Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΙEΑ: Στόχος η μείωση του κόστους των ΑΠΕ στον αναπτυσσόμενο κόσμο  

ΙEΑ: Στόχος η μείωση του κόστους των ΑΠΕ στον αναπτυσσόμενο κόσμο   

Οι επενδύσεις καθαρής ενέργειας στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες παρέμειναν σταθερές από το 2015, ενώ παγκοσμίως σχεδόν διπλασιάστηκαν

 

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι η Παγκόσμια Τράπεζα, οι περιφερειακές τράπεζες ανάπτυξης και άλλες θα δώσουν προτεραιότητα στο κόστος της επένδυσης στην καθαρή ενέργεια στις αναπτυσσόμενες χώρες μετά τη σύνοδο κορυφής της COP28 την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της.

 Οι παγκόσμιες κυβερνήσεις συμφώνησαν να τριπλασιάσουν την ικανότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 και να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα στη διάσκεψη COP28 των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Ντουμπάι. Ωστόσο, δεν συμφωνήθηκε κανένας μηχανισμός για τη χρηματοδότηση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.

 Οι επενδύσεις καθαρής ενέργειας στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες παρέμειναν σταθερές από το 2015, ενώ παγκοσμίως σχεδόν διπλασιάστηκαν, με το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης να προέρχεται από την Κίνα και τις προηγμένες οικονομίες, δήλωσε την Παρασκευή ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol στο περιθώριο ενεργειακής διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη.

«Για τον ΙΕΑ η κύρια ιστορία θα είναι πώς μπορούμε να βρούμε μηχανισμούς απομάκρυνσης κινδύνου για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει ροή κεφαλαίων προς τις αναπτυσσόμενες και τις αναδυόμενες χώρες», είπε ο Birol στο Reuters. Η επόμενη σύνοδος κορυφής για το κλίμα θα πραγματοποιηθεί στο Μπακού το επόμενο έτος.

 

Κόστος κεφαλαίου

Οι κίνδυνοι σημαίνουν ότι το κόστος κεφαλαίου για επενδύσεις ηλιακών εγκαταστάσεων στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα μπορούσε να είναι έως και τέσσερις φορές υψηλότερο σε σύγκριση με αυτό στις προηγμένες οικονομίες, εμποδίζοντας τη ροή κεφαλαίων, είπε ο Birol.

«Θα είναι δουλειά μας να διασφαλίσουμε ότι η χρηματοδότηση καθαρής ενέργειας, η απομάκρυνση αυτών των επενδύσεων, η παροχή χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους είναι βασική προτεραιότητα για την Παγκόσμια Τράπεζα, τις τράπεζες περιφερειακής ανάπτυξης και επίσης τον χρηματοπιστωτικό τομέα».

"Έχουμε περισσότερο από αρκετό κεφάλαιο στον κόσμο τώρα. Εάν η Παγκόσμια Τράπεζα, οι τράπεζες περιφερειακής ανάπτυξης και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παράσχουν κάποιες εγγυήσεις, μηχανισμούς απομάκρυνσης του κινδύνου, τα χρήματα θα ρέουν πολύ γρήγορα καθώς οι δυνατότητες είναι τεράστιες", σημείωσε.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης