Ενέργεια

Market maker με καθοδική πίεση στα τιμολόγια η "Φυσικό Αέριο" - Aναμένεται η απάντηση σε πράσινα και κίτρινα

Market maker με καθοδική πίεση στα τιμολόγια η
Οι τιμές κινούνται πτωτικά ωστόσο τα γεωπολιτικά ρίσκα παραμένουν
Σχετικά Άρθρα
Σε νέα διάσταση μπαίνει ο ανταγωνισμός μεταξύ των τιμολογίων ρεύματος μετά την ελκυστική τιμή του τιμολογίου της Φυσικό Αέριο, στα 12,3 λεπτά σταθερή για οκτώ μήνες. Λόγω της 8μηνης και όχι 12μηνες διάρκειάς του, το τιμολόγιο αυτό αν και σταθερής τιμολόγησης, η ΡΑΑΕΥ το κατατάσσει στα κίτρινα, αν και η τιμή δε διαμορφώνεται στο τέλος του κάθε μήνα, αλλά μια φορά στην αρχή του 8μηνου.

Με την ανταγωνιστική αυτή προσφορά, που παραμένει η φθηνότερη παρά το πάγιο των 9 ευρώ/μήνα, η εταιρεία επιδιώκει να αντλήσει νέο πελατολόγιο από το πράσινο τιμολόγιο όπου βρίσκεται η πλειοψηφία των καταναλωτών, αφού είναι φθηνότερο από το φθηνότερο πράσινο για τον Ιανουάριο.
Το τιμολόγιο αυτό δυσκολεύει το παιχνίδι για τις υπόλοιπες εταιρείες προμήθειας που τώρα, πρέπει να ανταποκριθούν στην πρόκληση και να προσφέρουν χαμηλά τιμολόγια για το Φεβρουάριο.

Στα τέλη του μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν οι εκπτώσεις στις τιμές για το πράσινο τιμολόγιο που είχαν ανακοινώσει οι πάροχοι την 1η Ιανουαρίου, ώστε το πράσινο τιμολόγιο να γίνει και πάλι ανταγωνιστικό, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλα κίτρινα τιμολόγια που πλέον για να είναι ελκυστικά θα πρέπει να κινηθούν χαμηλά.

Πτωτικά οι τιμές

Τον Φεβρουάριο οι τιμές ρεύματος αναμένονται πτωτικές με βάση την εξέλιξη της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στον μήνα που διανύουμε. Έτσι, η πορεία των τιμών επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου προμήθειας, ότι η χονδρεμπορική θα κλείσει τον Ιανουάριο σε εξίσου χαμηλά επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα -ίσως και ελαφρώς χαμηλότερα- διατηρώντας τη λιανική ρεύματος σε προσιτά επίπεδα. Ταυτόχρονα οι ακόμη χαμηλότερες τιμές ενέργειας στη διεθνή αγορά έδωσαν τη δυνατότητα στις εταιρείες προμήθειας να προαγοράσουν ποσότητες ενέργειας σε ελκυστικές τιμές διευκολύνοντας τες στη μάχη του ανταγωνισμού των τιμών.

Τιμές ενέργειας: Ηρεμία εν μέσω κινδύνων

Ο πραγματικός γρίφος για τους καταναλωτές που πρέπει να επιλέξουν ένα τιμολόγιο, πέρα από το να ξεχωρίσουν τι σημαίνει κάθε χρώμα και το χρεώσεις έχει εκτός από αυτές που δηλώνει, είναι να προβλέψουν αν οι τιμές φυσικού αερίου και ενέργειας, θα αποκλιμακώνονται και τους επόμενους μήνες, ή το κλίμα θα αντιστραφεί από μια ενδεχόμενη γεωπολιτική κρίση. Αν εκτιμούν αστάθεια γεωπολιτική και άνοδο τιμών, θα πρέπει να προστατευθούν με ένα τιμολόγιο σταθερής χρέωσης. Αν αισιοδοξούν ότι μόνο πτωτικές θα είναι πλέον οι τιμές θα πρέπει να επιλέξουν ένα κυμαινόμενο, εκτιμώντας ότι κάθε μήνα η τιμή του θα πέφτει και θέλουν να επωθεληθούν από αυτή τη μείωση τιμής.

Ωστόσο, το πολεμικό κλίμα στη Μέση Ανατολή φέρνει όλο και πιο κοντά την πιθανότητα μιας ενεργειακής κρίσης: Το Ιράν πάντοτε έχει τη δυνατότητα να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ και να προκαλέσει μία απότομη αύξηση της τιμής του πετρελαίου ακόμα και στα… 200 δολάρια το βαρέλι ή στα 300 ευρώ το φυσικό αέριο κάτι που θα προκαλούσε οικονομικό τσουνάμι στο σύνολο των δυτικών χωρών.

Τα Στενά του Ορμούζ θεωρούνται η πιο σημαντική πετρελαϊκή «αρτηρία» στον πλανήτη και οριοθετούνται ανάμεσα στο Ομάν και το Ιράν, ενώ ενώνουν τον Περσικό Κόλπο με τον Κόλπο του Ομάν προς τα νότια και την Αραβική Θάλασσα. Περίπου το ένα πέμπτο του όγκου της παγκόσμιας συνολικής κατανάλωσης πετρελαίου διέρχεται από τα Στενά κάθε μέρα.Το Κατάρ, το οποίο συνιστά τον μεγαλύτερο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, στέλνει σχεδόν όλο το LNG μέσω των εν λόγω Στενών. Το 20% των παγκόσμιων ροών LNG περνούν από τα Στενά και συνώνυμο με το κλείσιμο των Στενών είναι εκτόξευση των τιμών του αερίου…

www.worldnergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης