Ενέργεια

Βέλγιο: Δεν είναι σαφές εάν θα χρησιμοποιήσει την option της ΕΕ για να εμποδίσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου

Βέλγιο: Δεν είναι σαφές εάν θα χρησιμοποιήσει την option της ΕΕ για να εμποδίσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου

Οποιαδήποτε ενέργεια για τη χρήση της επιλογής της νομοθεσίας της ΕΕ για περιορισμό του ρωσικού LNG θα απαιτούσε πρώτα διαβουλεύσεις με τις γειτονικές χώρες δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας

 

Δεν είναι σαφές εάν το Βέλγιο θα χρησιμοποιήσει την επιλογή σε έναν επικείμενο νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εμποδίσει τις εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας του Βελγίου σύμφωνα με το Reuters.

Η μεταρρύθμιση των κανόνων της αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ, που συμφωνήθηκε πέρυσι, πρόκειται να επιτρέψει στις χώρες της ΕΕ να σταματήσουν τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου και LNG δίνοντάς τους μια νόμιμη επιλογή να εμποδίσουν τις ρωσικές εταιρείες να κάνουν κράτηση χωρητικότητας στην υποδομή φυσικού αερίου τους.

Ο υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, Tinne Van der Straeten, δήλωσε ότι «δεν είναι απολύτως σαφές εάν μπορούμε να εργαστούμε με αυτό», αναφερόμενος στην επιλογή του νόμου για την αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ.
«Είμαστε πράγματι και στο Βέλγιο αντιμέτωποι με συγκεκριμένες συμβάσεις που είχαν υπογραφεί πολύ πριν από τον πόλεμο και τώρα είναι ακόμη ένα ανοιχτό σημείο το πώς να το αντιμετωπίσουμε», είπε σε συνεδρίαση της επιτροπής ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Δευτέρα.

Εισαγωγές LNG

Το Βέλγιο ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού LNG στην ΕΕ τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο το 2023. Ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτής της προμήθειας δεν παραμένει στο Βέλγιο.
Περίπου το 45% του ρωσικού LNG που παρέλαβε το Βέλγιο τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο το 2023 μεταφορτώθηκε - επαναφορτώθηκε σε άλλο πλοίο και εστάλη σε άλλη χώρα ή λιμάνι - σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης.
Ο Van der Straeten είπε ότι οποιαδήποτε ενέργεια για τη χρήση της επιλογής της νομοθεσίας της ΕΕ για περιορισμό του ρωσικού LNG θα απαιτούσε πρώτα διαβουλεύσεις με τις γειτονικές χώρες.
«Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αναλάβουμε μονομερώς», είπε.

Οι κανόνες της ΕΕ για την αγορά φυσικού αερίου περιμένουν την τελική έγκριση από τις χώρες της ΕΕ, ένα βήμα που είναι συνήθως τυπικό.
Η ΕΕ των 27 χωρών δεσμεύτηκε να σταματήσει την εισαγωγή ρωσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Ευρώπης από τη Ρωσία με αγωγούς έχουν πέσει από την έναρξη του πολέμου, αλλά οι εισαγωγές LNG όχι.
Το ρωσικό αέριο και το LNG δεν υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ. Η ΕΕ έχει απαγορεύση τις θαλάσσιες εισαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης