Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Απέκτησε την άδεια παραγωγής ενέργειας της ΑXPO 153 MW από φυσικό αέριο

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Απέκτησε την άδεια παραγωγής ενέργειας της ΑXPO 153 MW από φυσικό αέριο

 Εγκρίθηκε από την ΡΑΑΕΥ η τροποποίηση της άδειας

 

Την άδεια παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο και με εναλλακτικό καύσιμο ντιζελ απέκτησε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τον ελβετικό ενεργειακό όμιλο Axpo.

Ειδικότερα, πρόκειται για την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ονομαστικής ισχύος 153 MW και μέγιστης αποδιδόμενης ισχύος 153 MW, στη θέση «Πλησίον του οικισμού Κάτω Τιθορέας», της Δημοτικής Ενότητας Τιθορέας, του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, της εταιρείας με την επωνυμία «AXPO Generation Hellas Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας».

Με απόφασή της η ΡΑΑΕΥ εγκρίθηκε η τροποποίηση της άδειας ως προς την μετοχική σύνθεση της κατόχου εταιρείας, από «AXPO INTERNATIONAL S.A.» με ποσοστό 100%, σε «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» με ποσοστό 100% . Επίσης εγκρίθηκε η μεταβολή της επωνυμίας της κατόχου εταιρείας από «AXPO Generation Hellas Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας» με δ.τ. «AXPO Gen Hellas A.E.» σε «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με δ.τ. «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ Μ.Α.Ε.» και η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης του έργου, ήτοι μέσω Ιδίων Κεφαλαίων της μετόχου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας.

Ευκαιρίες στη θερμική ενέργεια

Σημειώνεται ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνεχίζει να βλέπει ευκαιρίες στην ανάπτυξη της παραγωγής θερμικής ενέργειας και συνεχίζει να αναπτύσσεται βλέποντας πια την αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και σχεδιάζοντας την κατασκευή και νέων θερμικών μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο.
Ο όμιλος ολοκληρώνει την τρίτη θερμική μονάδα (στην Κομοτηνή), πρόκειται να χτίσει μια τέταρτη και σχεδιάζονται και κάποιες άλλες, μέσω απόκτησης παλαιών αδειών, αφού πλέον δεν χορηγούνται νέες άδειες στην Ελλάδα.

Άνοιγμα στην Αλβανία

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε ήδη υπογράψει συμφωνία με τη ΔΕΠΑ, για τη συμμετοχή της τελευταίας με 35% στην FIER THERMOELECTRIC, την εταιρεία που θα αναπτύξει τη μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Αλβανία.
Η FIER THERMOELECTRIC S.H.A. ιδρύθηκε την 1η Οκτωβρίου 2022, με έδρα την Αλβανία και αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι σήμερα το 70% των μετοχών της ανήκει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το 30% στην αλβανική εταιρεία «Gener 2», ενώ μετά την απόφαση για συμμετοχή της ΔΕΠΑ, το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη νέα μονάδα θα γίνει 35%, ενώ με 35% θα συμμετέχει η ΔΕΠΑ και με 30% η αλβανική εταιρεία.
Το εργοστάσιο θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 175 MW και αναμένεται να κατασκευαστεί στην περιοχή Roskovec, στην επαρχία Fier, όπου καταλήγει και το αλβανικό τμήμα του αγωγού TAP

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης