CleanTechnica: Τα πλεονεκτήματα της νέας κεραμικής μπαταρίας EV της Saint-Gobain

CleanTechnica: Τα πλεονεκτήματα της νέας κεραμικής μπαταρίας EV της Saint-Gobain

Συμφωνία προμήθειας της IΟΝ με την Saint-Gobain Ceramics

Η αμερικανική startup Ion Storage Systems (ΙΟΝ) ετοιμάζεται να λανσάρει τη νέα της μπαταρία στερεάς κατάστασης EV εκτός πιλοτικής φάσης και σε μια γραμμή παραγωγής μεγάλης εμπορικής κλίμακας, με τη βοήθεια της Saint-Gobain Ceramics (γαλλική πολυεθνική εταιρεία που κατασκευάζει κεραμικά υλικά), σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας CleanTechnica.

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η μπαταρία EV του μέλλοντος θα είναι ταχύτερης φόρτισης, μεγαλύτερης εμβέλειας, λιγότερο ακριβή, λιγότερο εξαρτώμενη από σπάνιες γαίες και τοξικά χημικά και πιο εύκολα ανακυκλώσιμη, συμβάλλοντας νωρίτερα στην έξοδο των κινητήρων αερίου από την αγορά παρά αργότερα.

 

Η Μπαταρία EV Solid State του μέλλοντος

Το υπάρχοντα ηλεκτρικά οχήματα λειτουργούν με μπαταρίες ιόντων λιθίου οι οποίες χρησιμοποιούν υγρό ηλεκτρολύτη.

Οι αντίστοιχες EV στερεάς κατάστασης, είναι η νέα πραγματικότητα. Αντικαθιστούν το υγρό με ένα ημιστερεό τζελ ή ένα πραγματικό στερεό υλικό.

«Οι μπαταρίες λιθίου στερεάς κατάστασης (SSB) προσφέρουν ένα ενεργειακά πυκνό και ασφαλέστερο υποκατάστατο των παραδοσιακών μπαταριών ιόντων λιθίου που επικρατούν στα ηλεκτρικά οχήματα (EV) και σε διάφορες φορητές συσκευές.

Με τη δυνατότητα ενίσχυσης του εύρους οδήγησης των EV ανά φόρτιση, οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης παρουσιάζουν μια σημαντική ανακάλυψη», σημειώνει το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.


Η νέα κεραμική μπαταρία EV Solid State μειώνει το κόστος κατασκευής

Η εφαρμογή κεραμικών στην τεχνολογία μπαταριών στερεάς κατάστασης EV προσέλκυσε το ενδιαφέρον της ARPA-E (είναι μια κρατική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει επιφορτιστεί με την προώθηση και τη χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης προηγμένων ενεργειακών τεχνολογιών).

Το 2017 η ARPA-E επιβράβευσε το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ δίνοντάς του σχεδόν 5 εκατομμύρια δολάρια για ένα πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα, με στόχο την ανάπτυξη ενός κεραμικού υλικού υψηλής τεχνολογίας σε μια μπαταρία EV.

Μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, η ARPA-E σημείωσε τη δυνατότητα της νέας κεραμικής μπαταρίας EV στερεάς κατάστασης της UMD να μειώσει το κόστος κατασκευής.

Πέρυσι, η ARPA-E ανακεφαλαίωσε με ενθουσιασμό το έργο, σημειώνοντας ότι εντάσσεται στο πρόγραμμα «RANGE» του γραφείου για την υποστήριξη «τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτροχημικής ενέργειας μετασχηματισμού» με στόχο την προώθηση της μαζικής υιοθέτησης EV με τη γοητεία της μεγαλύτερης αυτονομίας οδήγησης με χαμηλότερο κόστος.

«Η ομάδα της UMD κατασκεύασε μια δομή ηλεκτρολυτών 3 στρωμάτων από Li7La3Zr2O12 («LLZO»), ένα νέο υλικό γρανάτη-κεραμικό με αγωγιμότητα θερμοκρασίας δωματίου σχεδόν ισοδύναμη με υγρούς ηλεκτρολύτες αιχμής που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες ιόντων λιθίου και σε LiB (μπαταρίες μετάλλου ανόδου λιθίου)», εξήγησε η ARPA-E σε μια ανακεφαλαίωση του προγράμματος τον Ιούλιο του 2022.

Πέρα από τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, η καινοτομία στον τομέα της κεραμικής θα μπορούσε να κυμανθεί στον καθαρισμό του νερού και σε άλλα πεδία.


Εκτόξευση χρηματοδότησης στα 30 εκατ. δολ.

Το επόμενο βήμα είναι η κλιμάκωση της νέας μπαταρίας EV στερεάς κατάστασης για παραγωγή εμπορικού επιπέδου και προφανώς η κοινότητα των επενδυτών καθαρής τεχνολογίας άρεσε αυτό που βλέπει.

Η Ion Storage Systems (ΙΟΝ) ξεκίνησε με χρηματοδότηση εκκίνησης 8 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019 και τον Ιούνιο του 2022 η εταιρεία εκτόξευσε τον στόχο της για χρηματοδότηση της σειράς Α των 30 εκατομμυρίων δολαρίων με τη βοήθεια της Toyota Ventures μεταξύ άλλων.

Η χρηματοδότηση της Σειρά Α είχε ως στόχο τη δημιουργία μιας μονάδας παραγωγής για την παραγωγή της νέας μπαταρίας EV στερεάς κατάστασης με αρχική απόδοση 10 μεγαβατώρες ετησίως.

 

Συμφωνία προμήθειας της IΟΝ με την Saint-Gobain Ceramics

Τον Σεπτέμβριο, η IΟΝ υπέγραψε νέα συμφωνία προμήθειας με την Saint-Gobain Ceramics, μετά από μια δοκιμαστική περίοδο σε πιλοτικό επίπεδο μεταξύ των 2 εταιρειών.

Η συμφωνία καλεί την Saint-Gobain Ceramics να παράγει κεραμική σκόνη, την οποία η ION θα εφαρμόσει στη νέα μπαταρία στερεάς κατάστασης EV. Πέρα από την καταναλωτική αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων, η ION στοχεύει επίσης να ικανοποιήσει εφαρμογές σε ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης καθώς και στην άμυνα, την αεροδιαστημική και την αποθήκευση ενέργειας σε κλίμακα δικτύου.

Αντί να περιμένει η ION να ξεκινήσει έναν γύρο χρηματοδότησης της σειράς Β, την περασμένη εβδομάδα η Saint-Gobain ανακοίνωσε ότι το υποκατάστημά της NOVA by Saint-Gobain έχει επενδύσει στην ION.

«Η αγορά προηγμένων κεραμικών θα εκτιναχθεί από 75,59 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2023 σε 101,09 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2032, επεκτείνοντας με ρυθμό 3,70% από το 2023 έως το 2032», ανακοίνωσε η εταιρεία Market Research Future σε μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης