Ενέργεια

Κλιμακώνεται η κόντρα ΥΠΕΝ - Παρόχων για τα τιμολόγια - Αναμένεται παρέμβαση της ΡΑΑΕΥ

Κλιμακώνεται η κόντρα ΥΠΕΝ - Παρόχων για τα τιμολόγια - Αναμένεται παρέμβαση της ΡΑΑΕΥ
Οι επιστολές πυροδότησαν νέα ένταση στις σχέσεις παρόχων - ΥΠΕΝ, κύκλοι του οποίου δεν έκρυβαν χθες την έντονη δυσαρέσκεια του αρμόδιου υπουργού κ. Θόδωρου Σκυλακάκη

Κλιμακώνεται η κόντρα παρόχων –ΥΠΕΝ για το ¨πράσινο¨ Ειδικό Τιμολόγιο με την πλευρά των παρόχων να περνάει από τα λόγια στην πράξη και να το "σαμποτάρει" και το υπουργείο να σκληραίνει τη στάση του καλώντας την ΡΑΑΕΥ να παρέμβει. Με τις πρώτες ενημερωτικές επιστολές προς τους πελάτες τους, κάποιοι πάροχοι προχώρησαν ευθέως στην υπονόμευση του Ειδικού Τιμολογίου  με το οποίο ποτέ δεν συναίνεσαν .

Αντιθέτως με επιστολές αλλά και σε κατ ιδίαν συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ εξέφρασαν την διαφωνία τους, όπως και την βεβαιότητα, ότι θα είναι ακριβότερο από τα κίτρινα κυμαινόμενα τιμολόγια, διότι θα εμπεριέχουν και το ρίσκο της πρόβλεψης της χονδρεμπορικής τιμής. Σε όλους τους τόνους εξάλλου ανεπίσημα οι εκπρόσωποι των παρόχων  αποδίδουν στο ΥΠΕΝ πρόθεση ελέγχου της αγοράς μέσω ρυθμιστικών παρεμβάσεων.


Tι αναφέρουν οι επιστολές

Από τις διαφωνίες ωστόσο και την αντιπαράθεση σε θεωρητικό επίπεδο κάποιοι εκ των παρόχων πέρασαν στην πράξη. Με τις ενημερωτικές επιστολές που είναι υποχρεωμένοι εκ του νόμου να στείλουν στους πελάτες τους έως και την 1η Δεκεμβρίου για τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από τις αρχές του νέου έτους, αναφέρουν και μάλιστα με ποσοστά ότι το Ειδικό Τιμολόγιο είναι ακριβότερο από το αυτό που ήδη έχουν, με εμφανή στόχο να αποτρέψουν την μετάπτωσή τους σε αυτό και να αποσπάσουν την έγκρισή τους για την παραμονή τους στο υφιστάμενο τιμολόγιο.

Είναι ενδεικτική η επιστολή  παρόχου σε  πελάτης της που αναφέρει επ αυτού : “Η Εταιρία μας, προκειμένου να σας διευκολύνει στην απόφασή σας, προέβη σε σύγκριση των δύο Εμπορικών Προγραμμάτων υπολογίζοντας για το διάστημα ΙΑΝ. 2023 – ΟΚΤ. 2023 προηγούμενο έτος τη μέση Τελική Χρέωση Προμήθειας που θα προέκυπτε βάσει: (α) της Τελικής Τιμής Προμήθειας του Εμπορικού Προγράμματος ......”...” , σύμφωνα με τους επισυναπτόμενους στην παρούσα Ειδικούς Όρους και (β) της Τελικής Χρέωσης Προμήθειας του «....», σύμφωνα με τους επισυναπτόμενους στην παρούσα νέους τροποποιημένους Ειδικούς Όρους. Από τα αποτελέσματα της ως άνω σύγκρισης προκύπτει ότι με την παραμονή σας στο «......», θα επωφελούσασταν για την εν λόγω χρονική περίοδο με περίπου 13.30% χαμηλότερη Τελική Χρέωση Προμήθειας” . Αντίστοιχου περιεχομένου επιστολές έχουν φτάσει και σε πελάτες άλλου μεγάλου καθετοποιημένου παρόχου. Στην δεύτερη σελίδα της επιστολής αναφέρονται συγκεκριμένα παραδείγματα από τα οποία προκύπτει ότι το Ειδικό Τιμολόγιο είναι ακριβότερο πάνω από 10% από το υφιστάμενο .   

Οι επιστολές πυροδότησαν νέα ένταση στις σχέσεις παρόχων - ΥΠΕΝ, κύκλοι του οποίου δεν έκρυβαν χθες την έντονη δυσαρέσκεια του αρμόδιου υπουργού κ. Θόδωρου Σκυλακάκη ο οποίος φέρεται να ζήτησε την παρέμβαση της ΡΑΑΕΥ.


Aναμένεται η στάση της ΡΑΑΕΥ

Αν και η πλειοψηφία των παρόχων συμφωνεί στο ότι το Ειδικό Τιμολόγιο θα είναι πιο ακριβό από τα κυμαινόμενα ¨κίτρινα¨ διότι εμπεριέχει και ρίσκο πρόβλεψης της χονδρεμπορικής τιμής, δεν φαίνεται να συμμερίζονται αυτή την πρακτική κάποιων συναδέλφων τους. Αλλοι πάλι την βρίσκουν απολύτως θεμιτή, επικαλούμενοι την προστασία των πελατών τους, ενώ κάποιοι ευθέως ομολογούν  ότι αποτρέπουν τους πελάτες τους. «Δεν θέλουμε το Ειδικό Τιμολόγιο και αυτό το έχουμε δηλώσει στον υπουργό» τονίζουν , επισημαίνοντας ότι με την υποχρεωτική μετάπτωση των πελατών τους σε αυτό, το υπουργείο τινάζει στον αέρα συμβόλαια που οι πάροχοι έχτισαν με κόπο σε βάθος χρόνους.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση της ΡΑΑΕΥ αλλά και του ΥΠΕΝ το επόμενο διάστημα καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα τόσο σε σχέση με την καταληκτική ημερημονία ενημέρωσης των καταναλωτών της 1ης Δεκεμβρίου όσο και σε σχέση με την έκδοση των νέων τιμολογίων την 1η Ιανουαρίου 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης