Ενέργεια

Δριμεία επίθεση στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου από τον μεγιστάνα Andrew Forrest (Guardian)

Δριμεία επίθεση στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου από τον μεγιστάνα Andrew Forrest (Guardian)

Ο Αυστραλός δισεκατομμυριούχος ορυχείων πλήρωσε διαφημίσεις σε μεγάλες εφημερίδες που εναντιώνονται στους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων

Ο Αυστραλός δισεκατομμυριούχος ορυχείων Andrew Forrest ο οποίος εσχάτως έγινε υποστηρικτής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της Συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (Cop28) για να χρηματοδοτήσει διαφημίσεις σε περισσότερες από 10 μεγάλες εφημερίδες σε όλο τον κόσμο που επιτίθενται στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και ζητούν τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.


Ο
Forrest ο οποίος φέτος είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Αυστραλίας, με περιουσία 33,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (17,4 δισεκατομμύρια £), πλήρωσε διαφήμιση για να δημοσιευτεί την Παρασκευή (8/12/2023) σε εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένων των New York Times, Wall Street Journal, Washington Post, Financial Times, Times of India, Australian Financial Review και Australian.

Κάτω από το πανό της Fortescue (εταιρεία εξόρυξης μετάλλων και πράσινης ενέργειας που ανήκει στον Forrest και εδρεύει στην Αυστραλία), η διαφήμιση προβολής έδειχνε μια στρουθοκάμηλο με το κεφάλι της στην άμμο. Πάνω από το πουλί έγραφε το κείμενο: «Πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ορίστε η επιστήμη που χάσατε».

Η εκστρατεία είχε προγραμματιστεί να γίνει καθώς ο Forrest (έφτιαξε την περιουσία του από εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος, αλλά πρόσφατα έγινε υποστηρικτής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), ζήτησε επείγουσα δράση στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

Ζητάει άμεση παύση της καύσης ορυκτών καυσίμων

Μιλώντας σε μια ημέρα ανάπαυσης στο συνέδριο του Ντουμπάι, είπε ότι το Cop28 θα μπορούσε να έχει «τεράστια ιστορική σημασία» εάν οι χώρες δήλωσαν ότι τα ορυκτά καύσιμα έπρεπε να καταργηθούν σταδιακά και όχι απλώς να «μειωθούν» μέσω αυτού που αποκάλεσε το «παλιό ψέμα» της δέσμευσης άνθρακα, αλλά θα ήταν «αποτυχία εάν αποτύγχανε να συμφωνήσουν σε αυτό το σημείο».

«Κοιτάξτε, θα πίστευα ότι είναι απίθανο ότι μια έκκληση για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων θα έδινε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον επειδή ο τομέας των πετροκρατικών και των ορυκτών καυσίμων έστειλε χιλιάδες και χιλιάδες λομπίστες εδώ.

Αυτό είναι ενδιαφέρον. Αλλά αυτό που είναι πιο ενδιαφέρον για μένα είναι ότι η επιστήμη τώρα τελειώνει και αν οι άνθρωποι λένε ότι δεν το γνωρίζουν ή το αγνοούν, τότε νομίζω ότι έχουν αίμα στα χέρια τους.

Χρειαζόμαστε μια απλή κατανόηση ότι υπάρχει μόνο ένα ερώτημα που πρέπει να κάνουμε το οποίο είναι: πότε θα σταματήσετε να καίτε ορυκτά καύσιμα; Οποιοσδήποτε βιομήχανος, οποιοσδήποτε πολιτικός πρέπει να λάβει αυτή την απλή ερώτηση. Όχι «ποιο είναι το σχέδιό σας για καθαρό μηδέν για το 2050 ή ποιο είναι το πιο πράσινο σχέδιό σας ή οποιοδήποτε από αυτά τα ασβέστια», είπε στον Guardian.


Ανοιχτή επιστολή της Fortescue προς τους «παγκόσμιους ηγέτες»

Αυτή την εβδομάδα η Fortescue δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή προς τους «παγκόσμιους ηγέτες» υπογεγραμμένη από 60 επιστήμονες λέγοντας ότι υπάρχει «επιστημονική συναίνεση ότι η αυξανόμενη υγρασία και η ζέστη αποτελούν σοβαρή και αυξανόμενη απειλή για την ανθρωπότητα», ιδιαίτερα στις πυκνοκατοικημένες τροπικές και υποτροπικές περιοχές.


Ο στόχος της προβολής των διαφημίσεων

Η επιστολή και οι διαφημίσεις ζητούσαν υποστήριξη για το «θετικό σχέδιο ενέργειας» του Forrest που περιελάμβανε την πλήρη κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, την αντικατάστασή του με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εισαγωγή οικονομικών διεγερτικών για την ενθάρρυνση της «πράσινης ανάπτυξης και μετασχηματισμού».

Είπε ότι ο στόχος του με την προβολή των διαφημίσεων ήταν «να διατηρήσει την ορμή της αλήθειας και να βεβαιωθεί ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι η θανατηφόρα υγρασία είναι πάνω μας και σκοτώνει ανθρώπους».

«Περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι τώρα… ο καιρός για δικαιολογίες και αμφιβολίες έχει τελειώσει. Έχουμε τις λύσεις για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και εδώ πρέπει να πάμε.

Αν λες ότι δεν μπορείς, τότε ίσως έχεις δίκιο, δεν μπορείς. Αλλά τώρα είναι η ώρα να φύγεις από τη σκηνή και να φέρεις κάποιον που θα το κάνει», είπε.  

Η διαφήμιση ακολουθεί μια παρόμοια ολοσέλιδη διαφημιστική εκστρατεία σε αυστραλιανές εφημερίδες από την εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Woodside για την προώθηση του προτεινόμενου κοιτάσματος φυσικού αερίου Scarborough, το οποίο σύμφωνα με τους αναλυτές θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου δισεκατομμυρίων τόνων.

Η Fortescue περιγράφει τώρα τον εαυτό της ως την «Νο 1 εταιρεία στον κόσμο ολοκληρωμένης πράσινης τεχνολογίας ενέργειας και μετάλλων» και έχει θέσει στόχο να εξαλείψει πλήρως τις εκπομπές της έως το 2030. Είχε μια μικτή χρονιά, αφού γιόρτασε την επέτειο των δύο δεκαετιών της σε ένα πλούσιο πάρτι Pilbara αλλά και απώλεια πολλών ανώτερων στελεχών σε γρήγορη διαδοχή.


Παρουσίαση καραβιού μεταφοράς καυσίμου αμμωνίας

Η εταιρεία και ο Forrest έκαναν θραύση στο Cop28 εμφανίζοντας ένα πλοίο που ονομάζεται «Green Pioneer» (ένα εμπορικό σκάφος με σημαία Σιγκαπούρης που έχει μετατρέψει 2 από τους 4 κινητήρες του, ώστε να μπορούν να λειτουργούν με συνδυασμό ντίζελ και πράσινου).

Η Fortescue λέει ότι η πρώτη μεταφορά καυσίμου αμμωνίας του πλοίου αναμένεται τον Φεβρουάριο.

Ο Αυστραλός υπουργός κλιματικής αλλαγής, Κρις Μπόουεν, περιόδευσε το πλοίο την Πέμπτη 7/12/2023 και ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι, έχει προγραμματιστεί να διευθύνει μια εκδήλωση στο πλοίο «για τον εορτασμό της έναρξης της εποχής της ναυσιπλοΐας χωρίς ρύπανση» την Παρασκευή.


Ο Forrest παραδέχτηκε τις ευθύνες του

Ο Forrest είπε ότι ως ιδρυτής, εκτελεστικός πρόεδρος και κύριος μέτοχος μιας εταιρείας που βασιζόταν στην ενέργεια από ορυκτά καύσιμα για τη δημιουργία πλούτου, ήταν «μέρος του προβλήματος».

Επανέλαβε μια γραμμή που είπε ότι χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της περιοδείας της διάλεξής του: «Αν θέλετε να βάλετε ένα κεφάλι σε μια ακίδα όταν η θανατηφόρα υγρασία χτυπήσει πραγματικά, ξεκινήστε με τη δική μου. Αλλά μην αφήσετε τους άλλους 999 που μπορεί να μην έχουν ενεργήσει τόσο γρήγορα όσο εμείς».

«Συμπεριλαμβάνω τον εαυτό μου σε αυτό επειδή δεν κουνώ το δάχτυλο σε όλους τους άλλους, λέω ότι είμαι κι εγώ μέρος του προβλήματος, αλλά τουλάχιστον αλλάζω».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης