Δανία: 5 αιολικά πάρκα ανοιχτής θάλασσας ζητούν παράταση λειτουργίας (offshorewind.biz)

Δανία: 5 αιολικά πάρκα ανοιχτής θάλασσας ζητούν παράταση λειτουργίας (offshorewind.biz)

Από τον Φεβρουάριο του 2023 οι αρμόδιοι φορείς της σκανδιναβικής χώρας επεξεργάζονται τα σχετικά αιτήματα

Ο Οργανισμός Ενέργειας της Δανίας (DEA), ξεκίνησε εκ νέου την επεξεργασία όλων των εκκρεμών αιτήσεων για παράταση διάρκειας ζωής των υφιστάμενων υπεράκτιων αιολικών πάρκων η οποία σταμάτησε λόγω της συνεχιζόμενης επανεξέτασης που διεξάγουν οι Αρχές της Δανίας για να προσδιορίσουν εάν το σύστημα «ανοιχτών θυρών» της χώρας βρίσκεται σε εφαρμογή, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα offshorewind.biz.

Εάν εγκριθούν οι αιτήσεις, η κυβέρνηση της Δανίας θα παρατείνει την περίοδο των αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τα 5 αιολικά πάρκα, ορισμένα από τα οποία λειτουργούν ήδη για περισσότερα από 20 χρόνια.

Επιδιώκεται παράταση της διάρκειας ζωής για τα 40 MW Middelgrunden (που τέθηκε σε λειτουργία το 2001), τα 160 MW Horns Rev 1 (που τέθηκαν σε λειτουργία το 2002), τα 8 MW Rønland (παρουσιάστηκε σε λειτουργία το 2003), τα 21 MW Samsø (παρουσιάστηκε το 2003), και το 2003), Υπεράκτια αιολικά πάρκα ισχύος 166 MW Nysted (που τέθηκε σε λειτουργία το 2003).

Το 2020, η HOFOR (δανέζικη εταιρεία κοινής ωφελείας που προμηθεύει με πόσιμο νερό αρκετούς Δήμους στην περιοχή της πρωτεύουσας και διαχειρίζεται τη βροχή και τα λύματα. Η εταιρεία προμηθεύει επίσης τηλεθέρμανση, τηλεψύξη και αστικό αέριο στον Δήμο της Κοπεγχάγης, κατασκευάζει ανεμογεννήτριες σε όλη τη Δανία και επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ακόμη κατέχει τη μονάδα συμπαραγωγής Amagerværket) ανακοίνωσε ότι ξεκινούσε ένα έργο αποκατάστασης και ανακύκλωσης στο αιολικό πάρκο Middelgrunden στην υπεράκτια Κοπεγχάγη, σκοπεύοντας να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του έργου έως και αρκετές δεκαετίες.

Το επόμενο έτος, μια αρχική ανάλυση που ανέθεσε η HOFOR διαπίστωσε ότι οι πύργοι και τα θεμέλια των ανεμογεννητριών στο Middelgrunden είχαν «τουλάχιστον 30 καλά χρόνια».

 

Χρονικό του αιτήματος παράτασης της άδειας

Ο Οργανισμός Ενέργειας της Δανίας έθεσε σε αναμονή τη διεκπεραίωση των υποθέσεων ανοιχτών έργων την 1η Φεβρουαρίου 2023, έως ότου διευκρινιστούν περαιτέρω νομικά ζητήματα της ΕΕ. Μαζί με τις αιτήσεις για παράταση ζωής, τα έργα περιλαμβάνουν προτεινόμενα νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα και έργα επίδειξης.

Στις 8 Δεκεμβρίου ο εν λόγω Οργανισμός ανέφερε ότι το Υπουργείο Κλίματος, Ενέργειας και Εφοδιασμού, σε διάλογο με τη Γραμματεία Κρατικής Υποστήριξης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις για παράταση της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για ήδη εγκατεστημένα υπεράκτια αιολικά πάρκα, υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του συστήματος ανοιχτών θυρών, δεν παραβίαζαν το δίκαιο της ΕΕ.

Από την έναρξη της αξιολόγησης της συμμόρφωσης του συστήματος με τη νομοθεσία της ΕΕ νωρίτερα αυτό το έτος, το Υπουργείο Κλίματος, Ενέργειας και Εφοδιασμού της Δανίας έχει καθορίσει για πολλά έργα ότι οι ανοικτές εφαρμογές τους δεν παραβιάζουν τη νομοθεσία.

Τον Μάρτιο, η Δανέζικη Υπηρεσία Ενέργειας άρχισε εκ νέου την επεξεργασία των υποθέσεων των υπεράκτιων αιολικών πάρκων Frederikshavn, Aflandshage, Jammerland Bugt, Lillebælt Syd, Omø Syd και Nordre Flint. Τον Ιούνιο, ο Οργανισμός επανέλαβε τη διεκπεραίωση υποθέσεων μικρότερων δοκιμαστικών έργων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης