SolarPower Europe: Επιβράδυνση 24% στον ανάπτυξη ηλιακών εγκαταστάσεων το 2024

SolarPower Europe: Επιβράδυνση 24% στον ανάπτυξη ηλιακών εγκαταστάσεων το 2024

Οι 27 χώρες - μέλη αύξησαν το μέγεθος του στόλου της ηλιακής ενέργειας κατά 27% στα 263 GW το 2023

 

Η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ μπορεί να επιβραδυνθεί κατά 24% το 2024 και 23% το 2025 εν όψει των ασθενέστερων τιμών χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας και των προβλημάτων απόκτησης αδειών και συνδέσεων στο δίκτυο, σύμφωνα με πρόβλεψη της SolarPower Europe την Τρίτη σύμφωνα με το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο 600 γιγαβάτ (GW) ηλιακών εγκαταστάσεων έως το 2030, που χρειάζονται σημαντική επιτάχυνση στην ανάπτυξή της για τη μετάβασή της σε ενέργεια από μη ορυκτά.

Το μπλοκ των 27 μελών αύξησε το μέγεθος του στόλου της ηλιακής ενέργειας κατά 27% στα 263 GW το 2023, ανέφερε η SolarPower Europe σε outlook της αγοράς.

«Η αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου και ο φόβος για διακοπές του ενεργειακού εφοδιασμού που τροφοδοτήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησαν σε σοβαρές ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια και έθεσαν την ηλιακή ενέργεια σε ένα εντελώς νέο φως», ανέφερε για το 2022 και τις αρχές του 2023.

«(Όμως) η ζήτηση για ηλιακά φωτοβολταϊκά οικιακά (PV) επιβραδύνθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2023», ανέφερε.

Χαμηλές τιμές

Η SolarPower Europe ανέφερε σημαντικά χαμηλότερες τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας και υψηλότερο πληθωρισμό για την επιβράδυνση, επειδή εξαλείφουν την επείγουσα ανάγκη για την ενεργειακή ασφάλεια ενώ αυξάνουν το κόστος για τους τοπικούς κατασκευαστές εξοπλισμού.

Τα ηλιακά συστήματα κυμαίνονται από μεμονωμένες εγκαταστάσεις σε στέγες έως εκείνες που προορίζονται για κατανάλωση από εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, καθώς και επίγειες, μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας.

Οι προσθήκες χωρητικότητας στην ΕΕ το 2023 ανήλθαν συνολικά σε 56 GW, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 40% σε σχέση με τις προσθήκες που παρατηρήθηκαν το 2022 και νέο αριθμό ρεκόρ για τρίτη συνεχή χρονιά, ανέφερε η SolarPower Europe.

Το προκαταρκτικό στοιχείο βασίζεται στη συνεχή παρακολούθηση της παραγωγικής ικανότητας και των συνθηκών της αγοράς και θα οριστικοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Η Γερμανία ήταν στην πρώτη θέση, εγκαθιστώντας 14 GW, ακολουθούμενη από την Ισπανία με 8,2 GW και την Ιταλία με 4,9 GW. Η Γερμανία λειτουργεί συνολικά 82,1 GW ηλιακής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης