Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Glencore: Πράσινο «στρίβειν» - Γιατί εγκαταλείπει τον άνθρακα και η μετάφραση της επόμενης μέρας

Glencore: Πράσινο «στρίβειν» - Γιατί εγκαταλείπει τον άνθρακα και η μετάφραση της επόμενης μέρας
Ένας από τους βασικούς μοχλούς της μείωσης της ζήτησης άνθρακα είναι η μείωση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία άνθρακα στον κόσμο θέλει να ξεφύγει από τον κλάδο και να ανοίξει μια νέα σελίδα στις δραστηριότητές της. Ο λόγος για την ελβετική Glencore, που σχεδιάζει να απαλλαγεί από τα ανθρακωρυχεία της. Πρόκειται παράλληλα για μια επιλογή που θα της επιτρέψει να μεταμορφωθεί στον βασικό προμηθευτή μετάλλων που απαιτούνται για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και άλλες «πράσινες» τεχνολογίες.

Όπως αναμεταδίδει το Oilprice, τον περασμένο μήνα ο ελβετικός κολοσσός υπέγραψε συμφωνία εξαγοράς πλειοψηφικού ποσοστού 77% στη δραστηριότητα μεταλλουργικού οπτάνθρακα της Teck Tesources, έναντι τιμήματος ύψους 6,93 δισ. δολαρίων σε μετρητά. Η Teck θα πουλήσει επίσης το 20% της εν λόγω δραστηριότητας στην ιαπωνική Nippon Steel Corporation, η οποία κατέχει ήδη ποσοστό 2,5% σε αυτήν, ενώ ένα μικρό ποσοστό 3% θα αποκτήσει η νοτιοκορεατική εταιρεία Posco, ανταλλάσοντας το ποσοστό που διατηρεί σε δύο άλλες μονάδες άνθρακα της Teck με το 3% της μονάδας μεταλλουργικού οπτάνθρακα Elk Valley Resources (EVR).

Τι παίζει με τον άνθρακα

Η πτώση του άνθρακα δεν μπορεί να αποδοθεί στην εταιρική κοινωνική ευθύνη και τη γενική ευεργεσία. Ένας από τους βασικούς μοχλούς της μείωσης της ζήτησης άνθρακα είναι η μείωση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας. Η χώρα, η οποία έχει υπερμεγέθη παρουσία σε όλες τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, και ιδιαίτερα στις αγορές άνθρακα, έχει φτάσει στο δικό της οικονομικό σημείο καμπής μετά από δεκαετίες ιλιγγιώδους οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΙΑ, «αν η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη της Κίνας επιβραδυνθεί κατά άλλη μια ποσοστιαία μονάδα, αυτό θα μείωνε τη ζήτηση άνθρακα το 2030 κατά ένα ποσό σχεδόν ίσο με τον όγκο που καταναλώνεται σήμερα από ολόκληρη την Ευρώπη».

Στο μέλλον, η Glencore σχεδιάζει να επικεντρωθεί στα μέταλλα που αναμένεται να τροφοδοτήσουν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Η επανάσταση της πράσινης ενέργειας τροφοδοτεί έναν σύγχρονο πυρετό χρυσού για βασικά ορυκτά και μέταλλα σπάνιων γαιών που είναι θεμελιώδη για την υποδομή που απαιτείται για ηλιακούς συλλέκτες, μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, ανεμογεννήτριες και πολλά άλλα. Η κλίμακα της επερχόμενης ζήτησης είναι τεράστια.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προβλέπει ότι οι παγκόσμιες προσθήκες δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αυξηθούν κατά 107 GW για να φτάσουν σε περισσότερα από 440 GW το 2023, τη μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση ποτέ. Ταυτόχρονα, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να αυξηθούν κατά 35% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, φτάνοντας τα 14 εκατομμύρια, σε μια αύξηση που ο ΙΕΑ χαρακτήρισε «εκρηκτική».

Η Glencore θεωρείται εδώ και καιρό ως ένα από τα τελευταία προπύργια των επενδύσεων άνθρακα και η έξοδός της από τη βιομηχανία είναι ενδεικτική των πολύ μεγαλύτερων δυνάμεων της αγοράς που σύντομα θα κάνουν τον άνθρακα ένα ασύμφορο asset. Η μετατροπή μιας εταιρείας άνθρακα σε προμηθευτή πράσινης ενέργειας είναι ένα ισχυρό σύμβολο της ασταμάτητης παλίρροιας του συνεχιζόμενου παγκόσμιου μετασχηματισμού της ενεργειακής βιομηχανίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης