Νέα συμφωνία της OX2 με την Ingka για υπεράκτια αιολικά έργα

Νέα συμφωνία της OX2 με την Ingka για υπεράκτια αιολικά έργα

4 δισ. ευρώ οι επενδύσεις της Ingka σε ΑΠΕ

Η OX2 συμφώνησε με την Ingka Investments (επενδυτικός βραχίονας του Ομίλου Ingka που είναι ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής της ΙΚΕΑ), να πουλήσει μερίδιο 49% σε σουηδικά υπεράκτια αιολικά έργα επόμενης γενιάς.

Η συναλλαγή περιλαμβάνει τα υπεράκτια αιολικά έργα Pleione που βρίσκονται ανατολικά του Gotland και του Neptunus που βρίσκεται νοτιοανατολικά του Blekinge, τα οποία ανήλθαν σε 2,4 GW στο χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης της OX2 το τρίτο τρίμηνο του 2023.

 

Τα ποσά που προβλέπονται από τη συμφωνία

Βάσει της συμφωνίας, η OX2 θα λάβει αρχικά περίπου 230 εκατ. SEK (περίπου 20,2 εκατ. ευρώ).

Μετά την επιτυχή αδειοδότηση, η εταιρεία θα λάβει ένα προσυμφωνημένο αναβαλλόμενο τίμημα περίπου 0,7 εκατ. SEK (περίπου 0,6 εκατ. ευρώ) ανά MW για το 49% της προγραμματισμένης ισχύος.

Η συναλλαγή αναμένεται να επηρεάσει θετικά τα λειτουργικά έσοδα της OX2 με περίπου 200 εκατομμύρια SEK (περίπου 17,6 εκατομμύρια ευρώ) το 2023.

Η OX2 και η Ingka Investments διερευνούν επί του παρόντος μελλοντικές ευκαιρίες στη σουηδική αγορά, συμπεριλαμβανομένου του έργου Ran που βρίσκεται κοντά στην Πλειόνη.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το κόστος ανάπτυξης για τα έργα θα μοιραστεί ανάλογα με την ιδιοκτησία του αντίστοιχου μέρους, ανακοίνωσε η OX2.

 

Στόχος των εταιρειών είναι και η παραγωγή υδρογόνου

Εκτός από την υπεράκτια αιολική ενέργεια, οι εταιρείες θα διερευνήσουν τη δημιουργία υπεράκτιων εγκαταστάσεων παραγωγής υδρογόνου και πώς αυτό μπορεί να επιτρέψει την τεχνητή οξυγόνωση της Βαλτικής Θάλασσας. Με αυτό τον τρόπο θα επαναφέρει τη θαλάσσια ζωή σε μέρη της Βαλτικής Θάλασσας που υποφέρουν από ανοξικές συνθήκες, σύμφωνα με το OX2.

«Ο αγωγός του έργου επόμενης γενιάς, όπου μπορούμε να συνδυάσουμε υπεράκτια αιολική ενέργεια με παραγωγή υδρογόνου και ηλεκτρονικών καυσίμων, θα καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα δώσει επιχειρηματικές ευκαιρίες», δήλωσε ο Paul Stormoen (Διευθύνων Σύμβουλος της OX2).


Οι 3 συμφωνίες
για υπεράκτια της OX2 με την Ingka Investments

Αυτή είναι η τρίτη υπεράκτια συναλλαγή της OX2 με την Ingka Investments. Οι προηγούμενες συμφωνίες περιλαμβάνουν την εξαγορά της Ingka Investments μεριδίου 49% σε 3 υπεράκτια αιολικά έργα στη Φινλανδία τον Ιούνιο του 2023 και σε 3 έργα στη Σουηδία το 2022.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας «Αυτές οι συναλλαγές είναι σύμφωνες με τη στρατηγική της OX2 να διαφοροποιεί τον κίνδυνο και να αξιοποιεί τη δημιουργία αξίας στην υπεράκτια αιολική ενέργεια σε όλες τις φάσεις ανάπτυξης».

Ο Peter van der Poel (Διευθύνων Σύμβουλος της Ingka Investments) δήλωσε ότι «η συνεχιζόμενη συνεργασία μας με την OX2 επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας να αντιμετωπίσουμε τη μείωση του κλιματικού αποτυπώματος πολύ πέρα από τη δική μας κατανάλωση και στην αλυσίδα αξίας μας.

Μέχρι στιγμής η Ingka Investments έχει επενδύσει και έχει δεσμεύσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην αιολική και ηλιακή ενέργεια».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης