Ενέργεια

Πως θα γίνει η ενημέρωση για τα νέα τιμολόγια -Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη ΡΑΑΕΥ - Προμηθευτών

Πως θα γίνει η ενημέρωση για τα νέα τιμολόγια -Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη ΡΑΑΕΥ - Προμηθευτών

Πρωτοβουλίες για την άρση της σύγχυσης των καταναλωτών

 

Επιστολή με αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής, των νέων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου, αλλά και για τον τρόπο ενημέρωσης των καταναλωτών με στόχο να ελεγχθεί η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα θα στείλει τις επόμενες ημέρες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε όλους τους προμηθευτές.

Αυτό συμφωνήθηκε κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε η ηγεσία της ΡΑΑΕΥ με τους εκπροσώπους των προμηθευτών και τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στόχος της παρέμβασης είναι να περιοριστεί η σύγχυση των καταναλωτών εν όψει της μετάβασης στο νέο καθεστώς τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου οπότε και δεν θα υπάρχουν επιδοτήσεις.

Τα τιμολόγια όπως είναι γνωστό έχουν κατηγοριοποιηθεί από τη ΡΑΑΕΥ σε κίτρινα (κυμαινόμενα), μπλέ (σταθερά), πορτοκαλί (δυναμικά για τους έχοντες έξυπνους μετρητές), ενώ με νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ προστέθηκε και το πράσινο τιμολόγιο που θα είναι κυμαινόμενο αλλά η τιμή του θα προσδιορίζεται με βάση πρόβλεψη για την χονδρική τιμή του ρεύματος τον επόμενο μήνα.

Σκυλακάκης: Υπομονή έως 1/1

Μάλιστα στην κατεύθυνση της άρσης της σύγχυσης των καταναλωτών χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης με δηλώσεις τους κάλεσε να κάνουν υπομονή και να περιμένουν έως την 1η Ιανουαρίου που θα γίνουν γνωστές οι τελικές τιμές των προμηθευτών για όλες τις κατηγορίες των τιμολογίων.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ βασική αιτία της σύγχυσης και των ερωτηματικών από την πλευρά των καταναλωτών, πέραν του αντικειμενικού γεγονότος της μετάβασης σε ένα νέο καθεστώς, είναι και οι ενημερωτικές επιστολές των ιδιωτών προμηθευτών προς τους πελάτες τους. Στις επιστολές αυτές συμπεριελήφθησαν παραδείγματα προσδιορισμού των διαφόρων κατηγοριών τιμολογίων με κεντρικό στόχο να πεισθούν οι καταναλωτές ότι το πράσινο τιμολόγιο που σύμφωνα με αυτούς καταρτίστηκε ώστε η ΔΕΗ να ελέγξει την αγορά, θα είναι ακριβότερο από το κίτρινο.

Από την πλευρά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι οι υπολογισμοί των προμηθευτών καταλήγουν σε λανθασμένα συμπεράσματα αφού γίνονται με παλαιά στοιχεία, ενώ μιλούν και για «πόλεμο» κατά του πράσινου τιμολογίου ο οποίος θα μπορούσε να απαντηθεί ακόμη και με διαφημιστική καμπάνια εκ μέρους του υπουργείου.
Έτσι κατά τη χθεσινή σύσκεψη παρά το γεγονός ότι επιχειρήθηκε να πέσουν οι τόνοι, φαίνεται ότι και οι δυο πλευρές παραμένουν στις θέσεις τους. Για μεν το ΥΠΕΝ το πράσινο τιμολόγιο είναι ένα εργαλείο διαφάνειας και σύγκρισης των τιμών, για δε τους προμηθευτές είναι ένας τρόπος να λύσει η ΔΕΗ το πρόβλημα των «άγνωστων» καταναλωτών ο οποίοι θα μεταπέσουν αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο και παράλληλα να δώσει τον τόνο στην αγορά σε ότι αφορά τις τιμές.

Στο μικροσκόπιο οι επιστολές

Πάντως κατά τη σύσκεψη συμφωνήθηκε οι προμηθευτές να κοινοποιήσουν στη ΡΑΑΕΥ τις ενημερωτικές επιστολές καθώς και τα στοιχεία της διαφημιστικής καμπάνιας που κάνουν ώστε αυτά να ελεγχθούν για το εάν είναι παραπλανητικά για τους καταναλωτές. Εφόσον διαπιστωθούν τέτοια φαινόμενα η ΡΑΑΕΥ θα καλέσει τους προμηθευτές σε εξηγήσεις και εν συνεχεία έχει το δικαίωμα να τους καλέσει επισήμως σε ακρόαση για την επιβολή ποινών.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι «άγνωστοι» καταναλωτές δηλαδή αυτοί για τους οποίους η ΔΕΗ δεν διαθέτει στοιχεία όπως το ΑΦΜ αλλά και τρόπο επικοινωνίας πέραν των γραπτών επιστολών απασχολεί έντονα το υπουργείο που θα προωθήσει πολύ σύντομα νομοθετική ρύθμιση για τη σύνδεση της βάσης δεδομένων του ΔΕΔΔΗΕ με την ΑΑΔΕ. Παράλληλα εκτιμάται ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει και η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την επιδότηση του ρεύματος για θέρμανση. Αυτή αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Ιανουαρίου και ο υποψήφιος για την επιδότηση θα μπαίνει με το ΑΦΜ άρα θα μπορεί να γίνει διασταύρωση με τον αριθμό παροχής ρεύματος.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό το ξεκαθάρισμα αναμένεται να παίξει και ο ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος έχει δεσμευθεί ότι μετά τον Απρίλιο θα κάνει μηνιαίες καταμετρήσεις του ρεύματος και όχι ανά τετράμηνο όπως ισχύει σήμερα. Οι μηνιαίες καταμετρήσεις εκτιμάται ότι θα συμβάλουν και στον έλεγχο των ρευματοκλοπών οι οποίες καταγράφουν εκρηκτική άνοδο τα τελευταία χρόνια ειδικά σε μικρές επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης, στις οποίες ο ΔΕΔΔΗΕ κατά προτεραιότητα επιδιώκει να εγκαταστήσει έξυπνους μετρητές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης