Ενέργεια

Η Occidental «βλέπει» μειωμένη προσφορά πετρελαίου μέχρι το 2025

Η Occidental «βλέπει» μειωμένη προσφορά πετρελαίου μέχρι το 2025
Οι μεγαλύτεροι πετρελαιοπαραγωγοί συμφωνούν πάντως πως η παγκόσμια ζήτηση θα καταγράψει νέα άνοδο μέσα στο 2024
Σχετικά Άρθρα
Την πρόβλεψή της για μειωμένη προσφορά πετρελαίου μέχρι το 2025 εξαιτίας της παγκόσμιας αποτυχίας να αντικατασταθούν με γρήγορο ρυθμό τα αποθέματα αργού που καταναλώνονται, δίνει η Occidental Petroleum, η εταιρεία που υποστηρίζεται από τον Warren Buffet.
«Βρισκόμαστε τώρα σε μια κατάσταση όπου σε δύο χρόνια θα έχουμε πολύ μικρή προσφορά», δήλωσε η CEO της Occidental Vicki Hollub στο CNBC κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Smead Investor Oasis Conference στο Phoenix της Arizona τη Δευτέρα (5/2).
Στην τοποθέτησή της ανέφερε πως περίπου το 97% του πετρελαίου που παράγεται σήμερα στον πλανήτη προέρχεται από κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν τον 20ό αιώνα.

Παρόλα αυτά ωστόσο, λιγότερο από το 50% του αργού που έχει εξορυχθεί  την τελευταία δεκαετία έχει αντικατασταθεί. Οι προειδοποιήσεις της Hollub για την προσφορά έρχονται σε μια συγκυρία όπου οι τιμές του πετρελαίου χάνουν 7% την περασμένη εβδομάδα εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων που δεν αφήνουν τις τιμές να ανέβουν.Αν και ΗΠΑ, Βραζιλία, Καναδάς και Γουιάνα παράγουν ποσότητες-ρεκόρ αργού σήμερα, το μέλλον προμηνύει την έλλειψη, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Occidental.  

«Η αγορά είναι εκτός ισορροπίας αυτή τη στιγμή, αλλά και πάλι, αυτό είναι ένα βραχυπρόθεσμο ζήτημα ζήτησης», δήλωσε ο Hollub. «Αλλά θα είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα προσφοράς», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το 2023, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς, με την κατανάλωση να ξεπερνά την αντίστοιχη του 2022 κατά πάνω από 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Οι μεγαλύτεροι πετρελαιοπαραγωγοί συμφωνούν πάντως πως η παγκόσμια ζήτηση θα καταγράψει νέα άνοδο μέσα στο 2024.

Oι εκτιμήσεις της Energy Intelligence

Η Energy Intelligence από την πλευρά της, εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση φέτος θα κινηθεί σε μέτρια επίπεδα όπως περίπου συνέβαινε στην προ-COVID εποχή, ενώ ο OPEC προβλέπει αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2025.
Οι προβλέψεις αυτές παίρνουν υπόψιν τους την ενίσχυση της κινεζικής οικονομίας.
Η δήλωση αυτή της CEO της Occidental, έρχεται επίσης την ώρα που οι Σαουδάραβες ανακοινώνουν ότι δεν θα εντείνουν τελικά την δική τους παραγωγή πετρελαίου, παρά τον αρχικό τους προγραμματισμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης