Ενέργεια

Ισπανία: Μείωση 2,3% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 - Ρεκόρ παραγωγής από ΑΠΕ

Ισπανία: Μείωση 2,3% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 - Ρεκόρ παραγωγής από ΑΠΕ

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε στις 244.686 γιγαβατώρες (GWh)

 

Η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώθηκε στην Ισπανία μειώθηκε κατά 2,3% για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2023, εγείροντας ανησυχίες για πλεόνασμα εφοδιασμού καθώς ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι οι ορυκτές και οι πυρηνικές πηγές καυσίμου καταργούνται.

Με τις ανανεώσιμες πηγές να σπάνε ρεκόρ και την κυβέρνηση να σχεδιάζει να αυξήσει μαζικά τη συμβολή τους στο ενεργειακό μείγμα τα επόμενα χρόνια, η ελλιπής ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα αυξανόμενο ζήτημα για τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ισπανική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε στις 244.686 γιγαβατώρες (GWh) πέρυσι μετά από πτώση 2,3% το 2022, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε ο φορέας εκμετάλλευσης δικτύου Red Electrica την Πέμπτη.

Η πτώση οφείλεται στην ύφεση της ζήτησης από τους βιομηχανικούς καταναλωτές της Ισπανίας, οι οποίοι εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Το λόμπι του κλάδου APPA Renovables ζήτησε την Τετάρτη πολιτικές για τη στήριξη της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η ενίσχυση της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων.


Αύξηση συμμετοχής στο μείγμα

Οι ανανεώσιμες πηγές όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρήγαγαν ρεκόρ ενέργειας και αντιπροσώπευαν το άνευ προηγουμένου 50,4% της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη στην Ισπανία πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Red Electrica.

Τα αιολικά πάρκα αντικατέστησαν τις μονάδες φυσικού αερίου ως την κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, καλύπτοντας περισσότερο από το 23% της ζήτησης.

Οι σταθμοί φυσικού αερίου, γνωστοί ως σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου, αντιπροσώπευαν περίπου το 17% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στη χώρα, σημειώνοντας απότομη μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν η συνεισφορά τους ήταν σχεδόν 25%.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι μόνο ένα από τα ζητήματα που απειλούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ισπανία σε μια εποχή που η χώρα πρέπει να την επιταχύνει για να επιτύχει τους φιλόδοξους πράσινους στόχους της.
Οι συμπιεσμένες τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζουν την κερδοφορία, προειδοποίησε η APPA, και εταιρείες κοινής ωφελείας όπως η Endesa και η Naturgy σηματοδοτούν επιβράδυνση στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενόψει των υψηλών επιτοκίων και του αυξανόμενου κόστους χρέους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης