Τελευταία Νέα

VBL: Η επόμενη μέρα της ενέργειας από την Μυτιληναίος - Με πράσινα πιστοποιητικά και σταθερή ανταγωνιστική τροφοδοσία

VBL: Η επόμενη μέρα της ενέργειας από την Μυτιληναίος - Με πράσινα πιστοποιητικά και σταθερή ανταγωνιστική τροφοδοσία
Το προϊόν που ο όμιλος δουλεύει ήδη για την Αλουμίνιον θα το παράσχει με σταθερή ροή και ανταγωνιστικές τιμές στο σύνολο της αγοράς
Έχοντας μπει στην διαδικασία να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ενέργεια για το Αλουμίνιο με ίδια μέσα η Μυτιληναίος διαμέσου της Protergia έχει εισέλθει στην διαδικασία προετοιμασίας για παροχή στην αγορά ενός νέου ενεργειακού προϊκόντος, που ακούει στο όνομα VBL.

Το Virtual Base Load θα εξασφαλίζει στον πελάτη τις αναγκαίες ποσότητες σε ενέργεια που χρειάζεται, πράσινης με πιστοποιητικό και σε ανταγωνιστικές τιμές σε σταθερή βάση, ανάλογα με την διάρκεια που θα ζητά ο πελάτης.
Θα είναι ευθύνη και αρμοδιότητα της Μυτιληναίος να παράσχει, να βρει, να αγοράσει, να αποθηκεύσει και τελικά να παραδώσει στον πελάτη τις ποσότητες που ζητά, έτσι ώστε αυτός να έχει σταθερή ροή στην τροφοδοσία ενέργειας και σε τιμες που θα αποφεύγει τις διακυμάνσεις.

Με αυτόν τρόπο το εταιρικό σχήμα που θα αναζητά ενέργεια θα βγαίνει από το πρόβλημα, όπως συνέβη κατά κόρον τα τελευταία χρόνια και θα απευθύνεται στnν Μυτιληναίος με όρους λειτουργικούς και ευέλικτους.
Η Μυτιληναίος δουλεύει ήδη το προϊόν αυτό για τo Aλουμίνιο και στην συνέχεια θα το προωθήσει στην αγορά έχοντας σαν στόχο να τροφοδοτήσει εταιρίες όλων των κατηγοριών, από τις ενεργοβόρες ως τις μικρότερες.

Η λιανική

Το προϊόν αυτό θα απευθυνθεί και στην λιανική, όπου οι καταναλωτές θα έχουν την δυνατότητα να μπαίνουν σε μια πλατφόρμα, εξασφαλίζοντας ανάλογα με τις ανάγκες τους πράσινη ενέργεια με ανταγωνιστικές σταθερές τιμές, όπου θα μπορούν να επιλέξουν ποιό τμήμα από τις ποσότητες και διάρκειες που θα αγοράζουν, θα παραμένει κλειδωμένο και ποιό θα είναι ανοιχτό στις διακυμάνσεις. Παράλληλα η Μυτιληναίος θα έχει την δυνατότητα να τους παρέχει την ενεργειακή τροφοδοσία επιλέγοντας τις χρονικές περιόδους, όπου η τιμή κατά την διάρκεια του κύκλου αιχμής της ημέρας θα είναι ευνοϊκότερη, μεγιστοποιώντας έτσι το όφελος του καταναλωτή και υποκαθιστώντας κατά ένα τρόπο το παραδοσιακό παλιό "νυχτερινό τιμολόγιο".

Το προϊόν αυτό ονομάζεται virtual γιατί η ζήτησή του δεν μπορεί να εξασφαλιστεί την δεδομένη στιγμή στο συνολό της από άμεση παραγωγή, αλλά απαιτεί την προαναφερθείσα προεργασία από την πλευρά της Μυτιληναίος.
Ένα μοντέλο του θα μπορούσε να είναι η παράδοση του 50% της ζητούμενης πράσινης εννέργειας στον πελάτη από παραγωγή και του υπόλοιπου 50% από εξεύρεσή της με εναλλακτικό τρόπο και αντιστάθμιση με βάση τις τιμές του TTF.

Τα προϊόντα αυτά χτίζονται και πάνω σε κατασκευασμένα από την εταιρία φωτοβολταϊκα πάρκα για τρίτους, όπου η Mυτιληναίος εξασφαλίζει και το PPA του αγοραστή με νέο πελάτη και αναλαμβάνει την διαχείρισή του σε πλείστες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση Vodafone - Centrica.


Πως λειτουργούν

«Θέλω να μαντέψετε αν το ενεργειακό κόστος της Αλουμίνιο της Ελλάδας θα είναι χαμηλότερο φέτος που ξεκίνησε να την εκπροσωπεί η Protergia”, είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στους αναλυτές αφήνοντας να εννοηθεί, ότι θα είναι.
Η "μυστική συνταγή", που μειώνει το ενεργειακό κόστος της πιο ενεργοβόρου βιομηχανίας της χώρας, λέγεται Virtual Base Load, και είναι ένα εργαλείο που όμιλος δεν κρατάει για τον εαυτό του.
Ήδη είναι σε συζητήσεις με 3 πελάτες στην Ελλάδα και 1 στην Ιταλία για να τους αναλάβει και σύντομα θα το επεκτείνει σε όλη την Ευρώπη.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα διμερές συμβόλαιο PPA, που εξασφαλίζει σταθερής χρέωσης και σταθερής ισχύος πράσινη ενέργεια για μεγάλη διάρκεια, μέσω του shaping που θα κάνει το τμήμα Energy Management της Mytilineos Energy.

Κυρίως πρόκειται για ενέργεια βασισμένη στο κόστος και στις αντισταθμίσεις που κάνει η εταιρεία και δεν εξαρτάται από την τιμή χονδρεμπορικής και τις διακυμάνσεις της.
Η Protergia έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα τέτοιο προϊόν, αξιοποιώντας την πρόσβασή της σε έργα ΑΠΕ αλλά και άλλες πηγές ενέργειας, και να αντισταθμίζει το κόστος της, ώστε να εξασφαλίζει μια σταθερή τιμή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης η ενέργεια είναι πράσινη στο σύνολό της, μέσω πράσινων πιστοποιητικών. Το εργαλείο αυτό εφαρμόζεται από την 1/1/ στην Αλουμίνιο της Ελλάδος και είναι σε επαφές για να το δώσει σε ακόμη 3 πελάτες στην Ελλάδα και 1 στην Ιταλία.

Oι ψηφιακοί μετρητές

Ακολούθως θα το επεκτείνει στην Ευρώπη, όπου διαθέτει έργα ΑΠΕ, που αποτελούν τη βάση του πακέτου ενέργειας που δημιουργεί. Σημειώνεται ότι η εταιρεία στα έργα ΑΠΕ που κατασκευάζει και πουλάει στην αγορά εξασφαλίζει και ένα διμερές συμβόλαιο και συχνά διατηρεί τη διαχείριση ενέργειας.
Για να εξασφαλίζει στον πελάτη της σταθερά την ποσότητα ενέργειας που θέλει καθ' όλο το 24ωρο, η Protergia αναλαμβάνει το shaping, δηλαδή την παροχή ενέργειας από άλλες πηγές, εξασφαλίζοντας ότι θα είναι και πράσινη με πράσινα πιστοποιητικά και θα έχει σταθερή τιμή.

Ταυτόχρονα, από φέτος η Protergia θα δίνει δωρεάν ψηφιακούς μετρητές στους πελάτες της, ώστε να γνωρίζουν την κατανάλωση των συσκευών τους και να μειώνουν το ενεργειακό τους κόστος. Ο καταναλωτής θα μπορεί να κρατήσει τον ψηφιακό μετρητή της Protergia ακόμη και αν επιλέξει άλλον πάροχο για το ρεύμα.
Προσφέροντας αυτή την υπηρεσία, η Protergia αποκτά πρόσβαση στα δεδομένα κατανάλωσης ενός όσο γίνεται μεγαλύτερου αριθμού νοικοκυριών μαθαίνει την πραγματική real time ζήτηση ενέργειας και θα μπορεί να κάνει αποτελεσματικότερη διαχείριση. Εδώ ακριβώς θα μπαίνει η αξιοποίηση του Energy Management προς όφελος του καταναλωτή σε συνεργασία και με την Avocado, που μελλοντικά θα δείνει την δυνατότητα στον καταναλωτή να αποθηκεύει ενέργεια στις κατάλληλες τιμές και να την παρέχει στο σύστημα στην αιχμή της ζήτησης.

Η τάση του εξωτερικού όπου η ενεργειακή εταιρία ειδοποιεί τον καταναλωτή πότε να καταναλώσει και να βάλει πλυντήριο για παράδειγμα, έρχεται και στην Ελλάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης