Ενέργεια

COP28: 50 εταιρείες ενέργειας υπέγραψαν χάρτα για την απανθρακοποίηση - Επενδύσεις άνω των 57 δισ. δολ.

COP28: 50 εταιρείες ενέργειας υπέγραψαν χάρτα για την απανθρακοποίηση - Επενδύσεις άνω των 57 δισ. δολ.
Αποφασιστικό βήμα για την κλιματική μετάβαση

Προς τη σωστή κατεύθυνση ως προς την απαλλαγή από τον άνθρακα και την επίτευξη των κλιματικών στόχων, κινείται η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) η οποία ξεκίνησε στο Ντουμπάι στις 30 Νοεμβρίου και θα τελειώσει στις 12 Δεκεμβρίου 2023.


Ήδη 50 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου υπέγραψαν
παγκόσμια χάρτα απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, γεγονός που αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη βιομηχανία.
Επί πρόσθετα οι συμμετέχοντες υποσχέθηκαν να δώσουν πάνω από 57 δισεκατομμύρια δολάρια για το κλίμα


Σύμφωνα με την Προεδρία της COP28 και του Βασίλειου της Σαουδικής Αραβίας, που εγκαινίασαν τον Χάρτη Απανθρακοποίησης Πετρελαίου και Αερίου (OGDC), αυτός ο παγκόσμιος βιομηχανικός χάρτης «ορόσημο», καταδεικνύει σημαντική πρόοδο στο δρόμο προς το 2030, όπως έχουν κάνει πολλές Εθνικές Εταιρείες Πετρελαίου (NOC).

Μεταξύ των 50 υπογραφόντων του χάρτη που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου (άνω του 60% είναι Εθνικές Εταιρείες Πετρελαίου, ποσοστό που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο αριθμό NOC που έχει δεσμευτεί ποτέ για μια πρωτοβουλία απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές).

Σχολιάζοντας αυτό, ο Δρ. Sultan Al Jaber (Πρόεδρος της COP28), τόνισε: «Η έναρξη του OGDC είναι ένα σπουδαίο πρώτο βήμα. Ενώ πολλές εθνικές εταιρείες πετρελαίου έχουν υιοθετήσει για πρώτη φορά στόχους καθαρού μηδέν για το 2050, γνωρίζω ότι και άλλοι μπορούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα. Χρειαζόμαστε ολόκληρη τη βιομηχανία να διατηρήσει τον 1,5 C σε προσιτότητα και να θέσει ακόμη πιο ισχυρές φιλοδοξίες για απαλλαγή από τον άνθρακα.

Πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε στη μείωση των εκπομπών και να εφαρμόσουμε ένα θετικό όραμα για την επίτευξη δράσης για το κλίμα και να κάνουμε όλους να δραστηριοποιηθούν σε αυτό».

 

Έρχονται επενδύσεις στο ενεργειακό σύστημα μετά τη συμφωνία

Ενώ οι υπογράφοντες του χάρτη έχουν δεσμευτεί για μηδενικές λειτουργίες το αργότερο έως το 2050 (τερματίζοντας τις συνηθισμένες εκρήξεις έως το 2030 και σχεδόν μηδενικές εκπομπές μεθανίου), συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν να εργάζονται για τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου στη μείωση των εκπομπών και να επιδιώξουν ορισμένες βασικές ενέργειες για το ξεκλείδωμα της απανθρακοποίησης.

Αυτά συνεπάγονται επενδύσεις στο ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα και των τεχνολογιών αρνητικών εκπομπών, καθώς και αυξανόμενη διαφάνεια, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της μέτρησης, της παρακολούθησης, της αναφοράς και της ανεξάρτητης επαλήθευσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και της απόδοσής τους και της προόδου στη μείωση των εκπομπών.

Επιπλέον, συμφώνησαν να αυξήσουν την ευθυγράμμιση με τις ευρύτερες βέλτιστες πρακτικές του κλάδου για την επιτάχυνση της απαλλαγής από τον άνθρακα των λειτουργιών και φιλοδοξούν να εφαρμόσουν τις τρέχουσες βέλτιστες πρακτικές έως το 2030 για τη μείωση της έντασης των εκπομπών συλλογικά, τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας και την παροχή ασφαλούς και οικονομικά προσιτής ενέργειας για την υποστήριξη της ανάπτυξης όλων οικονομίες.


Οι 3 κύριοι πυλώνες
του OGDC

Το OGDC είναι μια βασική πρωτοβουλία στο πλαίσιο του Global Decarbonization Accelerator (GDA), ο οποίος επικεντρώνεται σε 3 βασικούς πυλώνες οι οποίοι είναι: ταχεία κλιμάκωση του ενεργειακού συστήματος του αύριο, απαλλαγή από τον άνθρακα του ενεργειακού συστήματος του σήμερα και στόχευση μεθανίου και άλλων αερίων θερμοκηπίου που δεν περιέχουν CO2.

Αυτό είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για αλλαγή σε όλο το σύστημα, που αντιμετωπίζει τη ζήτηση και την προσφορά ενέργειας ταυτόχρονα.

 

5 μεγάλες εταιρείες πετρελαίου υποστηρίζουν τον χάρτη απανθρακοποίησης

Στους υπογράφοντες του χάρτη απανθρακοποίησης περιλαμβάνονται οι NOC και IOC.

Από την πλευρά των NOC, οι υπογράφοντες είναι οι ADNOC, Bapco Energies, Ecopetrol, EGAS, Equinor, GOGC, INPEX Corporation, KazMunaiGas, Mari Petroleum, Namcor, National Oil Company of Libya, Nilepet, NNPC, OGDC, OMV, Petroleum, Pakistan (PPL), Pertamina, Petoro, Petrobras, Petroleum Development Oman, Petronas, PTTEP, Saudi Aramco, SNOC, SOCAR, Sonangol, Uzbekneftegaz, ZhenHua Oil και YPF.

Από την άλλη πλευρά, η λίστα των IOC περιλαμβάνει 5 μεγάλες εταιρείες πετρελαίου μεταξύ των υπογραφόντων μαζί με άλλους παίκτες… οι οποίοι είναι οι Azule Energy, BP, Cepsa, COSMO Energy, Crescent Petroleum, Dolphin Energy Limited, Energean Oil & Gas, Eni, EQT Corporation, Exxonmobil, ITOCHU, LUKOIL, Mitsui & Co, Oando plc, Occidental Petroleum, Puma Energy (Trafigura), Repsol, Shell, TotalEnergies και Woodside Energy Group.

 

Στόχοι της COP28 UAE

Η COP28 UAE, η οποία πραγματοποιείται στο Expo City Dubai από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 2023, αναμένεται να συγκαλέσει περισσότερους από 70.000 συμμετέχοντες συμπεριλαμβανομένων αρχηγών κρατών, κυβερνητικών αξιωματούχων, ηγέτες διεθνούς βιομηχανίας, εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, ακαδημαϊκοί, ειδικοί, νέοι, και μη κρατικοί φορείς.

Όπως ορίζεται από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η COP28 παρέχει την πρώτη παγκόσμια απογραφή (μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της προόδου σε σχέση με τους κλιματικούς στόχους).

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ισχυρίζονται ότι ηγούνται μιας διαδικασίας για όλα τα μέρη να συμφωνήσουν σε έναν σαφή οδικό χάρτη για την επιτάχυνση της προόδου μέσω μιας ρεαλιστικής παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης.

Η Meg O'Neill (Διευθύνων Σύμβουλος του Woodside), παρατήρησε:

«Ο χάρτης είναι αφιερωμένος στην επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα και στην επίτευξη επιπτώσεων υψηλής κλίμακας στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου (μεταξύ άλλων) μέσω της συνεργασίας με τις κυβερνήσεις για την υποστήριξη εθνικών πολιτικών που επιταχύνουν την καθαρή μηδενική παράδοση.

Επίσης προβλέπει συνεργασία με τους τεχνολογικούς και χρηματοοικονομικούς τομείς για την επίτευξη ολιστικών αποτελεσμάτων, καθώς και συνεργασία με πελάτες και άλλες βιομηχανίες έντασης ενέργειας για τη μείωση των εκπομπών.

Η Woodside έχει ήδη δεσμευτεί να μειώσει τις καθαρές μας εκπομπές ιδίων κεφαλαίων Scope 1 και Scope 2 κατά 15% έως το 2025 και 30% έως το 2030,  μια φιλοδοξώντας για καθαρό μηδέν έως το 2050 ή νωρίτερα. Είχαμε επίσης μια ισχυρή ιστορική εστίαση στην ελαχιστοποίηση των εκπομπών μεθανίου. Αυτό σήμαινε ότι το 2022, οι εκπομπές μας μεθανίου ήταν περίπου 0,1% της παραγωγής μας κατ' όγκο, πολύ χαμηλότερες από τον στόχο της Oil and Gas Climate Initiative (OGCI) για ένταση μεθανίου κάτω από 0,2%.

 

Πρωτοβουλία «Στόχος του OGCI για μηδενικές εκπομπές μεθανίου»

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία «Στόχος του OGCI για μηδενικές εκπομπές μεθανίου» στην οποία εντάχθηκε η Woodside το 2022, δεσμευόμαστε να επιδιώξουμε σχεδόν μηδενικές εκπομπές μεθανίου σε λειτουργικά περιουσιακά στοιχεία έως το 2030.

Ο χάρτης COP28 αναγνωρίζει ότι απαιτείται μια διαφοροποιημένη προσέγγιση στην ενεργειακή μετάβαση για να επωφεληθούν της ποικιλομορφίας των δυνατοτήτων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».


Συμφωνία 50 εταιρειών για τη μείωση του μεθανίου

Το EDF (Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας που είναι μη κυβερνητικός οργανισμός ο οποίος αναζητά τρόπους για να καθαρίσει τον αέρα, να απελευθερώσει τη ναυτιλία και να μειώσει τη ρύπανση από μεθάνιο), πιστεύει ότι η δέσμευση για το μεθάνιο που περιέχεται στον Χάρτη Απανθρακοποίησης Πετρελαίου και Αερίου θα μπορούσε να είναι «πιο επιδραστική διεθνής πρωτοβουλία για το κλίμα σε δεκαετίες».

Ο Fred Krupp (Πρόεδρος της EDF) λέει ότι αυτές οι 50 εταιρείες που είναι υπεύθυνες για το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου έχουν συμφωνήσει «να εξαλείψουν ουσιαστικά τη ρύπανση από μεθάνιο».

Αυτό ακολουθεί μια ώθηση πολλών μηνών για να πειστούν οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου να μειώσουν το αποτύπωμά τους μεθανίου και δεσμεύει τις εταιρείες να περιορίσουν τη ρύπανση από μεθάνιο σε μόλις 0,2% στις παραγωγικές τους δραστηριότητες έως το 2030.

Ο Krupp πιστεύει ότι ο χάρτης θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου από κάθε υπογράφοντα έως και 80 έως 90%.

Ο Πρόεδρος της EDF είναι ανένδοτος ότι αυτός ο χάρτης, μαζί με τους κανονισμούς για το μεθάνιο που οριστικοποιήθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα μέτρα σε ΗΑΕ, Κίνα, Η.Π.Α. και Σύνοδο Κορυφής, θα είναι η μοναδική ημέρα με τη μεγαλύτερη επιρροή που παρατηρείται σε οποιαδήποτε COP τα τελευταία 30 χρόνια όσον αφορά στην επιβράδυνση του ρυθμού της θέρμανσης.

«Ακόμη και με αυτό το σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η βιομηχανία πρέπει να κάνει περισσότερα από τη μείωση του μεθανίου. Πρέπει να αυξήσουν γρήγορα την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας», κατέληξε ο Krupp.


Δεσμεύσεις άνω των 57 δισ. δολ. για το κλίμα

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 4 ημερών του COP28, οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις, οι επενδυτές και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν ήδη υποσχεθεί να δώσουν πάνω από 57 δισεκατομμύρια δολάρια στην ατζέντα για το κλίμα. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποκάλυψαν ένα καταλυτικό ταμείο 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το ALTÉRRA, με έμφαση στο ξεκλείδωμα της ιδιωτικής χρηματοδότησης σε ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο, ως μέρος των μέτρων χρηματοδότησης για το κλίμα που λαμβάνονται για τη διασφάλιση των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκάλυψε επίσης μια αύξηση 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για τη χρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με το κλίμα, ενώ 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια κινητοποιήθηκαν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης