Αποχωρεί από την αγορά των offshore αιολικών η Orsted - Τέλος τα μερίσματα στους μετόχους

Αποχωρεί από την αγορά των offshore αιολικών η Orsted - Τέλος τα μερίσματα στους μετόχους
Ο δανέζικος όμιλος των ΑΠΕ ακύρωσε δύο μεγάλα έργα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Μια δυσάρεστη έκπληξη στον κλάδο των ΑΠΕ επεφύλαξε σήμερα ο δανέζικος γίγαντας Orsted, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε απολύσεις, διακοπή απόδοσης μερισμάτων στους μετόχους και αποχώρηση από την αγορά υπεράκτιων αιολικών παρκών.

Η ανακοίνωση αυτή, έρχεται στον απόηχο ενός δύσκολου έτους που αποτυπώθηκε στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας.
Πιο διεξοδικά, ο δανέζικος όμιλος εμφάνισε καθαρές ζημίες ύψους 2,7 δισ. ευρώ για το 2023, από κέρδη 15 δισ. κορωνών το 2022, ενώ τα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν ραγδαία πτώση κατά 42% σε 18,7 δισ. κορώνες.

Επίσης το 2023, η Orsted παρήγαγε 17,8 TWh υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ποσότητα αυξημένη κατά 8% σε σχέση με το 2022, με την εγκατεστημένη ισχύ να παραμένει σταθερή στα 8,9 GW.

Το ίδιο έτος, η χερσαία αιολική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2% σε 13,4 TWh, ενώ η παραγωγή ενέργειας από βιομάζα και συμβατικούς σταθμούς μειώθηκε κατά 26% σε 4,4 TWh.

Απώλειες για τη μετοχή

Μετά από αυτά τα αποτελέσματα, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπεράκτιων αιολικών στον κόσμο, δήλωσε ότι θα πάρει μέτρα για να ανακτήσει τη χαμένη του δύναμη, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η περικοπή μέχρι και 800 θέσεων εργασίας διεθνώς, η παύση της διανομής μερισμάτων για τα οικονομικά έτη 2023, 2024 και 2025 και η αποχώρηση από τις αγορές της Νορβηγίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Μετά την συγκεκριμένη ανακοίνωση, η μετοχή της Orsted διαπραγματευόταν 1% χαμηλότερα στις 11 π.μ. ώρα Λονδίνου σήμερα.

Η τιμή της μετοχής της εισηγμένης έχει υποχωρήσει πάνω από 40% το 2023, με την εταιρεία να ταλανίζεται από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ευρύτερος κλάδος της αιολικής ενέργειας.
Οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και τα υψηλότερα επιτόκια οδήγησαν σε πτώση τις μετοχές αιολικής ενέργειας πέρυσι.

«Το 2023 σηματοδότησε μια χρονιά με σημαντικές προκλήσεις για την Οrsted», δήλωσε ο Mads Nipper, διευθύνων σύμβουλος της Orsted, προσθέτοντας ακόμα πως τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας είχαν επηρεαστεί αρνητικά από τις απομειώσεις των υπεράκτιων έργων στις ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Επαναπροσδιορισμός των στόχων

Πιο συγκεκριμένα, η Orsted ακύρωσε δύο μεγάλα έργα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ στα τέλη του περασμένου έτους, επικαλούμενη τον υψηλό πληθωρισμό, την άνοδο των επιτοκίων και τις εμπλοκές στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Δήλωσε ότι στοχεύει τώρα σε 35 έως 38 GW ισχύος μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αναθεωρώντας προς τα κάτω τον προηγούμενο στόχο της για 50 GW.

«Επανεξετάσαμε το χαρτοφυλάκιό μας για να δώσουμε προτεραιότητα στις επιλογές ανάπτυξης με τις υψηλότερες δυνατότητες δημιουργίας αξίας και ταυτόχρονα να μειώσουμε τους κινδύνους. Παραμένουμε αισιόδοξοι για το μέλλον του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να συμβάλουμε καθοριστικά στην επιτάχυνση της ανάπτυξής του", τόνισε ο Nipper.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης