Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Pieter Heerema (Allseas): H ενεργειακή μετάβαση χρειάζεται όλο και περισσότερα μέταλλα

Pieter Heerema (Allseas): H ενεργειακή μετάβαση χρειάζεται όλο και περισσότερα μέταλλα

Τα κρίσιμα υλικά – όπως το κοβάλτιο, το μαγγάνιο, το λίθιο, το νικέλιο και ο γραφίτης – είναι το «καυτό θέμα»

 

Για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το ενεργειακό μείγμα πρέπει να μετατοπιστεί από ένα μείγμα που κυριαρχείται από ορυκτά καύσιμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, άνθρακα, σε ένα ενεργειακό μείγμα που εξαρτάται περισσότερο από μεθόδους παραγωγής καθαρής ενέργειας. Το καλό είναι ότι όλοι δεσμεύονται για την επίτευξη αυτού του στόχου σύμφωνα με το offshore-energy. Η πρόκληση που συνοδεύει αυτό είναι ότι απαιτούνται πολύ περισσότερες κρίσιμες πρώτες ύλες για την παραγωγή των εφαρμογών καθαρής ενέργειας που χρειαζόμαστε.

Στο Συνέδριο Παροχής μετάλλων που απαιτούνται για την ηλεκτροδότηση του ενεργειακού μείγματος που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ στο Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC), ο Πρόεδρος της Allseas Pieter Heerema, η Sabine Gollner, Senior Scientist Ocean Systems στο Royal Netherlands Institute for Sea Research, και ο Jeff Amrish Ritoe, Strategic Advisor Energy & Raw Materials στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Χάγης (HCSS), αναφέρθηκαν τη ζήτηση πρώτων υλών κρίσιμης σημασίας.

Τα κρίσιμα υλικά – όπως το κοβάλτιο, το μαγγάνιο, το λίθιο, το νικέλιο και ο γραφίτης – είναι το «καυτό θέμα» αυτή τη στιγμή και το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι πώς μπορούμε να τα αποκτήσουμε με τον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο, αλλά και με τρόπο που είναι βιώσιμο και δεν καταστρέφει τον πλανήτη μας.

Οι επιπτώσεις των εξορύξεων

Υπάρχουν τρεις τύποι εξόρυξης βαθέων υδάτων. Η εστίαση είναι στη συλλογή οζιδίων που είναι η λιγότερο επεμβατική, ενώ τα άλλα δύο είδη είναι πολύ λιγότερο δοκιμασμένα ή ερευνημένα.

Ο Pieter Heerema από την Allseas, συνεργάτης της The Metals Company, δήλωσε ότι η εξόρυξη δεν είναι καθόλου χωρίς επιπτώσεις, αλλά ολόκληρη η ενεργειακή μετάβαση χρειάζεται αυτά τα μέταλλα όλο και περισσότερο: «Δεν υπάρχει εξόρυξη μηδενικού αντίκτυπου. Δεν υπάρχει. Δεδομένων των πάντων, δεδομένων των οικολογικών επιπτώσεων, δεδομένων των κοινωνικών επιπτώσεων, δεδομένων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πιστεύουμε ότι αυτή είναι η μορφή που έχει πολύ μικρότερο αντίκτυπο από όλες τις άλλες εναλλακτικές λύσεις».

Η Sabine Gollner εξηγεί ότι πιθανώς η μεγαλύτερη επίπτωση είναι η αφαίρεση του ίδιου του οζιδίου. Το οικοσύστημα θα αλλάξει σε διαφορετική κατάσταση καθώς έχει επιβεβαιωθεί μεγάλη ποικιλότητα με πολλά άγνωστα είδη.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια ανακαλύφθηκαν περισσότερα από 5.000 νέα είδη και αυτό δεν είναι το τέλος, είναι μόνο η αρχή. Έτσι, έχουμε ένα οικοσύστημα πολύ μεγάλης ποικιλίας εκεί κάτω, και είναι πολύ σημαντικό να το θυμόμαστε αυτό», είπε ο Gollner.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης