Ενέργεια

Στα μπλε τιμολόγια ο ανταγωνισμός τον Φεβρουάριο - Με τιμές στα 11 λεπτά η κιλοβατώρα  

Στα μπλε τιμολόγια ο ανταγωνισμός τον Φεβρουάριο - Με τιμές στα 11 λεπτά η κιλοβατώρα   
Έτοιμη  η υπουργική απόφαση για τα τιμολόγια

Χαμηλές τιμές σε όλη την γκάμα των χρωματιστών τιμολογίων για τον Φεβρουάριο φέρνει η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου και η ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων που πυροδότησε η παρέμβαση του ΥΠΕΝ με το “πράσινο” ειδικό τιμολόγιο από  τις αρχές του νέου έτους. 
Τη σκυτάλη του ανταγωνισμού παίρνουν τον Φεβρουάριο τα σταθερά μπλε τιμολόγια εξάμηνης και οχτάμηνης διάρκειας με τους παρόχους να έχουν διαμορφώσει ήδη ανταγωνιστικά τιμολόγια αναμένοντας την υπουργική απόφαση που θα επιτρέψει στην διάθεση στην αγορά σταθερών τιμολογίων διάρκειας μικρότερης του 12μηνου. Η σχετική υπουργική απόφαση είναι ήδη έτοιμη και αναμένει την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού κ. Θόδωρου Σκυλακάκη για να δημοσιευθεί κατά πάσα πιθανότητα και σήμερα.  

Ο ανταγωνισμός στα σταθερά τιμολόγια αναμένεται να ενταθεί τον Φεβρουάριο καθώς τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου και χονδρεμπορικής ρεύματος διαμορφώνονται σε τιμές που μπορούν να στηρίξουν λιανική τιμή γύρω στα 11 λεπτά η κιλοβατώρα και για κάποιους παρόχους που θα επιλέξουν επιθετική πολιτική ακόμη και πολύ κάτω από τα 11 λεπτά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς. 

 

Υποχώρηση τιμών

 Η τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο του ΤΤF κινείται το τελευταίο διάστημα σταθερά κάτω από τα 30 ευρώ/μεγαβατώρα. Σε πορεία συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης βρίσκεται και η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος η οποία τον Ιανουάριο δείχνει να κλείνει κοντά στα 93 ευρώ/μεγαβατώρα από τα 102,2 ευρώ του Δεκεμβρίου και με τις εκτιμήσεις της αγοράς να  βλέπουν περαιτέρω υποχώρηση στα 84 ευρώ/μεγαβατώρα τον Φεβρουάριο.
Η σημαντική αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής τον Φεβρουάριο αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και στα ¨πράσινα¨ και ¨κίτρινα¨ τιμολόγια. Τα ¨πράσινα¨ τιμολόγια ο ανταγωνισμός αφορά στις εκπτώσεις που θα δώσουν οι πάροχοι αφού οι τιμές παραμένουν σταθερές για ένα εξάμηνο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς οι τελικές τιμές για τις καταναλώσεις του Φεβρουαρίου αναμένεται να κινηθούν γύρω στα 13 λεπτά ανά κιλοβατώρα και για κάποιους παρόχους αρκετά κάτω από τα 13 λεπτά. Ενταση του ανταγωνισμού αναμένεται και στα κυμαινόμενα ¨κίτρινα¨ τιμολόγια με τις εκτιμήσεις να δείχνουν τιμές ακόμη και κάτω από τα 10 λεπτά η κιλοβατώρα έναντι εύρους 12-14 λεπτά τον Ιανουάριο (χωρίς τις διάφορες εκπτώσεις συνέπειας κλπ).

 

Κίνδυνοι και ρήτρες

 Οι καταναλωτές πάντως, επιλέγοντας «μπλε» τιμολόγια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαλλάσσονται από τον πονοκέφαλο της αναζήτησης του φθηνότερου τιμολογίου ανά μήνα αλλά ταυτόχρονα αναλαμβάνουν το ρίσκο να μην επωφεληθούν από μια περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών αφού για να μετακινηθούν θα πρέπει να πληρώσουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.
Οι εκτιμήσεις αναλυτών για υποχώρηση της τιμή του φυσικού αερίου κάτω από τα 20 ευρώ/μεγαβατώρα και για κάποιους ακόμη και στα 12 ευρώ/μεγαβατώρα τους επόμενους μήνες, καθιστούν υψηλού ρίσκου την επιλογή "κλειδώματος" μιας τιμής από τώρα ακόμη και για ένα εξάμηνο. Στην περίπτωση των ¨πράσινων¨ και ¨κίτρινων¨ τιμολογίων οι καταναλωτές θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις εκπτώσεις συνέπειας, αφού αν ο λογαριασμός δεν πληρωθεί στην ώρα του, η τιμή που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι πολύ υψηλότερη από αυτή που προκύπτει μετά την έκπτωση.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης