Τελευταία Νέα

Βοτανικός: Με δύο διαγωνισμούς 75 εκατ. ευρώ προχωρά η ανάπλαση

Βοτανικός: Με δύο διαγωνισμούς 75 εκατ. ευρώ προχωρά η ανάπλαση
Θα υλοποιηθούν 7,87 χλμ. ανακατασκευής και νέες διανοίξεις οδών, 6,4 χλμ. δίκτυα ομβρίων, 5,1 χλμ. δίκτυα αποχέτευσης, 4,2 χλμ. λεωφορειόδρομου 4,2 χλμ. ποδηλατόδρομου, ενώ θα φυτευτούν 163 νέα δέντρα σε νησίδες και πεζοδρόμια

Στην εκκίνηση μπήκε η αναγέννηση του Βοτανικού. Μετά το «πράσινο φως» από το Ταμείο Ανάκαμψης, το δεύτερο από τα επιμέρους έργα που θα αλλάξουν όψη στην υποβαθμισμένη ως σήμερα περιοχή του Ελαιώνα μπήκε σε τροχιά. Τα τεύχη του διαγωνισμού για τα έργα οδοποιίας και κατασκευής δικτύων ομβρίων και αποχέτευσης, ύψους 37,45 εκατ. ευρώ, που θα πλαισιώσουν τη μεγάλη ανάπλαση της περιοχής, πήραν την έγκριση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Αθηναίων.

Πρόκειται για το δεύτερο βήμα στην πορεία αναβάθμισης της περιοχής του Ελαιώνα, στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης, που εκτός από την εμβληματική σύγχρονη αρένα του Παναθηναϊκού, περιλαμβάνει και τη δημιουργία του μεγαλύτερου αστικού πάρκου της Αθήνας έκτασης 215 στρεμμάτων. Ο νέος μεγάλος αστικός πνεύμονας σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη αναβάθμιση των υποδομών, θα δημιουργήσουν ένα αυθεντικό τοπίο, ανθεκτικό στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Με το έργο, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα υλοποιηθούν 7,87 χλμ. ανακατασκευής και νέες διανοίξεις οδών, 6,4 χλμ. δίκτυα ομβρίων, 5,1 χλμ. δίκτυα αποχέτευσης, 4,2 χλμ. λεωφορειόδρομου 4,2 χλμ. ποδηλατόδρομου, ενώ θα φυτευτούν 163 νέα δέντρα σε νησίδες και πεζοδρόμια.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την συνολική ανακατασκευή της Ιεράς Οδού εντός των ορίων του δήμου της Αθήνας, από την Αγίας Άννης ως την Παναγή Τσαλδάρη, με λεωφορειόδρομο και ποδηλατόδρομο, αλλά και κεντρική νησίδα στην οποία θα φυτευτούν ελιές, κυπαρίσσια και θάμνοι (εφόσον επιτρέπεται από το πλάτος της οδού. Ακόμη, θα διανοιχθεί νέος βασικός άξονας για την εξυπηρέτηση των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη, καθώς και τέσσερις νέες οδοί, αλλά και επεκτάσεις υφιστάμενων.

Ο σχεδιασμός των οδών έγινε στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά τους καθορίστηκαν από μελέτες κυκλοφοριακών επιπτώσεων. Στις οδούς προβλέπεται νέο δίκτυο οδοφωτισμού.

Το πράσινο

Ο διαγωνισμός για τα «Έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην ευρύτερη περιοχή ΙΙ της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα», ύψους 37,2 εκατ. ευρώ, έχει ξεκινήσει από τα τέλη Νοεμβρίου. Η δημοπράτηση του έργου έχει ορισθεί για τις 9 Ιανουαρίου 2023. Πρόκειται για την πρώτη από τις μεγάλες παρεμβάσεις, που πλαισιώνουν το έργο κατασκευής της μεγάλης αρένας του Παναθηναϊκού, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναζωογόνησης της περιοχής.

Το εν λόγω έργο αφορά ως προς τους κοινόχρηστους χώρους, τη διαμόρφωση περιοχών πρασίνου και πλατείας με άμεση σχέση και εξάρτηση από τις διαμορφώσεις εισόδων στο γήπεδο και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. Επίσης, περιλαμβάνει τον πεζόδρομο γύρω από το εμπορικό κέντρο. Ακόμη, τη διαμόρφωση εισόδου - εξόδου από την πλευρά της Ιεράς Οδού από/προς τον σταθμό μετρό Ελαιώνα.

Αφορά, συγχρόνως, διαμορφώσεις πρασίνου και χώρων αναψυχής καθώς και διαμορφώσεις για δραστηριότητες ήπιας άθλησης. Ως χώρος πρασίνου στο σύνολό του, με εξαίρεση ορισμένα υφιστάμενα κτήρια, έχει χαρακτηριστεί και το ακίνητο του Ναυτικού Οχυρού, το οποίο βρίσκεται εντός της περιοχής του Ελαιώνα και βόρεια της Ιεράς Οδού, έκτασης περίπου 110 στρ., και προβλέπεται η ανάπλασή του.

Συνολικά, κατά τη διαμόρφωση του πάρκου, θα φυτευτούν 3.563 μεγάλα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα καθώς και 102.000 θάμνοι. Παράλληλα, θα τοποθετηθούν 18.520 τ.μ. χλοοτάπητα, 1.560 τ.μ. μεσογειακού λιβαδιού, 800 τ.μ. κήπων βροχής, ενώ θα δημιουργηθεί και μια λίμνη 950 τ.μ. που θα λειτουργήσει ως κοιτίδα βιοποικιλότητας.

Με τη δημιουργία του συγκεκριμένου πάρκου στο δυτικό τμήμα της Αθήνας, θα συμπληρωθεί ένας νοητός κύκλος μεγάλων αστικών «πνευμόνων» πρασίνου (Λυκαβηττός, Εθνικός Κήπος, Ακαδημία Πλάτωνος κλπ.), που θα συμβάλλει στη θωράκιση και ανθεκτικότητα της Αθήνας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης