Ενέργεια

Πίεση της SSE για ξεκλείδωμα πράσινων επενδύσεων 35 δισ στην Βρετανία - Έλλειψη δημοσίων πόρων επικαλούνται οι Εργατικοί

Πίεση της SSE για ξεκλείδωμα πράσινων επενδύσεων 35 δισ στην Βρετανία - Έλλειψη δημοσίων πόρων επικαλούνται οι Εργατικοί
Ο ηγέτης των Εργατικών Keir Starmer δήλωσε ότι οι δεινές οικονομικές προοπτικές και το υψηλό κόστος δανεισμού αναγκάζουν τους Εργατικούς να εγκαταλείψουν τον κύριο στόχο για τις δαπάνες
Σχετικά Άρθρα
Φαίνεται πως η διαδικασία της μετάβασης της Μεγάλης Βρετανίας σε μια πράσινη οικονομία δεν είναι μια απλή υπόθεση, καθώς σκοντάφτει σε μια σειρά από εμπόδια, με την ήδη υπάρχουσα πολιτική αντιπαράθεση να οξύνεται ακόμα περισσότερο. Μια ιδιαίτερα έντονη όσο και ενδιαφέρουσα συζήτηση εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες στη «γηραιά Αλβιώνα», στην οποία αποδεικνύεται πως ασκούνται σοβαρές πιέσεις ως προς την ενεργειακή πολιτική που χαράζει.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της SSE, ενός από τους κορυφαίους παίκτες στον κλάδο των ΑΠΕ της χώρας, δήλωσε πως η πολιτική συζήτηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στο ποιες πολιτικές θα ξεκλειδώσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και να μην εγκλωβιστεί στο ζήτημα των δημόσιων δαπανών.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα το οποίο φαίνεται να προηγείται έναντι των Τόρηδων στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών που είναι πιθανό να προκηρυχθούν πριν από το τέλος του 2024, δέχθηκε πυρά από τους ακτιβιστές για το κλίμα αυτή την εβδομάδα, καθώς απέσυρε τον στόχο που είχε αρχικά θέσει για ετήσιες δαπάνες ύψους 28 δισεκατομμυρίων λιρών (35,33 δισεκατομμύρια δολάρια) για τις πράσινες βιομηχανίες.

Η αλλαγή στη στάση του κόμματος, προκάλεσε έντονες επικρίσεις όχι μόνο από τους οικολόγους ακτιβιστές αλλά και από ορισμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στον ενεργειακό χώρο.

«Καταλαβαίνω ότι πρόκειται για ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα, ωστόσο πιστεύω ότι υπάρχει μια κοινή αντίληψη για την ενεργειακή ασφάλεια και την απαλλαγή από τον άνθρακα. Από τη δική μας οπτική γωνία, δεν είναι απαραίτητα το ύψος των δεσμεύσεων για δημόσιες δαπάνες», δήλωσε ο Sam Peacock, διευθύνων σύμβουλος της SSE μιλώντας στο BBC.

«Αυτό που μετράει πραγματικά είναι ο ταχύτερος σχεδιασμός, η ταχύτερη λήψη αποφάσεων και οι επενδυτικές πολιτικές. Νομίζω ότι εκεί που μπορεί να κάνει τη διαφορά μια κυβέρνηση είναι στο να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να επενδύσει κάποιος τα κεφάλαιά του», πρόσθεσε.

Κοινή λογική

Ο ηγέτης των Εργατικών Keir Starmer δήλωσε ότι οι δεινές οικονομικές προοπτικές και το υψηλό κόστος δανεισμού αναγκάζουν τους Εργατικούς να εγκαταλείψουν τον κύριο στόχο για τις δαπάνες, αν και θα διατηρήσουν μια σειρά από πολιτικές, όπως η ίδρυση μιας δημόσιας εταιρείας πράσινης ενέργειας.

Πρόκειται για ενέργειες οι οποίες, όπως είπε, χρηματοδοτούνται πλήρως από το κράτος.

«Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι από τότε που ανακοινώσαμε τα 28 δισεκατομμύρια, οι Συντηρητικοί έκαναν τρομερή ζημιά στην οικονομία μας. Πρέπει να δούμε τις συνθήκες όπως είναι τώρα, όχι όπως θα θέλαμε να είναι».

Οι Εργατικοί διατήρησαν επίσης την δέσμευσή τους για τη χρηματοδότηση θέσεων εργασίας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με δέσμευση 1,5 δισ. λιρών για τρία χρόνια.

Το αρχικό σχέδιο, το οποίο θα κόστιζε 140 δισ. λίρες σε πέντε χρόνια, επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί κατά το ήμισυ από τους έκτακτους φόρους στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Βόρειας Θάλασσας.

Η υποχώρηση από αυτό το σχέδιο προκάλεσε έντονες επικρίσεις, με την Energy UK να εκφράζει την ανησυχία της για το μήνυμα που θέλει να περάσει το κόμμα των Εργατικών σε μια βιομηχανία που καλείται να επενδύσει στην πράσινη μετάβαση.

Ο Sam Peacock, στέλεχος της SSE που έχει δεσμευτεί να επενδύσει 40 δισ. λίρες έως το 2032 στην πράσινη μετάβαση, δήλωσε πως το σημαντικό ζήτημα εδώ είναι πώς θα ενεργοποιήσουμε τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.

«Έχουμε 40 δισεκατομμύρια λίρες για να επενδύσουμε μέσα στη δεκαετία, όπως και πολλές άλλες εταιρείες. Η επενδυτική διάθεση υπάρχει, το θέμα είναι τι γίνεται με την κυβέρνηση» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Θα θέλαμε να δούμε πολιτική δραστηριότητα γύρω από αυτό. Πώς μπορείτε να γίνει το σύστημα σχεδιασμού πιο γρήγορο; Πώς θα είναι το δίκτυο εκεί όταν το χρειάζεστε; Πώς μπορεί το κράτος να αναθέσει περισσότερα έργα; Αυτό θα είναι κρίσιμο για τις επενδύσεις σε αυτή τη χώρα», υπογράμμισε.

Ο Peacock υποστήριξε επίσης ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει πολύ γρήγορες κινήσεις ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Ελλιπείς πόροι

Ένα από τα βήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, δήλωσε ο Peacock, είναι το γεγονός ότι πολλές από τις αρχές που εμπλέκονται στα στάδια σχεδιασμού και αδειοδότησης τέτοιων έργων είναι υποστελεχωμένες.

Η SSE κατασκευάζει επί του παρόντος το Dogger Bank, το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο, στη Βόρεια Θάλασσα και έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για ένα δυνητικά μεγαλύτερο, το Berwick Bank..

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η πολιτική διάθεση για την ανάθεση τέτοιου είδους έργων.

Πρόσθεσε δε, ότι όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα δεσμεύονται ήδη για την υποστήριξη και προώθηση έργων υποδομών, όπως τα δίκτυα, οι καθαρότεροι και πιο ευέλικτοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και η υπεράκτια αιολική ενέργεια.

«Αυτό που θέλουμε να δούμε στις προεκλογικές διακηρύξεις είναι η συνεχής δέσμευση να γίνουν περισσότερα από αυτά τα μεγάλα αντικείμενα με ρυθμό. Έτσι, το θέμα είναι πραγματικά να κατασκευαστούν οι υποδομές και όχι το ακριβές ποσό των δεσμεύσεων του δημόσιου τομέα», είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης