή της γεωθερμίας στο παραγωγικό δυναμικό ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με 100 MW ισχύ, έως το 2030, ενώ σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Ενέργειας Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη θα ήταν μεγάλη επιτυχία να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για την γεωθερμία στην Ελλάδα καθώς αποτελεί μια ανανεώσιμη αλλά και σταθερή πηγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούσε σε πρώτη φάση έως το 2026 να δώσει 60 MW ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί στα τέλη Μαΐου με αρχικό χρόνο ολοκλήρωσης τις αρχές Οκτωβρίου αλλά δόθηκε παράταση έως το τέλος Νοεμβρίου καθώς υπήρξε ενδιαφέρον από επενδυτές που ζήτησαν χρόνο για να προετοιμάσουν τις προσφορές τους.

Με το διαγωνισμό αυτό γίνεται μια προσπάθεια να ξεκινήσει και πάλι τη γεωθερμία μέσης και υψηλής ενθαλπίας (πάνω από 90°C) σε περιοχές όπου οι κάτοικοι θεωρούνται πιο εξοικειωμένοι με τις χρήσεις και την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Για τις ίδιες περιοχές είχε γίνει διαγωνισμός και το 2011, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος.
Έχει προηγηθεί, επίσης, η εκμίσθωση και ανάθεση στη ΔΕH Ανανεώσιμες του δικαιώματος εκμετάλλευσης σε περιοχές ήδη ερευνημένες όπως η Μήλος, η Νίσυρος, η Λέσβος, και τα Μέθανα.

Εντοπισμός κοιτάσματος

Μάλιστα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αυτή την περίοδο πραγματοποιεί ερευνητικές εργασίες στην περιοχή της Πέτρας Λέσβου με στόχο να εντοπιστεί κάποιο γεωθερμικό κοίτασμα που θα επιτρέπει την εγκατάσταση μιας μικρής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.
Η ισχύς της νέας μονάδας θα είναι συνάρτηση της θερμοκρασίας του νερού που θα εντοπιστούν και των παροχών των γεωτρήσεων που θα γίνουν, κάτι που δεν μπορεί να προσδιοριστεί πριν ολοκληρωθούν οι δοκιμές παραγωγής.
Εκτιμάται ότι σε άλλες περιοχές όπως τα Μέθανα, η Νίσυρος ή Μήλος, η στάση των τοπικών κοινωνιών θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρώτη γεώτρηση από τη ΔΕΗ στη Μήλο το 1984 λόγω λανθασμένων τεχνολογικών επιλογών προκλήθηκε έκκληση υδρόθειου στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα τα σχέδια να ναυαγήσουν αλλά και οι κάτοικοι του νησιού να παραμένουν αρνητικοί στην ανάπτυξη του διαπιστωμένου γεωθερμικού πεδίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης