Δεν «σπάει» η σχέση Κίνας και άνθρακα - Το ασύλληπτο ρεκόρ του 2023

Δεν «σπάει» η σχέση Κίνας και άνθρακα - Το ασύλληπτο ρεκόρ του 2023
Η στάση της Κίνας απέναντι στις εκπομπές άνθρακα προβληματίζει έντονα την Ευρώπη και τη Δύση γενικότερα
Η Κίνα μόνη της ήταν υπεύθυνη για το 96% της παγκόσμιας κατασκευής εργοστασίων άνθρακα πέρυσι, εδραιώνοντας τη κυρίαρχη θέση της ως ο μεγαλύτερος ρυπαντής του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Global Energy Monitor και μετέδωσε το Bloomberg, η Κίνα το 2023 ευθυνόταν επίσης και για το 81% των νέων προγραμματισμένων έργων παραγωγής άνθρακα.

Η στάση της Κίνας απέναντι στις εκπομπές άνθρακα προβληματίζει έντονα την Ευρώπη και τη Δύση γενικότερα, καθώς το Πεκίνο έχει τονίσει αρκετές φορές ότι στη λίστα των προτεραιοτήτων του, η ενεργειακή ασφάλεια προηγείται της ενεργειακής μετάβασης.
Εξάλλου, οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι το μεγαλύτερο μέρος των νέων εργοστασίων άνθρακα θα λειτουργήσει ως εφεδρικό για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, οι οποίες δεν μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια όλο το εικοσιτετράωρο.
Την ίδια στιγμή, η παραγωγή άνθρακα στην Κίνα σημείωσε ρεκόρ πέρυσι, με 4,66 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους, που ήταν 2,9% υψηλότερη από την παραγωγή του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που παρουσιάστηκαν τον περασμένο μήνα.

Ουραγός στον περιορισμό της χρήσης άνθρακα η Κίνα

Η υψηλότερη ζήτηση μετά την άρση των περιορισμών λόγω του COVID και οι υψηλότερες εγχώριες τιμές άνθρακα οδήγησαν επίσης σε ρεκόρ τις εισαγωγές άνθρακα στην ασιατική χώρα, οι οποίες εκτινάχθηκαν κατά 61,8% σε ετήσια βάση σε 474,42 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2023, όπως έδειξαν στοιχεία από τη Γενική Διοίκηση Τελωνείων τον Ιανουάριο.

Στο δεύτερο μέρος του 2023, η Κίνα αύξησε την παραγωγή, τις εισαγωγές και την κατανάλωση άνθρακα αλλά και φυσικού αερίου, με τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας να ανεβαίνει ραγδαία κατά το δεύτερο εξάμηνο ενώ φαίνεται ότι θα σημειώσει ρεκόρ ζήτησης το χειμώνα.
Ενώ η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα θα έχει μειωθεί μέχρι το 2026, η Κίνα θα συνεχίζει να τον αξιοποιεί μέχρι τέλους, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε πρόσφατη έκθεσή του για την πορεία της ζήτησης του άνθρακα.

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι το μέλλον του κινεζικού άνθρακα θα επηρεαστεί από τον ρυθμό ανάπτυξης της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας τα επόμενα χρόνια, καθώς και από διαρθρωτικούς οικονομικούς παράγοντες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης