Ενέργεια

QatarEnergy: Έρχονται νέες συμφωνίες προμήθειας LNG - Συνομιλίες με Ευρώπη

QatarEnergy: Έρχονται νέες συμφωνίες προμήθειας LNG - Συνομιλίες με Ευρώπη

Έχει υπογράψει σειρά συμφωνιών προμήθειας με Ευρωπαίους και Ασιάτες εταίρους για το North Field, το οποίο αναμένεται να παράγει 126 εκατ. μετρικούς τόνους LNG ετησίως (mtpa) έως το 2027

Η QatarEnergy αναμένει να κλείσει νέες μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία και την Ευρώπη, με αρκετές «επικείμενες», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλός της.

Το Κατάρ συγκαταλέγεται στους κορυφαίους εξαγωγείς LNG στον κόσμο, ο ανταγωνισμός για τον οποίο έχει αυξηθεί από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ευρώπη, χρειάζεται τεράστιες ποσότητες καυσίμου για  την αντικατάσταση του φυσικού αερίου μέσω ρωσικού αγωγού που αποτελούσε σχεδόν το 40% των εισαγωγών της ηπείρου.

 "Στην Ευρώπη, έχουμε συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη και είναι αρκετά σοβαρές", δήλωσε ο  Saad al-Kaabi, ο οποίος είναι επίσης υφυπουργός Ενέργειας, σε συνέντευξή του στα κεντρικά γραφεία της QatarEnergy.

"Όλοι στην Ασία που αγοράζουν LNG μιλούν μαζί μας. Και έχουμε κάποιες συμφωνίες που είναι πολύ κοντά στη γραμμή του τερματισμού", πρόσθεσε.

Η κρατική QatarEnergy έχει υπογράψει μια σειρά συμφωνιών προμήθειας με Ευρωπαίους και Ασιάτες εταίρους στο τεράστιο έργο επέκτασης του North Field, το οποίο αναμένεται να παράγει 126 εκατομμύρια μετρικούς τόνους LNG ετησίως (mtpa) έως το 2027, από 77 mtpa τώρα.

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί γεώτρηση φρεατίων για να αξιολογήσει τις ευκαιρίες επέκτασης πέρα από τις υπάρχουσες φάσεις North Field East και North Field South, είπε ο al-Kaabi.«Εάν πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη χωρητικότητα, πιθανότατα θα κάνουμε περισσότερα», είπε.

 

Φυσικό αέριο

 

Ο Al-Kaabi είπε ότι η εταιρεία βρισκόταν σε «σοβαρές, θετικές συζητήσεις» με πιθανούς εταίρους «προστιθέμενης αξίας», αναφερόμενος σε συμφωνίες όπως αυτές με την κινεζική Sinopec και την CNPC, καθεμία από τις οποίες έλαβε μερίδιο σε μια κοινοπραξία ισοδύναμο με το 5%  που αφορά τρένο LNG χωρητικότητας 8 mtpa με συμφωνία για την απορρόφηση του μισού όγκου αυτού για 27 χρόνια.

 "Είναι ένα, δύο, τρία; Ας δούμε τι θα γίνει. Αλλά σίγουρα θα ανακοινώσουμε κάτι τον επόμενο χρόνο", είπε, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες γίνονται με Ασιάτες αγοραστές επειδή είναι "έτοιμοι να δεσμευτούν μακροπρόθεσμα".

Σε αντίθεση με τις ασιατικές χώρες όπως η Κίνα, η Κορέα και η Ινδία, όπου οι κύριοι αγοραστές LNG τείνουν να είναι κρατικοί ή ελεγχόμενοι, στην Ευρώπη οι περισσότερες συμφωνίες υπογράφονται με ιδιωτικούς φορείς.

 Ο Al-Kaabi επεσήμανε τη Βρετανία ως μια χώρα που είχε αναγνωρίσει ότι το φυσικό αέριο θα χρειαζόταν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης.

Η παραγωγή στην επέκταση του North Field θα ξεκινήσει το 2026 με νέα τρένα να έρχονται στο δίκτυο "κάθε λίγους μήνες", είπε ο al-Kaabi, αλλά με περισσότερες μακροπρόθεσμες συμφωνίες που αναμένεται να έχουν υπογραφεί μέχρι τότε, πρόσθεσε ότι οι όγκοι που έχουν απομείνει για την αγορά spot «δεν θα είναι μεγάλοι».

Η QatarEnergy Trading, θυγατρική που ιδρύθηκε το 2020, θα χειρίζεται τυχόν όγκους που δεν πωλούνται με μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

 Εμπορεύεται ήδη LNG τρίτων και θα έχει περισσότερα από 150 πλοία, με το Κατάρ να στοχεύει να είναι «μεταξύ των τριών κορυφαίων εμπόρων LNG στον κόσμο έως το 2030», είπε ο al-Kaabi.«Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο».

Η αγορά LNG συνεχίζει να είναι «αρκετά σφιχτή και ασταθής» και θα παραμείνει έτσι μέχρι να ξεκινήσει η παραγωγή νέων όγκων North Field, επεσήμανε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές για το LNG, αναμένοντας ότι η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά, ακόμη και με νέα έργα.«Δεν θα μπορέσουμε να κατασκευάσουμε αρκετά έργα LNG για τις απαιτήσεις του μέλλοντος», είπε ο al-Kaabi.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης