Ενέργεια

Gazprom: Οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα θα ξεπεράσουν τα 22,5 bcm το 2023

Gazprom: Οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα θα ξεπεράσουν τα 22,5 bcm το 2023

Οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Κίνα μέσω της Power of Siberia πρόκειται να φτάσουν στο προγραμματισμένο μέγιστο των 38 bcm το 2025

 

Οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia 1 θα υπερβούν τα 22,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φέτος, δήλωσε ο Alexei Miller, επικεφαλής του κρατικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του οι όγκοι θα υπερβούν τις συμβατικές υποχρεώσεις των 22 bcm.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Κίνα μέσω της Power of Siberia πρόκειται να φτάσουν στο προγραμματισμένο μέγιστο των 38 bcm το 2025, είπε ο Miller. Οι εξαγωγές μέσω του δρομολογίου ξεκίνησαν στα τέλη του 2019.

Η Ρωσία συνομιλεί επίσης εδώ και χρόνια για την κατασκευή του αγωγού Power of Siberia-2 για να μεταφέρει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από την περιοχή Yamal στη βόρεια Ρωσία στην Κίνα μέσω Μογγολίας - σχεδόν ίσα με τους όγκους του πλέον αδρανούς Nord Stream 1 του αγωγού που υπέστη ζημιές από εκρήξεις πέρυσι στη Βαλτική Θάλασσα.

Το σχέδιο έχει γίνει επείγον καθώς η Μόσχα στοχεύει να διπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου της στην Κίνα που διψάει για ενέργεια για να αντισταθμίσει την κατάρρευση των εξαγωγών της στην Ευρώπη μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Ωστόσο, η συμφωνία σε βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης, παραμένει στον αέρα.

Τον Φεβρουάριο του 2022, το Πεκίνο συμφώνησε επίσης να αγοράσει φυσικό αέριο από το νησί Σαχαλίνη της Άπω Ανατολής της Ρωσίας, το οποίο θα μεταφερθεί μέσω ενός νέου αγωγού μέσω της Θάλασσας της Ιαπωνίας στην επαρχία Heilongjiang της Κίνας, φτάνοντας τα 10 bcm ετησίως.

Ο Miller είπε ότι οι προμήθειες μέσω αυτής της διαδρομής θα ξεκινήσουν το αργότερο το 2027.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης