Ενέργεια

Μάχη με προβολή του κίτρινου τιμολογίου ετοιμάζουν οι Πάροχοι

Μάχη με προβολή του κίτρινου τιμολογίου ετοιμάζουν οι Πάροχοι
Tο βασικό επιχείρημα των ιδιωτών προμηθευτών προκειμένου να πείσουν ότι το πράσινο τιμολόγιο θα είναι ακριβότερο θα προκύπτει με βάση τα απολογιστικά στοιχεία της αγοράς χονδρικής το Δεκέμβριο
Σχετικά Άρθρα

Upd Παραμονές πρωτοχρονιάς θα μάθουν οι καταναλωτές την τελική τιμή ανά KWh που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2024 στο περίφημο πλέον πράσινο τιμολόγιο που θεσμοθέτησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο μεσοδιάστημα οι εταιρίες προμήθειας αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα του marketing και της διαφήμισης, θα επιδιώξουν να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές με διπλό στόχο: Να τους πείσουν ότι δεν συμφέρει να αφεθούν να μεταπέσουν στο πράσινο ή ειδικό τιμολόγιο του ΥΠΕΝ και να τους δείξουν με παραδείγματα ότι το κίτρινο κυμαινόμενο τιμολόγιο είναι το πλέον φθηνότερο και η πιο κατάλληλη επιλογή για την τρέχουσα περίοδο.

Εν όψει αυτού αλλά και με αφορμή τον θόρυβο των τελευταίων ημερών που τροφοδοτήθηκε από τις πρώτες επιστολές παρόχων προς τους καταναλωτές στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν παραδείγματα και συγκρίσεις τιμολογίων η ΡΑΑΕΥ στην  τηλεδιάσκεψη που μετατέθηκε για αύριο 5/12 με όλες τις εταιρίες προμήθειας, θέλοντας να τους επιστήσει στην τήρηση στην ανάγκη συνεπούς τήρησης του θεσμικού πλαισίου και αποφυγής φαινομένων παραπλάνησης των καταναλωτών.

Πάντως η ανακοίνωση από τους προμηθευτές της βασικής τιμής προμήθειας και των παραμέτρων προσδιορισμού της τελικής τιμής του πράσινου τιμολογίου, που έγινε την περασμένη Παρασκευή (1/12) είναι σαφές ότι δεν μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τις επιλογές των καταναλωτών. Και τούτο διότι το μόνο που μπορεί να συγκριθεί είναι η βασική τιμή προμήθειας, ενώ παραμένει άγνωστη η τελική τιμή που θα προκύψει με βάση την πρόβλεψη για την εξέλιξη της χονδρικής αγοράς ρεύματος τον Ιανουάριο.


Ακριβότερο το πράσινο τιμολόγιο θα υποστηρίξουν οι πάροχοι


Αυτό ακριβώς το σημείο, δηλαδή το γεγονός ότι η τελική τιμή του πράσινου τιμολογίου προκύπτει με βάση μια πρόβλεψη είναι το βασικό επιχείρημα των ιδιωτών προμηθευτών προκειμένου να πείσουν ότι το πράσινο τιμολόγιο θα είναι ακριβότερο, έναντι του κίτρινου η τιμή του οποίου θα προκύπτει με βάση τα απολογιστικά στοιχεία της αγοράς χονδρικής το Δεκέμβριο.
Πάντως σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν την Παρασκευή η ΔΕΗ, διαμόρφωσε τη βασική τιμή προμήθειας στα 16 λεπτά/KWh για κατανάλωση έως 500 KWh, το οποίο με την έκπτωση μειώνεται στα 12,8 λεπτά. Η νυκτερινή χρέωση ανέρχεται σε 12,9 λεπτά/KWh και με την έκπτωση στα 10,32 λεπτά/KWh. Για καταναλώσεις άνω των 500 KWh, η βασική χρέωση φθάνει στα 17,2 λεπτά/KWh και η νυχτερινή στα 13,76 λεπτά/KWh. Το πάγιο ανέρχεται στα 5 ευρώ.

Στο κίτρινο τιμολόγιο, MyHome4All η ΔΕΗ δίνει ως βασική τιμή τα 15,5 για τις πρώτες 500 KWh και 12,9 λεπτά για νυκτερινή κατανάλωση. Με την έκπτωση 20% η τιμή διαμορφώνεται στα 12,4 λεπτά και στα 10,32 λεπτά/KWh , ενώ για καταναλώσεις άνω των 500 KWh η τιμή φθάνει στα 21,1 λεπτά/KWh, με την έκπτωση στα 16,88 λεπτά/KWh και στο νυχτερινό τιμολόγιο στα 10,32 λεπτά/KWh. Kαι το κίτρινο τιμολόγιο έχει πάγιο 5 ευρώ. Πάντως τόσο το «πράσινο» όσο και το κίτρινο είναι κυμαινόμενα τιμολόγια, που σημαίνει ότι οι τιμές Ιανουαρίου θα είναι διαφορετικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έδωσε τιμή και για το μπλε τιμολόγιο, δηλαδή το σταθερό στα 28 λεπτά/KWh και στα 24 λεπτά/KWh για το νυκτερινό, με πάγιο 1 ευρώ.
Τέλος για το οικιακό τιμολόγιο myHome Enter η τιμή διαμορφώνεται στα 29,5 λεπτά/KWh και στα 26 λεπτά/KWh το νυχτερινό, με πάγιο 3 ευρώ.

Από τους υπόλοιπους παρόχους, ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες από τις βασικές τιμές προμηθευτή για το «πράσινο» τιμολόγιο στις οποίες πάντως δεν περιλαμβάνονται όλες οι παράμετροι:
Protergia: 22 λεπτά/KWh δίχως έκπτωση συνέπειας και στα 14 λεπτά/KWh με την έκπτωση.

NRG: 19 λεπτά/KWh δίχως έκπτωση συνέπειας και στα 11,5 λεπτά/KWh με έκπτωση.
Volton: 15,5 λεπτά/KWh, το οποίο κατόπιν εκπτώσεων διαμορφώνεται στα 9,92 λεπτά/KWh

Φυσικό Αέριο: 9,99 λεπτά/KWh, αλλά δεν έχει ανακοινώσει εκπτώσεις.
Το πράσινο τιμολόγιο όλων των εταιριών που προαναφέρθηκαν περιλαμβάνει πάγιο 5 ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης