Ενέργεια

FT: Πτώση τιμών στην Ευρώπη για το φυσικό αέριο - Ο χειμώνας τελείωσε λόγω της αποθήκευσης (trader)

FT: Πτώση τιμών στην Ευρώπη για το φυσικό αέριο - Ο χειμώνας τελείωσε λόγω της αποθήκευσης (trader)

Καταλυτικό ρόλο παίζουν το μεγάλο ποσοστό αποθήκευσης (83%) και η αγορά LNG - Στα όρια των 30 ευρώ/MWh η τιμή του TTF

Πτωτική πορεία ακολουθούν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά…  του Χειμώνα, με τους traders να είναι πεπεισμένοι ότι η πλήρης αποθήκευση θα φροντίσει για επαρκή εφοδιασμό κατά τις πιο κρύες μέρες.

Στις αρχές αυτού του μήνα, η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου για την Ευρώπη (το ολλανδικό συμβόλαιο  TTF), έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο, ανέφεραν οι Financial Times (FT).

Οι έμποροι αναμένουν ότι το φυσικό αέριο στην αποθήκευση θα καλύψει τη ζήτηση και μετά την Άνοιξη.

«Δεν θα ήταν τόσο τολμηρή δήλωση να πούμε ότι ο χειμώνας τελείωσε στην αγορά φυσικού αερίου επειδή οι αποθήκες είναι τόσο γεμάτες», είπε ένας trader στους FT.

Το φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και πάνω από το μισό της τιμής που ήταν αυτή την εποχή πέρυσι, όταν ο δείκτης αναφοράς διαπραγματευόταν πάνω από 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Είναι, ωστόσο, διπλάσια από την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον Ιανουάριο του 2021.


83% η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η Ευρώπη αποθηκεύει αέριο φιλόδοξα, εφαρμόζοντας πράγματα όπως η κοινή αγορά και η χρήση αποθηκευτικής ικανότητας στην Ουκρανία για να βεβαιωθεί ότι έχει αρκετό για να αντέξει τον χειμώνα, καθώς οι ροές του ρωσικού αγωγού παραμένουν πολύ χαμηλότερες από ό,τι πριν από το 2022.

Σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe, από την αρχή αυτής της εβδομάδας, η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν πλήρης κατά 83%, που είναι ένα αρκετά επαρκές επίπεδο για αυτήν την περίοδο του έτους.

 

Ανεβασμένη η αγορά LNG

Ωστόσο, καθώς οι Ευρωπαίοι αγοραστές γέμιζαν τις δεξαμενές φυσικού αερίου, συνέχισαν επίσης να αγοράζουν LNG, επομένως η εξάρτηση από το φυσικό αέριο στην αποθήκευση δεν είναι απαραίτητη για τους χειμερινούς μήνες, καθώς η προσφορά από τις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή.

Ταυτόχρονα, η ζήτηση για φυσικό αέριο έχει μειωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών και των κυβερνητικών πολιτικών.

«Η κατανάλωση φυσικού αερίου έχει παραμείνει πολύ κάτω από τα κανονικά επίπεδα, γεγονός που σε συνδυασμό με την υγιή παροχή LNG και αγωγών, σημαίνει ότι τα αποθέματα αποθήκευσης είναι πολύ πάνω από τα κανονικά για την εποχή του χρόνου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά», δήλωσε στους FT ο Tom Marzec-Manser (επικεφαλής της ανάλυσης αερίου της ICIS).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης