Ενέργεια

Σκυλακάκης: Έρχεται νέο θεσμικό πλαίσιο για εξοικονόμηση ηλεκτρικού χώρου

Σκυλακάκης: Έρχεται νέο θεσμικό πλαίσιο για εξοικονόμηση ηλεκτρικού χώρου
Ο υπουργός χαρακτήρισε πολύ υγιές ότι οι καταναλωτές ψάχνουν τα τιμολόγια
Σχετικά Άρθρα

Νέο θεσμικό πλαίσιο που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο στις ΑΠΕ δημιουργώντας περισσότερο ηλεκτρικό χώρο και νέο νόμο που θα φέρνει ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες κοντά σε πλωτά αιολικά πάρκα αλλά και ΑΠΕ είναι στα επόμενα σχέδια του υπουργείου Ενέργειας.

Ειδικότερα, μιλώντας στο FORUM του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο υπουργός προανήγγειλε νέο πλαίσιο ανταποδοτικών ωφελειών που θα καταστήσει ελκυστικές τις ΑΠΕ στις τοπικές κοινωνίες, ενώ προανήγγειλε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα της ανακύκλωσης, που θα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα. Σχετικά με τα νέα τιμολόγια ο Θεόδωρος Σκυλακάκης,  τόνισε ότι αναμένεται πτώση των τιμών ενέργειας.

Το πράσινο τιμολόγιο, σημείωσε, έχει ήδη ανεβάσει τον ανταγωνισμό στην αγορά και θα δούμε χαμηλότερες τιμές σε όλα τα τιμολόγια είπε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. Είπε επίσης ότι αναμένει χαμηλότερες τιμές στην αγορά ενέργειας τον επόμενο μήνα, καθώς υπάρχει αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας στην χονδρεμπορική.

"Ο ανταγωνισμός έχει μόλις ξεκινήσει", σημείωσε μιλώντας στο συνέδριο του ΟΤ, καλώντας τους καταναλωτές να καταλάβουν τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και να κρίνουν τη συμπεριφορά των παρόχων.Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, αν και από τον Ιανουάριο σταματούν οι επιδοτήσεις το ρεύμα η υποχώρηση της τιμής του έχει ως αποτέλεσμα το κόστος της κιλοβατώρας χωρίς επιδότηση να προσεγγίζει το περσινό κόστος της κιλοβατώρας με επιδότηση.

Ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας στο FORUM του Οικονομικού Ταχυδρόμου, υπογράμμισε ότι η χώρα κάνει τη μετάβαση από τις οριζόντιες επιδοτήσεις χωρίς ακριβές τιμές. «Με τις ΑΠΕ και άλλα μέτρα που θα πάρουμε, οι τιμές Ιανουαρίου θα είναι φθηνότερες ή στην ίδια περιοχή με τις επιδοτήσεις». Και για το 1,2 εκ. καταναλωτές που θερμαίνονται με ηλεκτρισμό χαμηλότερες από την εποχή των επιδοτήσεων.

Ο υπουργός χαρακτήρισε πολύ υγιές ότι οι καταναλωτές ψάχνουν τα τιμολόγια. «Το ενδιαφέρον των καταναλωτών για κάτι που τους συμφέρει είναι η βάση του ανταγωνισμού. Όταν δεν ψάχνουν για την φθηνότερη τιμή δεν υπάρχει ανταγωνισμός». Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι η τιμή της χονδρικής  θα διαμορφώσει τα τιμολόγια του επόμενου μήνα. Όμως, η  τιμή του Ιανουαρίου, όπως εξελίσσεται ο μήνας θα είναι καλύτερη από τον Δεκέμβριο, κάτι  που σημαίνει ότι τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια θα γίνουν πιο ελκυστικά.

Οι εκπτώσεις είναι θέμα της ΡΑΑΕΥ

Σχετικά με το αν θα γίνονται δεκτές οι εκπτώσεις στα πράσινα τιμολόγια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για τους παρόχους ηλεκτρισμού που δεν τις είχαν ανακοινώσει την 1η Δεκεμβρίου, σημείωσε ότι η ερμηνεία της υπουργική απόφασης είναι θέμα της ΡΑΕΕΥ.  

Όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, τόνισε ότι το ΥΠΕΝ έδωσε εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ να καταμετρά μηνιαία κατανάλωση, κάτι που θα προχωρήσει μέσα στους πρώτους 4 μήνες του 2024. Στόχος σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκης είναι μακροπρόθεσμα οι λογαριασμοί να εκδίδονται ανά μήνα, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να πετύχουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση, καθώς θα γνωρίζουν την κατανάλωσή τους.

Σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ενίσχυση όσων θερμαίνονται με ρεύμα

Χαμηλότερες τιμές ρεύματος θα δουν και οι πολίτες που θερμαίνονται με συσκευές που καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα (περίπου 1,2 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας) λόγω της έκτακτης ενίσχυσης που θα δοθεί.

Η σχετική πλατφόρμα για την επιδότηση πρόκειται να ανοίξει στις αρχές Ιανουαρίου, αν και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η εν λόγω διαδικτυακή πύλη να ανοίξει νωρίτερα, προς τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο ωφελούμενοι θα λάβουν την ενίσχυση με τη μορφή έκπτωσης στον λογαριασμό τους, και όχι υπό τη μορφή κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό.  

Ανταποδοτικά οφέλη στα πλωτά γιατί είναι εθνικός θησαυρός

Σχετικά με τα πλωτά αιολικά, σημείωσε ότι αποτελούν έναν «εθνικό θησαυρό», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης, τονίζοντας ότι έχουν πολύ μικρότερες επιπτώσεις σε σχέση με τα χερσαία αιολικά. Οι διαρκείς ανάγκες συντήρησής τους, άλλωστε, θα προσφέρουν στους κατοίκους των κοντινών περιοχών (των νησιών) πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Προκειμένου να γίνουν αντιληπτά από τις τοπικές κοινωνίες τα οφέλη, σημείωσε ότι θα έρθει νέο νομοθετικό πλαίσιο με ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Σημείωσε ότι προβλέπονται επενδύσεις τις τάξεως των 30-40 δις. ευρώ στον τομέα αυτό, είπε, ενώ στόχος είναι οι πλωτοί αιολικοί σταθμοί να παραχθούν κατά ποσοστό άνω του 50%-60% στην Ελλάδα.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης