Ενέργεια

To κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων στο πετρέλαιο δεν έχει τελειώσει - Μαγνήτης η Permian

To κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων στο πετρέλαιο δεν έχει τελειώσει - Μαγνήτης η Permian
Η Permian Basin κετέγραψε έκρηξη συγχωνεύσεων και εξαγορών, που υπερβαίνει τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία (Oilprice.com)

 Σε μόλις δύο μήνες, τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου των ΗΠΑ ανακοίνωσαν σημαντικές εξαγορές συνολικής αξίας 135 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στελέχη του κλάδου και αναλυτές αναμένουν ότι η πορεία εξυγίανσης στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα συνεχιστεί εν μέσω υψηλών αξιών των αποθεμάτων και της επιθυμίας πολλών εταιρειών να αποκτήσουν περισσότερα αποθέματα για παραγωγή στην κορυφαία λεκάνη σχιστολιθικού, την Permian,  σύμφωνα με το OilPrice.
Η Permian κατέγραψε μια άνοδο σε συγχωνεύσεις και εξαγορές φέτος, με τη συνολική αξία ήδη να ξεπερνά το ρεκόρ των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Wood Mackenzie, καθώς οι μεγάλοι φορείς προσπαθούν να προσθέσουν περισσότερη έκταση και να επεκτείνουν τα αποθέματα και την παραγωγή τους.

Τα μεγάλα deals

Το τελευταίο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες συμφωνίες στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ και οι μεγαλύτερες τέτοιου είδους εξαγορές εδώ και χρόνια. Οι περισσότερες ήταν συναλλαγές μετοχών στις οποίες οι μεγάλες εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν τις υψηλές τιμές των μετοχών τους για να προτείνουν φιλικές συμφωνίες σε μικρότερους ανταγωνιστές.

Τον Οκτώβριο, η Exxon ανακοίνωσε μια συμφωνία για την αγορά της Pioneer Natural Resources σε μια συνολική συναλλαγή αξίας 59,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συνολική εταιρική αξία της συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένου του καθαρού χρέους, είναι περίπου 64,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Exxon ανακοίνωσε τότε ότι η προτεινόμενη συναλλαγή «μεταμορφώνει το χαρτοφυλάκιο ανάντη της ExxonMobil, υπερδιπλασιάζοντας το αποτύπωμα Permian της εταιρείας και δημιουργώντας μια κορυφαία εταιρεία στον κλάδο, υψηλής ποιότητας, με μη ανεπτυγμένη και μη συμβατική θέση αποθεμάτων στις ΗΠΑ».

Εβδομάδες αργότερα, η Chevron ανακοίνωσε ότι θα αγόραζε την Hess Corporation σε μια συναλλαγή συνολικής αξίας 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων με συνολική εταιρική αξία, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, ύψους 60 δισ. δολ.

Η ξέφρενη σύναψη συμφωνιών φέτος περιελάμβανε επίσης την αγορά της Earthstone Energy από την Permian Resources σε μια συμφωνία συνολικής αξίας 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει έναν κορυφαίο παραγωγό αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη λεκάνη του Delaware στην Permian.

Η τελευταία ανακοινωθείσα συμφωνία ήταν η εξαγορά της εταιρείας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου CrownRock από την Occidental Petroleum για μετρητά και μετοχές σε μια συμφωνία αξίας περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

Η εξαγορά θα ενισχύσει το κορυφαίο χαρτοφυλάκιο Permian της Occidental με την προσθήκη περίπου 170.000 βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boed) μη συμβατικής παραγωγής υψηλού περιθωρίου, χαμηλότερης πτώσης το 2024, καθώς και περίπου 1.700 μη ανεπτυγμένες τοποθεσίες, ανακοίνωσε η Oxy.

Μόνο οι τρεις συμφωνίες της Exxon, της Chevron και της Occidental εκτιμώνται σε πάνω από 135 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και οι τρεις εταιρείες σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Permian, η οποία εξακολουθεί να κατέχει το μεγαλύτερο μη ανεπτυγμένο ποιοτικό απόθεμα πόρων, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η Chevron και η Exxon έχουν ήδη ανακοινώσει κεφαλαιουχικούς προϋπολογισμούς για το 2024 με επίκεντρο την Permian. Η Exxon αναμένει ότι η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της θα είναι περίπου 3,8 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα το 2024, το οποίο θα αυξηθεί σε περίπου 4,2 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα έως το 2027, λόγω της ανάπτυξης στην Permian και τη Γουιάνα.
Οι επενδύσεις 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Chevron το 2024 θα περιλαμβάνουν 5 δισεκατομμύρια δολάρια που θα διατεθούν για την Permian.

Οι προοπτικές της Permian

«Η Permian είναι μοναδικά τοποθετημένη στις ΗΠΑ καθώς έχει τόσο το πιο εναπομείναν απόθεμα υψηλής ποιότητας όσο και τη μεγαλύτερη ευκαιρία για επέκταση των πόρων», δήλωσε τον Οκτώβριο ο Andrew Dittmar, ανώτερος αντιπρόεδρος της Enverus Intelligence Research (EIR), σχολιάζοντας τη δραστηριότητα συγχώνευσης τρίτου τριμήνου και τις υπερπαραγωγικές συμφωνίες που ανακοινώθηκαν στην αρχή του τέταρτου τριμήνου.

«Οι προοπτικές για τον σχιστόλιθο είναι λαμπρές από εδώ και οι συγχωνεύσεις και εξαγορές θα είναι ισχυρές καθώς οι εταιρείες θέλουν να εξασφαλίσουν το κομμάτι τους από αυτό το μέλλον».

Οι εταιρείες με έκθεση στην Permian θα είναι οι πιο ελκυστικοί στόχοι εξαγορών στο μέλλον, σύμφωνα με τον Dittmar.

Στελέχη του κλάδου των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Permian αναμένουν να ανακοινωθούν περισσότερες συμφωνίες μεγάλου μεγέθους στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με την έρευνα της Fed Energy Survey του Dallas.
Από τα 122 στελέχη που απάντησαν σε ερώτηση της έρευνας, το 77% δήλωσε ότι αναμένει περισσότερες εξαγορές ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και άνω τα επόμενα δύο χρόνια.

Ενώ το "ξεφάντωμα" εξαγορών βοηθά μεγάλες εταιρείες εξερεύνησης και παραγωγής, δεν είναι απαραίτητα καλά νέα για τους παρόχους υπηρεσιών πετρελαιοειδών.
«Η ενοποίηση των φορέων εκμετάλλευσης θα εμποδίσει την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του τομέα των υπηρεσιών πετρελαιοειδών», έγραψε ένα στέλεχος μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών σε σχόλια στην έρευνα της Fed του Ντάλας.

«Αυτό θα οδηγήσει στον θάνατο των μικρών ανεξάρτητων φορέων εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς δεν θα είναι σε θέση να επιτύχουν λογικές τιμές από τους λίγους εναπομείναντες παρόχους υπηρεσιών».

Ωστόσο, οι μεγάλες εταιρείες E&P στο Τέξας και το νότιο Νέο Μεξικό, όπου βρίσκεται η λεκάνη Permian, αναμένεται να συνεχίσουν να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία και αποθέματα πόρων, σύμφωνα με την έρευνα. Ερωτηθείς σχετικά με τον πρωταρχικό στόχο της εταιρείας τους για το 2024, η πιο επιλεγμένη απάντηση μεταξύ των μεγάλων εταιρειών ήταν η «απόκτηση περιουσιακών στοιχείων» (35% των ερωτηθέντων) ακολουθούμενη από τη «μείωση του χρέους» (20% των ερωτηθέντων).

Αυτό το κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών δεν είναι ευκαιριακό καθώς ο κλάδος βρίσκεται σε ανοδική πορεία ενώ οι επενδυτές εκτιμούν την κλίμακα, δήλωσαν αναλυτές της Wood Mackenzie μετά την ανακοίνωση των αντίστοιχων εξαγορών των Exxon και Chevron.

Επιπλέον, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου συμφωνούν ως επί το πλείστον σε συγχωνεύσεις all stock ή cash-and-stock, γεγονός που τους αφήνει αρκετή ρευστότητα για να συνεχίσουν τα σχέδια κεφαλαιουχικών δαπανών τους βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα χωρίς να αναλάβουν πρόσθετο χρέος.

«Η αναθεώρηση της χρηματιστηριακής αγοράς τα τελευταία δύο χρόνια επιβράβευσε την ExxonMobil και τη Chevron με μετοχικό νόμισμα premium για τη χρηματοδότηση εξαγορών όλων των μετοχών – μια λιγότερο επικίνδυνη πρόταση σε ασταθείς αγορές εμπορευμάτων από τη μόχλευση του ισολογισμού», λένε οι αναλυτές της WoodMac.«Αυτές ήταν φιλικές εξαγορές εταιρειών που διαπραγματεύονται κοντά σε υψηλά όλων των εποχών».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης