Ενέργεια

Μontel: Οπισθοδρόμηση της Βουλγαρίας στο τέλος διαμετακόμισης του ρωσικού αερίου

Μontel: Οπισθοδρόμηση της Βουλγαρίας στο τέλος διαμετακόμισης του ρωσικού αερίου
Η Βουλγαρία άρχισε να χρεώνει ειδικό φόρο κατανάλωσης λίγο πάνω από 10 ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο που διέρχεται από τη χώρα από τις 13 Οκτωβρίου

Αναβολή πήρε το μέτρο εισαγωγής τέλους διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου από το έδαφος της Βουλγαρίας, σύμφωνα με το Montel. Όπως αναφέρεται, μόλις η εν λόγω απόφαση εγκριθεί από το κοινοβούλιο -ενδεχομένως ήδη από σήμερα- θα τεθεί σε ισχύ αναδρομικά, με όλους όσοι πλήρωσαν τον φόρο να λαμβάνουν επιστροφή των πληρωμών τους από τότε που εισήχθη πριν από δύο μήνες.

Η Βουλγαρία άρχισε να χρεώνει ειδικό φόρο κατανάλωσης λίγο πάνω από 10 ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο που διέρχεται από τη χώρα από τις 13 Οκτωβρίου, με τις πρώτες πληρωμές να λήγουν στις 13 Νοεμβρίου και οι συμμετέχοντες στην αγορά ανησυχούν ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τις ροές προς τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία.

Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός Kiril Petkov δήλωσε ότι η χώρα θα επιδιώξει τώρα την πολυμερή επιβολή φόρου στις αποστολές ρωσικών αγωγών με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ.

«Εργαζόμαστε μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όταν η Κομισιόν μας προσφέρει ολοκληρωμένο μηχανισμό, θα το εφαρμόσουμε. Το τέλος αυτό δεν πρέπει να είναι μονομερές εκ μέρους της Βουλγαρίας. Θα ακολουθούμε την κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση» συμπλήρωσε.

Πολιτική διαμάχη

Η υπουργός Ενέργειας της Σερβίας Dubravka Djedovic συμφώνησε ότι ο φόρος διαμετακόμισης ήταν «πολιτικό ζήτημα». «Η Ουγγαρία ξεκίνησε μια έρευνα με την ΕΕ επειδή, ως μέλος της ΕΕ, πιστεύει ότι η εισαγωγή αυτών των τελών ήταν αντίθετη με τους ευρωπαϊκούς κανόνες», είπε στο Montel.

«Έχουμε ορισμένα παραδείγματα όπου τέτοιες αποφάσεις είχαν ανασταλεί στο παρελθόν και χαιρόμαστε που αυτό συμβαίνει και αυτή τη φορά», είπε, σημειώνοντας ότι, ως αποτέλεσμα, οι Σέρβοι καταναλωτές δεν θα πληρώνουν αυξημένες τιμές για το φυσικό αέριο. Οι υποψηφιότητες για ροές που εισέρχονται στη Βουλγαρία μέσω του συστήματος αγωγών Turkstream παρατηρήθηκαν σήμερα σε περίπου 33 εκατ. cm/ημέρα, πολύ σύμφωνες με την προηγούμενη συνεδρίαση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης