Ενέργεια

Oilprice: Δεν θα «κοπάσει ο αέρας» των συγχωνεύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο το 2024

Oilprice: Δεν θα «κοπάσει ο αέρας» των συγχωνεύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο το 2024
Το δεύτερο εξάμηνο του 2023 σημείωσε επιταχυνόμενη ενοποίηση στη βιομηχανία σχιστόλιθου των ΗΠΑ

H δραστηριότητα στο σχιστόλιθο των ΗΠΑ στην περιοχή Permian συνεχίζεται από εκεί που σταμάτησε το 2023, σύμφωνα με το Oilprice, που εκτιμά ότι το 2024 θα σηματοδοτηθεί από  συγχωνεύσεις και εξαγορές στις οποίες οι μεγάλες εταιρείες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες αγοράζοντας μικρότερες.

Οι παραγωγοί σχιστόλιθου των ΗΠΑ ψάχνονται για να αποκτήσουν πρόσβαση σε τοποθεσίες γεώτρησης υψηλής ποιότητας στο μέλλον και θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο κινήσεων συγχωνεύσεων και εξαγορών προτού χρειαστούν πραγματικά περισσότερες τοποθεσίες γεώτρησης, σύμφωνα με τον Wood Mackenzie.

Οι μεγάλες εταιρείες συνεχίζουν να στοιχηματίζουν στην αυξανόμενη ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου και στην ανάγκη για τους υδρογονάνθρακές τους για τουλάχιστον άλλη μια δεκαετία. Η εστίαση στο Permian, που έχει ακόμα πολύ πετρέλαιο, είναι ένα στοίχημα στη συνεχή ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αναλυτές και στελέχη του κλάδου αναμένουν ότι η προσπάθεια εξυγίανσης που ξεκίνησε το 2023 θα συνεχιστεί φέτος, με τη δυνατότητα περισσότερων mega-deals της κλίμακας που ανακοίνωσαν οι Exxon-Pioneer και Chevron-Hess στα τέλη του περασμένου έτους.

Οι δράσεις του 2023

Τον Οκτώβριο, η Exxon ανακοίνωσε μια συμφωνία για την αγορά της Pioneer Natural Resources σε μια συνολική συναλλαγή αξίας 59,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εβδομάδες αργότερα, η Chevron είπε ότι θα αγόραζε την Hess Corporation σε μια συναλλαγή συνολικής αξίας 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία του 2023 περιελάμβανε επίσης την αγορά της Earthstone Energy από την Permian Resources σε μια συμφωνία συνολικής αξίας 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Occidental Petroleum ανέβηκε επίσης στο συγκρότημα συγχωνεύσεων και εξαγορών εξαγοράζοντας την εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου CrownRock της Permian σε μια συμφωνία αξίας περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τι δρομολογεί το 2024

Το τρέχον έτος θα μπορούσε να είναι άλλη μια χρονιά για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Στελέχη του κλάδου των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Permian αναμένουν επίσης να ανακοινωθούν περισσότερες συμφωνίες μεγάλου μεγέθους τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Fed Energy Survey του Dallas. Από τα 122 στελέχη που απάντησαν σε ερώτηση της έρευνας, το 77% δήλωσε ότι αναμένει περισσότερες εξαγορές ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και άνω τα επόμενα δύο χρόνια.

Η επανεξέταση του αποθέματος στην ενημερωμένη έκδοση κώδικα σχιστόλιθου των ΗΠΑ είναι ένα από τα κορυφαία θέματα στον παγκόσμιο ανοδικό τομέα αυτή τη στιγμή, έγραψε αυτή την εβδομάδα ο Fraser McKay, Επικεφαλής Ανάλυσης Upstream στο Wood Mackenzie.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης