Ιταλία: Έγκριση μέτρων 27,4 δισ για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των ΑΠΕ

Ιταλία: Έγκριση μέτρων 27,4 δισ για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των ΑΠΕ
Θα φέρει επενδύσεις 27,4 δισ. ευρώ
Η Ιταλία ενέκρινε τη Δευτέρα 4/12/2023 ένα διάταγμα για την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας και της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

 

Ο υπουργός οικολογικής μετάβασης ισχυρίστηκε ότι το πακέτο αναμένεται να προκαλέσει επενδύσεις ύψους 27,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (29,89 δισ. δολάρια).

Το σχέδιο αρχικά έπρεπε να ανακοινωθεί τον Οκτώβριο, αλλά έχει παγώσει εδώ και εβδομάδες λόγω εσωτερικών διαφωνιών εντός του κυβερνώντος συνασπισμού και στη συνέχεια μειώθηκε σε ορισμένα μέρη.

«Θέλουμε να ξεκλειδώσουμε τις μεγάλες δυνατότητες της χώρας μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός Gilberto Pichetto Fratin.

 

350 εκατ. ευρώ ετησίως για τη χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ

Μεταξύ μιας σειράς μέτρων, η κυβέρνηση θα διαθέσει 350 εκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2032 για τη χρηματοδότηση έργων που στοχεύουν στην υπέρβαση της τοπικής αντίθεσης κατά της εγκατάστασης μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Ρώμη θέλει επίσης να επιλέξει 2 θαλάσσιες κρατικές περιοχές στη Νότια Ιταλία που θα αφιερωθούν σε νέα υπεράκτια αιολικά έργα.

Άλλα μέτρα περιγράφουν ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), καθώς ο ενεργειακός όμιλος Eni και ο φορέας εκμετάλλευσης δικτύων gad Snam προχωρούν με τη δημιουργία ενός κόμβου CCS στα ανοικτά της πόλης της Ραβέννα.


Τι παρέχει η νομοθεσία

Για την αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου, η νομοθεσία ορίζει ότι τα έργα χερσαίων τερματικών σταθμών LNG αντιπροσωπεύουν «στρατηγικές παρεμβάσεις κοινής ωφέλειας, μη αναβαλλόμενες και επείγουσες».

Η διάταξη θα επιτρέψει στην Ιταλία να επιταχύνει τις εργασίες σε 2 νέους χερσαίους τερματικούς σταθμούς LNG που προωθούνται από την Enel στο Porto Empedocle και από την Iren και τη Sorgenia στο Gioia Tauro.

Αντίθετα «η Ρώμη αποφάσισε να εγκαταλείψει ένα σχέδιο επέκτασης ενός ειδικού καθεστώτος που βοηθά τα νοικοκυριά να αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια από τους προμηθευτές τους σε ρυθμιζόμενες τιμές», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, καθώς θεωρήθηκε ως πηγή πιθανής διαμάχης με την Ευρώπη.

Αυτό το καθεστώς πρόκειται επί του παρόντος να λήξει τον Ιανουάριο ως μέρος των δεσμεύσεων της Ιταλίας να τονώσει τον ανταγωνισμό στην ενεργειακή αγορά στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης μετά την COVID-19.

Το διάταγμα δεν αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει κανονισμό για την επέκταση των παραχωρήσεων που κατέχουν εταιρείες που διαχειρίζονται υδροηλεκτρικά εργοστάσια με αντάλλαγμα περισσότερες επενδύσεις.

Εάν είχε εγκριθεί, το μέτρο θα είχε ωφελήσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένων των Enel, A2A και Edison, οι οποίες διαθέτουν επί του παρόντος τις παραχωρήσεις για τη διαχείριση πολλών από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της χώρας.

Παρόμοιος κανόνας προβλέπεται ωστόσο για τον τομέα της γεωθερμίας, καθώς οι περιφερειακές αρχές μπορούν να ζητήσουν από τους κατόχους αυτών των επιχειρηματικών αδειών να προτείνουν ένα πολυετές επενδυτικό σχέδιο ώστε να παρατείνουν τις παραχωρήσεις τους.

Επιπλέον, το διάταγμα επιτρέπει στις εδαφικές Aρχές να υποβάλλουν αιτήσεις φιλοξενίας ραδιενεργών αποβλήτων, προκειμένου να επιταχυνθεί ο εντοπισμός των χώρων αποθήκευσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης