Ενέργεια

Bloomberg: Η Mandara Capital του Λονδίνου κλείνει μετά από 13 χρόνια στο εμπόριο πετρελαίου

Bloomberg: Η Mandara Capital του Λονδίνου κλείνει μετά από 13 χρόνια στο εμπόριο πετρελαίου

Την ίδια περίοδο οι μεγαλύτεροι έμποροι πετρελαίου σημείωσαν ρεκόρ κερδών

Η Mandara Capital (πετρελαιοπαραγωγική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο) βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης των εργασιών, όπως αποκάλυψε ο ιδρυτής της εταιρείας (Muwaffaq Salti) στο Bloomberg στις 28/12/2023.

Πριν από 2 εβδομάδες, δύο πηγές εξοικειωμένες με το θέμα είπαν στο Business Insider ότι η Mandara Capital έκλεισε τις δραστηριότητές της μετά από 13 χρόνια στη δραστηριότητα της διαπραγμάτευσης παραγώγων αργού και διυλισμένων προϊόντων.

Ο Muwaffaq Salti επιβεβαίωσε την αναφορά σε επικοινωνία που είχε με το Bloomberg, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους λόγους της παύσης της επιχείρησης.

Η Mandara Capital ιδρύθηκε το 2009 από τον Salti, ο οποίος προηγουμένως ήταν παγκόσμιος επικεφαλής εμπορίας μαζούτ στην JP Morgan Chase. Πριν ενταχθεί στην JP Morgan, ο Salti ήταν έμπορος πετρελαίου και εμπορευμάτων σε άλλους κολοσσούς της Wall Street, Goldman Sachs και Morgan Stanley.

Τον Μάιο του 2010, η Mandara Capital ξεκίνησε να διαπραγματεύεται συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού και παραγώγων μαζούτ.

 

Κέρδη για τους πιο μεγάλους traders πετρελαίου

Ενώ ο trader παραγώγων με έδρα το Λονδίνο κλείνει, οι μεγαλύτεροι έμποροι φυσικού αργού και άλλων εμπορευμάτων σημείωσαν κέρδη ρεκόρ τους τελευταίους μήνες.

Για παράδειγμα, ο έμπορος εμπορευμάτων Trafigura πλήρωσε τα υψηλότερα μερίσματά του για το οικονομικό έτος 2022/2023, αφού σημείωσε ένα ακόμη υψηλό κέρδος ρεκόρ εν μέσω ασταθών αγορών.

Η Trafigura (ένας από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους εμπόρους πετρελαίου και εμπορευμάτων στον κόσμο), δήλωσε στα αποτελέσματα του οικονομικού έτους 2022/2023 νωρίτερα αυτό το μήνα ότι τα καθαρά κέρδη της εκτινάχθηκαν σε περίπου 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια για το έτος έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, από 7 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο οικονομικό έτος, το οποίο ήταν το υψηλό τότε κέρδος για τον ιδιόκτητο εμπορικό όμιλο.

Η Trafigura πλήρωσε 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα σε περίπου 1.200 κορυφαία στελέχη και εμπόρους της, οι οποίοι έλαβαν τεράστιους μισθούς τα τελευταία δύο χρόνια καθώς οι οίκοι εμπορίας εμπορευμάτων καρπώθηκαν τα οφέλη της υψηλής αστάθειας στις αγορές εμπορευμάτων ενέργειας και μετάλλων.

«Εξαιρετικά κέρδη επιτεύχθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς οι ομάδες μας παρείχαν πολύτιμες υπηρεσίες στους πελάτες μας σε διαταραγμένες ενεργειακές αγορές και κατέλαβαν ευκαιρίες σε ένα ασταθές περιβάλλον», δήλωσε η Trafigura.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης