Ενέργεια

Κίνα: Τα διυλιστήρια επενδύουν δισ σε χημικά που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία των ΑΠΕ

Κίνα: Τα διυλιστήρια επενδύουν δισ σε χημικά που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία των ΑΠΕ

Η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς της Κίνας αναμένεται να ξεπεράσει το 1 τεραβάτ (TW) μέχρι το τέλος του 2026 σύμφωνα με το Oilprice.com

 

Οι γίγαντες διύλισης πετρελαίου της Κίνας έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια για να ενισχύσουν την παραγωγή χημικών που χρησιμοποιούνται σε εξαρτήματα για τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η China Petroleum & Chemical Corporation ή η Sinopec, η κορυφαία κινεζική εταιρεία διύλισης πετρελαίου, έχει επενδύσει στην αυξημένη παραγωγή αιθυλενίου-οξικού βινυλεστέρα (EVA) και ελαστομερούς πολυολεφίνης (POE), αναφέρει το Bloomberg.

Το EVA και το POE χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο στην κατασκευή ηλιακών κυψελών και με την κινεζική έκρηξη στις εγκαταστάσεις ηλιακής ισχύος, τα διυλιστήρια είναι πρόθυμα να αξιοποιήσουν την αγορά στα ύψη.

Η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς της Κίνας αναμένεται να ξεπεράσει το 1 τεραβάτ (TW) μέχρι το τέλος του 2026, διπλασιάζοντας από την αναμενόμενη ισχύ των 500 γιγαβάτ (GW) στο τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Rystad Energy. Ενώ η Κίνα θα χρειαζόταν 13 χρόνια για να φτάσει τα 500 GW ηλιακής ισχύος, θα χρειαστούν μόνο τρία ακόμη χρόνια για να διπλασιαστεί, δήλωσε η εταιρεία έρευνας ενέργειας νωρίτερα φέτος.

Στο επίκεντρο η καθαρή ενέργεια

Με χημικές ουσίες όπως το αιθυλένιο-οξικό βινύλιο και το ελαστομερές πολυολεφίνης να βρίσκουν νέες εφαρμογές στη βιομηχανία κατασκευής ηλιακών κυψελών, τα κινέζικα διυλιστήρια θέλουν να ενισχύσουν τα έσοδα από την αυξανόμενη παραγωγή καθαρής ενέργειας καθώς τα περιθώρια για αυτά τα προϊόντα είναι πολύ υψηλά.

«Το EVA και το POE είναι επί του παρόντος τα πιο κερδοφόρα προϊόντα στις γραμμές αιθυλενίου», είπε στο Bloomberg ο Teng Xiaofang, αναλυτής με σύμβουλο βιομηχανίας SCI99.

Η Sinopec έχει επενδύσει 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε 18 έργα σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσιά της στο Zhenhai, σύμφωνα με το Bloomberg. Τα έργα περιλαμβάνουν τρεις μονάδες για την κατασκευή των ενώσεων EVA και POE. Το κορυφαίο διυλιστήριο της Κίνας ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα επενδύσεις για την κατασκευή EVA και POE στο εργοστάσιό της στο Guangdong και στο διυλιστήριο Maoming, αντίστοιχα.

Η Sinopec ανέφερε στην έκθεσή της για το τρίτο τρίμηνο ότι η εγχώρια ζήτηση για χημικά αυξήθηκε με την κατανάλωση ισοδύναμου αιθυλενίου κατά 6,0% σε ετήσια βάση, μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου.

Τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της Sinopec για το τμήμα χημικών ήταν 5,53 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως για έργα αιθυλενίου στο Zhenhai και στο Tianjin Nangang.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης