Ενέργεια

Oilprice: Οι τρεις παράγοντες που κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές φυσικού αερίου

Oilprice: Οι τρεις παράγοντες που κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές φυσικού αερίου
Οι πτωτικές προοπτικές ώθησαν την EIA να μειώσει την εκτίμησή της για τις μέσες τιμές spot στο Henry Hub κατά περισσότερα από 60 σεντ σε περίπου 2,80δολ/ mmBtu για την περίοδο Νοεμβρίου 2023-Μάρτιος 2024

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου των ΗΠΑ απέτυχαν να διατηρήσουν τα προηγούμενα κέρδη, σύμφωνα με το Oilprice. Οι αγορές «υπέκυψαν» στην τριπλή πρόβλεψη για ηπιότερους καιρούς κατά την περίοδο των διακοπών, στην παραγωγή ρεκόρ φυσικού αερίου και στους φόβους για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση το 2024.

Χαρακτηριστικά, το φυσικό αέριο Henry Hub υποχώρησε σχεδόν 5% στα 2,31 δολ/ MMBtu τη Τρίτη (12/12) Η κινεζική ζήτηση μετατρέπεται γρήγορα σε υπερπροσφορά, με τους εμπόρους να αναγκάζονται τώρα να αναζητήσουν άλλες περιοχές για να εκφορτώσουν το πλεόνασμα. Εν τω μεταξύ, τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.

Η ΕΙΑ εκτιμά ότι η ήπειρος θα τελειώσει τον χειμώνα σε περισσότερο από 2 Tcf–22% υψηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας. Οι πτωτικές προοπτικές ώθησαν την EIA να μειώσει την εκτίμησή της για τις μέσες τιμές spot στο Henry Hub κατά περισσότερα από 60 σεντ σε περίπου 2,80δολ/ mmBtu για την περίοδο Νοεμβρίου 2023-Μάρτιος 2024, επικαλούμενη μια θερμότερη από το μέσο όρο έναρξη του χειμώνα. Μάλιστα, για το 2024 ο Οργανισμός μείωσε την εκτίμηση της τιμής του Henry Hub στα 2,79 δολ. από τα 3,25.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα (COP28) στο προσχέδιο πιθανής συμφωνίας προωθήθηκε μια σειρά μέτρων για τη μείωση των εκπομπών, αλλά απέτυχε να αναφέρει με διακριτικότητα τη "σταδιακή κατάργηση" των ορυκτών καυσίμων που έχουν απαιτήσει πολλά έθνη.


44_10.jpg

Η περίπτωση της  Tellurian

Η μαζική πώληση φυσικού αερίου έχει δημιουργήσει χάος στον κλάδο με δεκάδες εταιρείες φυσικού αερίου να αντιμετωπίζουν το θέμα με σκεπτικισμό.

Οι μετοχές της Tellurian έχουν υποχωρήσει περαιτέρω, φτάνοντας στο -62,4% αφού η εταιρεία ανέφερε μεγαλύτερη ζημιά στο τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και προειδοποίησε ότι είναι σε πραγματικό κίνδυνο να πέσει κάτω. Η Tellurian ανέφερε ότι έχασε 65,4 εκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με ζημία 14,2 εκατομμύρια δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους, όταν τα έσοδα από την παραγωγή φυσικού αερίου αυξήθηκαν σημαντικά από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, ενώ τα έσοδα του τρίτου τριμήνου μειώθηκαν σχεδόν στο μισό στα 43,3 εκατομμύρια δολάρια από 81,1 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. νωρίτερα.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η διοίκηση της Tellurian έχει προειδοποιήσει ότι η οικονομική της κατάσταση εγείρει «ουσιαστικής αμφιβολίας». Η εταιρεία είπε ότι είχε 59,3 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στο τέλος του τρίτου τριμήνου, που δεν επαρκούσαν για να καλύψει τις υποχρεώσεις της και να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης για τους επόμενους 12 μήνες.

Σε μια πιο θετική σημείωση, η Tellurian αποκάλυψε ότι «έχει αρκετές συζητήσεις με αντισυμβαλλομένους τόσο για εταιρική σχέση μετοχών όσο και για απορρόφηση LNG» για το προτεινόμενο έργο εξαγωγής Driftwood 14,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Λουιζιάνα. Η εταιρεία έχει επενδύσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη και την προώθηση της κατασκευής του Driftwood LNG, με στόχο την παραγωγή του πρώτου υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2027.

Πριν από μια εβδομάδα, η Truist Securities υποβάθμισε την Antero Resources (NYSE:AR) σε Hold από Buy με τιμή στόχο τα 28 δολ.

Τέλος, ο μεγαλύτερος παραγωγός LNG των ΗΠΑ Cheniere Energy κέρδισε 20,9% σε ετήσια βάση. Πριν από έναν μήνα, η Cheniere επιβεβαίωσε εκ νέου την καθοδήγηση του Ενοποιημένου Προσαρμοσμένου EBITDA για ολόκληρο το 2023. Το LNG της Cheniere συνεχίζει να έχει υψηλή ζήτηση. Πριν από δύο εβδομάδες, η εταιρεία συνήψε μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με την ARC Resources, καθώς και συμφωνία πώλησης και αγοράς LNG με την OMV.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης