Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προκλήσεις και επενδύσεις για το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ (RΜΙ)

Προκλήσεις και επενδύσεις για το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ (RΜΙ)

Ο μελλοντικός σχεδιασμός του PJM ξεκινά - Πορεία προς τα εμπρός (rmi.org)

Μπορεί το 2024 να είναι ένα νέο ημερολογιακό έτος, αλλά το δίκτυο των ΗΠΑ αντιμετωπίζει πολλές από τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετώπισε το 2023, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων καθυστερήσεων στην ουρά διασύνδεσης, καθυστέρησης στη δημιουργία μετάδοσης και επιτάχυνσης της απόσυρσης απολιθωμάτων.

Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει αυξανόμενες δεσμεύσεις για καθαρή ενέργεια από τα κράτη και τους ιδιωτικούς φορείς και την αυξανόμενη αύξηση του φορτίου από την ηλεκτροκίνηση σε ολόκληρη την οικονομία και άλλες νέες επενδύσεις, όπως υποστηρίζει το rmi.org.

Πουθενά δεν ισχύει αυτό περισσότερο από ό,τι στον PJΜ (περιφερειακός οργανισμός μεταφοράς που συντονίζει την κίνηση χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας σε13 Πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια των ΗΠΑ).

 

Στα σκαριά… νέες επενδύσεις

Ο προτεινόμενος μακροπρόθεσμος περιφερειακός σχεδιασμός μετάδοσης του

PJM σηματοδοτεί μια νέα πορεία προς τα εμπρός. Το πόσο θα παραδώσει είναι ακόμα αβέβαιο.

Μόλις πέρυσι, ο PJM εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις στις ουρές διασύνδεσης και ενέκρινε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα έργα μετάδοσης για να υποστηρίξει (μεταξύ άλλων αναγκών), την απόσυρση απολιθωμάτων και την αύξηση του φορτίου λόγω της επέκτασης του κέντρου δεδομένων.

Εν τω μεταξύ, οι Πολιτείες σε όλο τον PJM (από το Μέριλαντ έως το Μίσιγκαν), ενισχύουν τις πολιτικές τους για το κλίμα, εντείνοντας την ανάγκη για βελτιώσεις στο δίκτυο PJM για την υποστήριξη της παροχής περισσότερης καθαρής ενέργειας.

 

Σχεδιασμός μετάδοσης του PJM

Η έκθεση Resource Retirements, Replacements and Risks του PJM (κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2023), υπογραμμίζει τους κινδύνους αξιοπιστίας που προέκυψαν από αυτές τις σημαντικές αλλαγές από πλευράς προσφοράς και ζήτησης.

Το σίγουρο είναι ότι ο προληπτικός σχεδιασμός μετάδοσης θα είναι κρίσιμος για την αντιμετώπιση όλων των επικαλυπτόμενων προκλήσεων δικτύου της PJM με αξιόπιστο και προσιτό τρόπο.

Επί του παρόντος, η διαδικασία σχεδιασμού μετάδοσης του PJM είναι υπερβολικά μυωπική, με αποτέλεσμα να δίνεται υπερβολική έμφαση στις αναβαθμίσεις του δικτύου χαμηλότερης τάσης που δεν παρέχουν την κλίμακα προληπτικής μετάδοσης που χρειαζόμαστε για την ενεργειακή μετάβαση.

Ταυτόχρονα, οι γεννήτριες αντιμετωπίζουν ολοένα και υψηλότερο κόστος διασύνδεσης λόγω της έλλειψης περιφερειακής μετάδοσης υψηλής τάσης, γεγονός που αποτελεί εμπόδιο στην έγκαιρη νέα είσοδο.

Όπως απέδειξε η έρευνα του περασμένου έτους (Διάγραμμα 1), η επένδυση του PJM στη μετάδοση υψηλής τάσης μειώνεται τα τελευταία χρόνια, ειδικά σε σύγκριση με άλλες περιοχές του δικτύου.
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_1_5.png

Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτήν την τάση για να ανταποκριθούμε στις πολλαπλές αλλαγές που σημειώθηκαν παραπάνω που αντιμετωπίζει σήμερα το πλέγμα του PJM.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο PJM ξεκίνησε μια σειρά εργαστηρίων για την ανανέωση της διαδικασίας σχεδιασμού μετάδοσης, που ονομάζεται Μακροπρόθεσμος Περιφερειακός Σχεδιασμός Μετάδοσης (LTRTP).

Αυτό έχει τη δυνατότητα να μετατοπίσει περισσότερες επενδύσεις στις γραμμές υψηλότερης τάσης και μεγαλύτερης απόστασης που χρειάζεται η περιοχή για την ενεργειακή μετάβαση.


Τα 3 σενάρια για τη βελτίωση σχεδιασμού μετάδοσης του PJM

Όπως προτείνεται, ο LTRTP θα βελτιώσει τον υπάρχοντα σχεδιασμό μετάδοσης της PJM διαμορφώνοντας 3 σενάρια σε πολύ πιο ολοκληρωμένη βάση:

1) Το Βασικό Σενάριο περιλαμβάνει όλες τις ανακοινωθείσες αποσύρσεις γεννητριών και βάσει πολιτικής, το προβλεπόμενο νέο φορτίο και αρκετή νέα γενιά για τη διατήρηση του προτύπου αξιοπιστίας 1 σε 10.

Η PJM προτείνει να κατανεμηθεί το κόστος του Βασικού Σεναρίου χρησιμοποιώντας το περιφερειακό πλαίσιο κατανομής του κόστους αξιοπιστίας.

2) Το Μεσαίο Σενάριο περιλαμβάνει τις παραδοχές του Βασικού Σεναρίου και προσθέτει νέα γενιά για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της κρατικής πολιτικής (π.χ. πρότυπα χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή πρότυπα καθαρής ενέργειας).

Η PJM προτείνει την κατανομή τυχόν πρόσθετων δαπανών για το Μεσαίο Σενάριο, πάνω από εκείνα του Βασικού Σεναρίου, σε κράτη με απαιτήσεις πολιτικής χρησιμοποιώντας την προσέγγιση της κρατικής συμφωνίας της PJM.

3) Το Υψηλό Σενάριο περιλαμβάνει τις ίδιες ανάγκες πολιτικής με το Μεσαίο Σενάριο, αλλά αναλαμβάνει υψηλότερα φορτία, ενσωματώνοντας πιο φιλόδοξες προβλέψεις ηλεκτροδότησης. Η PJM προτείνει επίσης την κατανομή τυχόν υψηλότερων δαπανών στο Υψηλό Σενάριο χρησιμοποιώντας την προσέγγιση της κρατικής συμφωνίας.

 

Λύσεις που παρέχει ο LTRTP

Σε σύγκριση με το status quo, η PJM κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά με τον LTRTP.

Συνδυάζοντας αρκετούς παράγοντες των αναγκών μετάδοσης, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων απόσυρσης, της αύξησης του φορτίου και της νέας γενιάς, σε μια αξιολόγηση βάσει σεναρίων, ο LTRTP μπορεί να εντοπίσει ολιστικές λύσεις μετάδοσης που επιλύουν αυτά τα ζητήματα, μειώνουν το κόστος για τους καταναλωτές και διατηρούν την αξιοπιστία του συστήματος.

Είναι σημαντικό ότι η PJM σχεδιάζει επίσης να υπολογίσει πολλαπλά οφέλη για έργα μεταφοράς, με βάση αυτά που απαριθμούνται στην Ανακοίνωση Προτεινόμενης Διαμόρφωσης Κανόνων για την περιφερειακή μετάδοση της FERC. Αυτά περιλαμβάνουν εξοικονόμηση κόστους παραγωγής, αποφυγή κόστους μεταφοράς και μειωμένη απώλεια φορτίου.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα οφέλη, όλοι οι εμπλεκόμενοι μπορούν να λάβουν πιο ενημερωμένες επενδυτικές αποφάσεις.

 

Βήματα για τη βελτίωση του LTRTP

Η PJM και τα ενδιαφερόμενα μέρη της μπορούν να κάνουν πολλά πρόσθετα βήματα για τη βελτίωση του LTRTP τα οποία είναι τα εξής:

1) Τα κράτη θα πρέπει να διερευνήσουν προληπτικά και να συμφωνήσουν σε μια μεθοδολογία κατανομής του κόστους για τα μεσαία και υψηλά σενάρια. Ενώ η προσέγγιση της κρατικής συμφωνίας καθορίζει ένα πλαίσιο για διάλογο, τα κράτη (μέσω του Οργανισμού PJM States Inc.) θα πρέπει να συγκεντρωθούν προληπτικά για να συζητήσουν πώς ακριβώς θα μπορούσε να κατανεμηθεί το κόστος. Η προτεινόμενη μοντελοποίηση παροχών LTRTP της PJM μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση αυτών των συνομιλιών κατανομής κόστους.

2) Η PJM θα πρέπει να συμπεριλάβει την αποτελεσματικότητα της αγοράς στους οδηγούς των αναγκών μετάδοσης. Επί του παρόντος, η PJM σχεδιάζει να αξιολογήσει μόνο τους οδηγούς αξιοπιστίας ως μέρος του LTRTP, διατηρώντας παράλληλα τους οδηγούς της αποδοτικότητας της αγοράς (οικονομικά) σε προγραμματισμό μικρότερου ορίζοντα (5 χρόνια μετά).

Αυτό διατρέχει τον κίνδυνο να υποβαθμιστεί η μετάδοση που θα χρειαστεί μακροπρόθεσμα, αγνοώντας τις ευκαιρίες για ταυτόχρονη μείωση της συμφόρησης και, κατά συνέπεια, του κόστους για τους καταναλωτές.

3) Το PJM θα πρέπει να περιλαμβάνει πολλαπλές ευαισθησίες ζήτησης στο «Βασικό του σενάριο».

Το τρέχον πλαίσιο LTRTP της PJM περιλαμβάνει μόνο μία πρόβλεψη φορτίου για το Βασικό Σενάριο, με το μέλλον υψηλής ηλεκτροδότησης να θεωρείται μόνο ως μέρος του Υψηλού Σεναρίου (το οποίο εξαρτάται από τη συμφωνία των κρατών να πληρώσουν για τις αναβαθμίσεις). Αντίθετα, ο PJM θα πρέπει να ενσωματώνει πολλαπλές προβλέψεις φορτίου στο Βασικό του σενάριο μέσω αναλύσεων ευαισθησίας.

Οι πρόσφατες ανοδικές αναθεωρήσεις της ετήσιας πρόβλεψης φορτίου του PJM επιβεβαιώνουν την ανάγκη ανάλυσης των μελλοντικών προθεσμιών ανάπτυξης πολλαπλών φορτίων ανεξάρτητα από τις ανάγκες της δημόσιας πολιτικής του κράτους.

4) Η PJM θα πρέπει να σχεδιάσει την επέκταση των συνδέσεων με τους γείτονές της σε συνδυασμό με τον LTRTP.

Ο LTRTP επικεντρώνεται στην περιφερειακή μετάδοση, αλλά ο PJM θα πρέπει επίσης να σχεδιάζει για περισσότερη διαπεριφερειακή μετάδοση.

Πρόσφατες μελέτες έχουν εντοπίσει τη δυνατότητα τεράστιας εξοικονόμησης κόστους (περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο μεταξύ MISO και PJM) που θα μπορούσε να προκύψει από τη δημιουργία περισσότερης διαπεριφερειακής μετάδοσης του PJM σε γειτονικές περιοχές δικτύου.

Η διαπεριφερειακή μετάδοση υποστηρίζει επίσης αυξημένη αξιοπιστία και ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων. Μαζί με το LTRTP, ο PJM θα πρέπει να ενισχύει τις προσπάθειές της για διαπεριφερειακό σχεδιασμό με γειτονικές περιοχές δικτύου.

Ταυτόχρονα, με την εκκρεμή θέσπιση κανόνων περιφερειακής μετάδοσης FERC που αναμένεται αργότερα αυτό το έτος, ο PJM θα πρέπει να είναι έτοιμη να συμμορφωθεί πλήρως με τη θέσπιση κανόνων με τρόπο που να βελτιώνει το υπάρχον πλαίσιο LTRTP.

Το ακόλουθο διάγραμμα δείχνει την πρόοδο που μπορεί να κάνει το LTRTP του PJM, όπως προτείνεται επί του παρόντος, και τις πρόσθετες βέλτιστες πρακτικές που παραμένουν στο τραπέζι.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_2_2.png
Το 2024 θα είναι η χρονιά του PJM

Όπως έχουν δείξει πολυάριθμες μελέτες, η περιφερειακή μετάδοση υψηλής τάσης έχει τη δυνατότητα να μειώσει το κόστος για τους καταναλωτές, να διατηρήσει την αξιοπιστία του δικτύου και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη συνδέοντας νέα φορτία και παραγωγή.

Επιπλέον, πολλές περιοχές δικτύου πραγματοποιούν ήδη τον τύπο του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού που βασίζεται σε σενάρια που προτείνει η PJM μέσω του LTRTP και βλέπουν αποτελέσματα (π.χ. Διαδικασία Σχεδιασμού).

Για το σκοπό αυτό, όλο η PJM πρόκειται να επωφεληθεί από μια πιο εύρωστη, μακροπρόθεσμη προσέγγιση στο σχεδιασμό μετάδοσης, καθώς όλες οι Πολιτείες του PJM αντιμετωπίζουν αλλαγές στη παραγωγή και στο φορτίο τους.

Η έλλειψη προληπτικής δημιουργίας μετάδοσης θέτει τις πολιτείες PJM σε κίνδυνο αυξημένων προβλημάτων αξιοπιστίας και απώλειας δυνητικά επικερδούς οικονομικής ανάπτυξης που σχετίζεται με την αύξηση του νέου φορτίου.

Η μετάδοση είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση που αποδίδει μερίσματα και οι ενδιαφερόμενοι στην περιοχή θα πρέπει να εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι το 2024 είναι η χρονιά που η PJM θα αρχίσει να επενδύει επαρκώς και με σύνεση στο δίκτυο του μέλλοντος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης