Ενέργεια

ΡΑΑΕΥ: Ζητά μελέτες κόστους – οφέλους για τις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις από τον ΑΔΜΗΕ

ΡΑΑΕΥ: Ζητά μελέτες κόστους – οφέλους για τις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις από τον ΑΔΜΗΕ
Απόφαση απένταξης από το Δεκαετές Πρόγραμμα των δύο πιλοτικών έργων αποθήκευσης στη Θήβα και στη Νάξο
Μελέτες κόστους –οφέλους για τις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις θα ζητήσει η ΡΑΑΕΥ από τον ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης τους Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης περιόδου 2024-2033. Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή Ολομέλεια της Αρχής, όπως επίσης και η απόφαση απένταξης από το Δεκαετές Πρόγραμμα των δύο πιλοτικών έργων αποθήκευσης στη Θήβα και στη Νάξο.

Επιπλέον η ΡΑΑΕΥ αναμένεται να ανοίξει εκ νέου θέμα WΑCC, καθώς έχει προκαλέσει προβληματισμό η υψηλή κερδοφορία που ανακοίνωσε χθες ο ΑΔΜΗΕ για το εννεάμηνο του 2023. ¨Θα πρέπει να δούμε εάν αυτή η υψηλή κερδοφορία προκύπτει από το WACC και αν αυτό διαπιστωθεί θα προχωρήσουμε σε μείωση» αναφέρουν κύκλοι της ΡΑΑΕΥ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του ΑΔΜΗΕ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΡΑΑΕΥ είχε αρχικά εγκρίνει Wacc 6,1% για την περίοδο 2023-2025 το οποίο στη συνέχεια αναθεώρησε στο 7,57% έπειτα από αίτημα του ΑΔΜΗΕ ο οποίος επιχειρηματολόγησε ότι το 6,1% δεν διασφαλίζει την ομαλή υλοποίηση των επενδύσεων.

Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε χθες ότι τα ενοποιημένα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη εννεάμηνου ανήλθαν σε 92,8 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξησης της τάξης του 149,5% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2022. Το συγκρίσιμο EBITDA του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 214,2 εκατ. ευρώ, υψηλότερο κατά 54,8% σε σχέση με το αντίστοιχο του εννεάμηνου 2022.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ αναλαμβάνει ρόλο leader στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, ενώ έχει και το GREGY, που σημαίνει ότι θα χρειασθεί κεφάλαια για να επενδύσει, ενώ δεν αποκλείεται και το Δημόσιο να διαθέσει ποσοστό. Τούτου δοθέντος δημιουργούνται θετικές προϋποθέσεις γαι ενίσχυση της καθαρής θέσης της εταιρίας, πράγμα που θα πρέπει να λάβει υπόψη της η ΡΑΑΕΥ.

Τα έργα αποθήκευσης

Σε ότι αφορά στα δύο έργα αποθήκευσης η ΡΑΑΕΥ έκρινε ότι δεν έχει νόημα η ανάπτυξή τους από τον ΑΔΜΗΕ τη στιγμή που έχει δρομολογηθεί ένας δεύτερος διαγωνισμός για έργα αποθήκευσης. Επιπλέον η αρμόδια Αρχή έκρινε ότι δεν ήταν σωστή η συνοδευτική μελέτη των έργων που υπέβαλε ο ΑΔΜΗΕ, η οποία μιλούσε για άρση υπερφορτίσεων.

Αντιρρήσεις για τα δύο πιλοτικά έργα αποθήκευσης διατύπωσε και η ΔΕΗ στο πλαίσιο της διαβούλευσης, εκφράζοντας την άποψη ότι η αποθήκευση ενέργειας δεν αποτελεί ρυθμιζόμενη δραστηριότητα και στον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας οι υπηρεσίες αποθήκευσης ενέργειας θα πρέπει να βασίζονται στην αγορά και να είναι ανταγωνιστικές.

Η ΔΕΗ εξέφρασε και μια γενικότερη άποψη σε σχέση με τη δραστηριότητα του ΑΔΜΗΕ, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εστιάσει στην υλοποίηση των έργων που αφορούν αποκλειστικά στην κάλυψη των αναγκών που σχετίζονται με την δραστηριότητα του φυσικού μονοπωλίου και τα οποία αποδεδειγμένα μεγιστοποιούν το κοινωνικό όφελος.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης