Ενέργεια

Μυτιληναίος: Η Ευρώπη στραγγαλίζεται από την ενεργειακή της πολιτική – Το ατού της Ελλάδας, εμβληματικό το FSRU Αλεξανδρούπολης

Μυτιληναίος: Η Ευρώπη στραγγαλίζεται από την ενεργειακή της πολιτική – Το ατού της Ελλάδας, εμβληματικό το FSRU Αλεξανδρούπολης
Εύσημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη - "Αδικούμε τον Σκυλακάκη"
Σχετικά Άρθρα

Το υπάρχον μοντέλο της Ευρώπης τελειώνει, ανέφερε ο κ. Ε. Μυτιληναίος στη συνέντευξή του στον Γιώργο Φιλιππίδη, στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα των συζητήσεων σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο που έκανε για τα ενεργειακά θέματα της βιομηχανίας ήταν μηδενικό.

Δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με βάση την πολιτική σταθερότητα, έδωσε τα εύσημα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σημείωσε όμως ότι η βιομηχανία ταλανίζεται από το ενεργειακό κόστος και την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Πρόσθεσε ότι η αγορά αναμένει την υλοποίηση των ενεργειακών σχεδίων που είναι συνδεδεμένα με την ενεργειακή μετάβαση και έδωσε το παράδειγμα του FSRU της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα παίξει μεγάλο ρόλο για την καθιέρωση της χώρας σαν ενεργειακό κέντρο (hub), το οποίο χαρακτήρισε εμβληματικό έργο.


Κατασκευές και χρωματιστά τιμολόγια


Όσον αφορά τον κατασκευαστικό τομέα, σημείωσε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και απασχολεί τον ίδιο τον πρωθυπουργό, γιατί αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει προϋπολογισμός 15 δις έργων, τα οποία είναι κολλημένα. Αυτό εμποδίζει την δίαχυση της ωφέλειάς τους στην υπόλοιπη οικονομία.

Θέλει μεγάλη προσοχή και ένταση προσπάθειας για να ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων και πρόσθεσε ότι πρωταρχικό ζήτημα είναι η ρευστότητα των εταιρειών, καθώς θα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες και στη συνέχεια να πληρώσει το δημόσιο.

«Συμμετέχουμε με τον Ελλάκτωρ στο διαγωνισμό του ΒΟΑΚ που είναι ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο έργο που απασχολεί και τον πρωθυπουργό λόγω Κρήτης αλλά και γιατί έχει ιδιαίτερη ευαισθησία να προχωρήσουν όλα τα μεγάλα έργα» δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις καθυστερήσεις στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για το έργο. «Δώσαμε προσφορά πολύ μελετημένη και σε πολύ ανταγωνιστική τιμή. Περιμένουνε να ανοίξουν οι προσφορές δεν έχουμε να κάνουμε κάτι περισσότερο» είπε.

Όσον αφορά τα χρωματιστά τιμολόγια και τα όσα εισάγει ο υπουργός Ενέργειας, ανέφερε ότι «αδικούμε τον κύριο Σκυλακάκη, ο οποίος έχει μεγάλη γνώση τα μακροοικονομικά και το έχει αποδείξει, χρειάζεται όμως χρόνο για να μπει πιο βαθιά στα ενεργειακά ζητήματα».

Για τον χώρο της λιανικής στην ενέργεια, ανέφερε ότι χρειάζεται να γίνει μια συγκέντρωση (consolidation) ώστε να υπάρχουν ισχυρότερες εταιρείες με πιο σταθερά χαρακτηριστικά για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες και τις κρίσεις, όπως συνέβη τον προηγούμενο χρόνο και να ασκήσουν πολιτική.


Το μέλλον της Ευρώπης


Δήλωσε απαισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς ο κορυφαίος φορέας Διοίκησης δεν εκλέγεται, διορίζεται ανά πέντε χρόνια και δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Όλο το οικοδόμημα πρέπει να το δούμε από την αρχή, σημείωσε. Όπως επίσης, ότι πρέπει να αξιοποιηθεί και το Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο δεν συμμετέχουν οι άριστοι.

Η Ευρώπη έχει το πρόβλημα της ακριβής ενέργειας, τόνισε. Δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ στον τομέα αυτό, αλλά ούτε και την Κίνα, η οποία έχει άφθονο κάρβουνο και προχωρά στη δική της πολιτική. Ενώ η Ευρώπη εκπέμπει μόλις το 8% του συνόλου της παγκόσμιας αγοράς ρύπων με στόχο να το κάνει 4%, στραγγαλίζει την παραγωγή της και πληρώνει ένα ακριβό τίμημα.

Ρωτώντας, τους κορυφαίους επιχειρηματίες που ήταν παρόντες στη συνάντηση με τη von Der Leyen, έλαβα το μήνυμα ότι προτίθενται να μετακινήσουν ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεών τους εκτός Ευρώπης, σημείωσε.

Σε σχέση με την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου, ανέφερε ότι αναμένεται να κνηθεί πλαγιοκαθοδικά, αλλά τα τρέχοντα επίπεδα είναι υπερδιπλάσια από τα προ κρίσης.  


Υπερήφανος για τον πρωθυπουργό

Αναφερόμενος στην προοπτική της οικονομίας, έπλεξε το εγκώμιο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι όσοι τον υποτίμησαν το 2016, το μετανιώνουν πολύ πικρά και προσθέτοντας, ότι είναι υπερήφανος, που έχουμε τον καλύτερο ηγέτη της ΕΕ στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει αξιόλογη αντιπολίτευση, σημείωσε και αυτό εγκυμονεί το πρόβλημα της μονοκρατορίας.

Οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι καλύτερες από την υπόλοιπη Ευρώπη γιατί πέραν της σημερινής κυβέρνησης, σε αυτό έχει συμβάλλει και η μακροχρόνια ρύθμιση του χρέους μέχρι το 2032 στο οποίο συνέβαλε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και ειδικότερα ο δεύτερος που προσέφερε πολλά στην οικονομία.

Οι προοπτικές της νότιας Ευρώπης είναι καλύτερες από της βόρειας, γιατί η δεύτερη βασίστηκε στην ενεργοβόρο βιομηχανία και με βάση τις σημερινές εξελίξεις, το πλεονέκτημα μετετράπη σε μειονέκτημα. Έτσι η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει τόσο την φθηνή ενέργεια με τις τρέχουσες εξελίξεις, όσο και την ασφάλειά της, εφόσον υπάρξει μια πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ τον επόμενο χρόνο, που θα αλλάξει τη στρατηγική της αμερικανικής παρέμβασης στον ευρύτερο γεωπολιτικό τομέα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης