Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Σύστημα κάθετων αγροβολταϊκών θα κατασκευαστεί στις ΗΠΑ (thecooldown)

Σύστημα κάθετων αγροβολταϊκών θα κατασκευαστεί στις ΗΠΑ (thecooldown)

Θα επιτρέψει τη διπλή χρήση της γης

Τεχνολογία ηλιακής ενέργειας που πρόκειται να αλλάξει το τοπίο στον ηλεκτρισμό έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί στις ΗΠΑ.

Αφορά τα κάθετα αγροβολταϊκά συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν σε φάρμες και θα αποτελέσουν την πρώτη εγκατάσταση ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα η ιστοσελίδα thecooldown.com, αποκαλύπτει ότι το πρώτο κάθετο σύστημα αγροβολταϊκών πρόκειται να κατασκευαστεί στο Βερμόντ.

 

Μέσω της εν λόγω μεθόδου χρησιμοποιούνται ηλιακοί συλλέκτες εγκατεστημένοι σε γεωργικές εκτάσεις, ώστε η γη να μπορεί να αξιοποιηθεί ταυτόχρονα για τις καλλιέργειες και την παραγωγή καθαρής, ανανεώσιμης ενέργειας.

Τα κάθετα αγροβολταϊκά είναι όπου τα πάνελ τοποθετούνται κάθετα, αφήνοντας περισσότερο χώρο για καλλιέργεια.

 

Ανάδοχες εταιρείες

Το έργο του Βερμόντ κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία ηλιακής ενέργειας iSun και τη γερμανική εταιρεία αγροβολταϊκών Next2Sun.

Η τελευταία εταιρεία έχει ήδη κατασκευάσει παρόμοια έργα στη Γερμανία. Ο πελάτης τους στις ΗΠΑ δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά ο Electrek εικάζει ότι «είναι αρκετά προφανές ότι πρόκειται για ένα μικρό έως μεσαίο αγρόκτημα επειδή βρίσκεται στο Βερμόντ».

«Χάρη στην κάθετη τοποθέτηση των μονάδων και την προσαρμοστικότητα της εγκατάστασης στις ανάγκες του αγρότη, η πολύτιμη γη διατηρείται σχεδόν πλήρως για τη γεωργία», δήλωσε ο Τζέφρι Πεκ (Διευθύνων Σύμβουλος της iSun).

 

Διαφωνίες για τα κάθετα αγροβολταϊκά

Αρκετά έργα ηλιακής ενέργειας σε όλες τις ΗΠΑ έχουν επικριθεί από τους πολίτες επειδή θα καταλάμβαναν πολύ χώρο και μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τοπική αντιπολίτευση αποτελεί «σημαντικό εμπόδιο» στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λύσεις όπως η κάθετη εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε γεωργικές εκτάσεις που λειτουργούν ακόμη θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αποδοχή της ανάπτυξης ηλιακών πάνελ περισσότερων Αμερικανών, οδηγώντας μας μακριά από ρυπογόνες, βρώμικες πηγές ενέργειας όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

 

Τα υπέρ των κάθετων αγροβολταϊκών

Άλλες λύσεις περιελάμβαναν πλωτά ηλιακά πάρκα, τοποθέτηση ηλιακών θόλων πάνω από χώρους στάθμευσης και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε στέγες.

Σίγουρα τα κάθετα αγροβολταϊκά παρέχουν πλεονεκτήματα (παρά τις όποιες αντιδράσεις). Ένα από αυτά είναι οι γεωργοί θα αποκομίσουν πρόσθετο εισόδημα.

Χαρακτηριστικό είναι ένα σχετικό σχόλιο που έγινε του Electrek.

«Το ωραίο είναι ότι αυτό θα επιτρέψει τη διπλή χρήση της γης και πιθανότατα αρκετά κοντά σε μια μεγάλη γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας για διανομή ηλεκτρικού ρεύματος και επιπλέον εισόδημα για τους αγρότες.

Έχω διαβάσει για κοινότητες που αντιτίθενται στην ηλιακή επειδή ο αγρότης θα μίσθωνε - πουλούσε τη γη και θα εκκαθαριστεί για να καλύψει η ηλιακή ενέργεια την έκταση. Με αυτή τη μέθοδο, νομίζω ότι θα μείωνε επίσης τις διαμαρτυρίες του NIMBY (όχι στην αυλή μου)», έγραψε ένας σχολιαστής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης