Ενέργεια

Στη μάχη των τιμολογίων οι προμηθευτές - Στο πράσινο οι καταναλωτές

Στη μάχη των τιμολογίων οι προμηθευτές - Στο πράσινο οι καταναλωτές

Υποχώρηση των τιμών αναμένεται τον επόμενο μήνα

 

Δυσκολεύει η μάχη των εταιρειών προμήθειας να τραβήξουν τους πελάτες τους από το πράσινο τιμολόγιο, στο κίτρινο ή το μπλε, λόγω των ανταγωνιστικών τιμών των πράσινων τιμολογίων που ανακοινώθηκαν για τον Ιανουάριο.

Η επιλογή της ΔΕΗ να δώσει 20% έκπτωση οριζόντια σε όλους, ανέβασε το θερμόμετρο του ανταγωνισμού σε όλα τα τιμολόγια και οι εταιρείες προετοιμάζουν την απάντησή τους, τόσο με τα κίτρινα που αποτελεί και τον κύριο στόχο τους, όσο και με εκπτώσεις στα πράσινα του Φεβρουαρίου που θα ανακοινωθούν 31 Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ, πηγές από την Elpedison, επισημαίνουν, ότι οι καταναλωτές πρέπει να προσέξουν τις τιμές που εμφανίζονται στο πράσινο τιμολόγιο έχοντας υπολογίσει την έκπτωση συνέπειας 20%. Κι αυτό γιατί όπως τονίζει «το 35% του πελατολογίου δεν καταφέρνει να πληρώσει εγκαίρως, χάνοντας για ολόκληρο το τετράμηνο την έκπτωση». Γι αυτό και θέτει ερωτηματικά για το αν έπρεπε να παρουσιάζεται από το Υπουργείο, σαν δεδομένη η χαμηλή τιμή μιας εταιρείας, που βασίζεται στην έκπτωση συνέπειας.

Τον επόμενο μήνα, οι προσφορές των εταιρειών, όπως αναφέρουν πληροφορίες της αγοράς, θα κινηθούν ακόμη πιο πτωτικά, καθώς τους δίνει αυτή τη δυνατότητα, η πτωτική πορεία των τιμών στη χονδρεμπορική.

Δύσκολο οι χαμηλές τιμές στα μπλε

Μικρότερα περιθώρια ανταγωνιστικών τιμολογίων έχουν στα μπλε τιμολόγια οι εταιρείες προμήθειας καθώς είναι πολύ δύσκολο να χτυπήσουν την τιμή 14,9 ευρώ/κιλοβατώρα με εγγύηση για ένα χρόνο που έδωσε η ΕΛΙΝ.

Οι εταιρείες, πλέον, όταν προσφέρουν μπλε τιμολόγιο, έχουν ήδη προαγοράσει την ποσότητα που διαθέτουν σε χαμηλή τιμή, ώστε να έχουν εξασφαλίσει ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν τα σταθερά συμβόλαια που πωλούν.
Κι ενώ κάτι τέτοιο είναι εύκολο για μια μικρή εταιρεία σαν την ΕΛΙΝ με μερίδιο 0,5%, που μπορεί προαγοράζοντας (με hedging) μικρή ποσότητα ενέργειας να δώσει εγγυημένες τιμές, είναι πολύ δύσκολο για τις μεγαλύτερες εταιρείες, να εξασφαλίσουν χαμηλές τιμές.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί το μπλε τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο και της NRG.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης