Ενέργεια

Η Σερβία ολοκλήρωσε τη διασύνδεση με αγωγό αερίου στη Βουλγαρία

Η Σερβία ολοκλήρωσε τη διασύνδεση με αγωγό αερίου στη Βουλγαρία
H χωρητικότητα του αγωγού στη σερβική πλευρά είναι 1,8 κυβικά μέτρα ετησίως, νούμερο που αντιστοιχεί στο 60% των ετήσιων αναγκών της Σερβίας σε φυσικό αέριο

Η Σερβία ολοκλήρωσε χθες (10/12) τη διασύνδεση με έναν αγωγό στη Βουλγαρία, η οποία θα επιτρέψει στη βαλκανική χώρα να διαφοροποιήσει τις προμήθειές της σε φυσικό αέριο και να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Η έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού θα καταστήσει λειτουργικό τον αγωγό από την πόλη Νόβι Ίσκαρ της Βουλγαρίας προς τη σερβική πόλη Νις, επιτρέποντας στο Βελιγράδι να έχει πρόσβαση σε αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και στον τερματικό σταθμό LNG στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Έτσι, η χώρα μας αποκτά ακόμη ενεργότερο ρόλο στην ενεργειακή «σκακιέρα» της περιοχής σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι η χωρητικότητα του αγωγού στη σερβική πλευρά είναι 1,8 κυβικά μέτρα ετησίως, νούμερο που αντιστοιχεί στο 60% των ετήσιων αναγκών της Σερβίας σε φυσικό αέριο.

Τέλος, σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης του έργου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε 49,6 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού. Άλλα 25 εκατ. ευρώ εξασφαλίστηκαν με ένα ενιαίο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ 22,5 εκατ. ευρώ δόθηκαν από τη Σερβία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης