Bureau Veritas: «Έδαφος» σε ανανεώσιμες και υδρογόνο θα δώσει η μείωση των εξαγωγών LNG στις ΗΠΑ

Bureau Veritas: «Έδαφος» σε ανανεώσιμες και υδρογόνο θα δώσει η μείωση των εξαγωγών LNG στις ΗΠΑ
Τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να κυριαρχούν στο 80% του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν μόνο το 20%
Η αναμέτρηση με τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής οδηγεί την παγκόσμια οικονομία στην ριζική αλλαγή του διεθνούς ενεργειακού τοπίου με προοπτική ένα μέλλον βιώσιμο και χωρίς άνθρακα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβαλλόμενες πολιτικές και οικονομικές τάσεις που υποστηρίζουν την παγκόσμια στροφή προς τις καθαρές πηγές εφοδιασμού, δύο εκπρόσωποι της Bureau Veritas έδωσαν τη δική τους άποψη στο Offshore Energy για τις τρέχουσες ενεργειακές τάσεις, τονίζοντας ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο είναι σε θέση να καρπωθούν τα οφέλη από την πρόσφατη παύση αδειοδότησης εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

Αναλόγως και της χρονικής διάρκειας αυτής της παύσης, πολλά κράτη στον πλανήτη θα βιώσουν τις επιπτώσεις της με διαφορετικούς τρόπους, ενώ η υπεράκτια αιολική ενέργεια στις ΗΠΑ είναι έτοιμη να ανθίσει.

Καθώς οι χώρες συνεχίζουν να παλεύουν με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η τεράστια όρεξη για πετρέλαιο και φυσικό αέριο συγκρούεται με την ολοένα αυξανόμενη επιθυμία να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα και να στραφούν σε ενέργεια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και στην πράσινη ενέργεια, ώστε να αποφύγουν τις εκπομπές ρύπων και να πλοηγηθούν στα νερά της απανθρακοποίησης για ασφαλή πλεύση προς ένα net zero μέλλον.

Ενώ ορισμένες από τις δεσμεύσεις για τη δράση για το κλίμα απειλούν να καταστήσουν τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο παρωχημένα, μια ματιά στην πραγματικότητα δείχνει ότι ο κόσμος δεν πλησιάζει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, καθώς τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να κυριαρχούν στο 80% του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν μόνο το 20%.

"Εμφύλιος στις ΗΠΑ"

Με τις χώρες να αναζητούν ενεργά νέους τρόπους για να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την απαλλαγή από τον άνθρακα, η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε πρόσφατα μια προσωρινή παύση αδειοδότησης για νέες εξαγωγές LNG για να επανεξετάσει τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις των εγκαταστάσεων εξαγωγής του καυσίμου σε χώρες που δεν έχουν συνάψει Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών.

Ένα μπαράζ αντιδράσεων ήρθε στον απόηχο του παγώματος των αδειοδοτήσεων, που κυμαίνονται από το να χαιρετίζουν την κίνηση ως προάγγελο της επιτάχυνσης της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το να την περιγράφουν σαν ασκό του Αιόλου που θα οδηγήσει σε διατάραξη της ανάπτυξης των υποδομών LNG στις ΗΠΑ, υπονομεύοντας εν τέλει την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.

Πάνω σε αυτό, την απάντησή του έδωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API), προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα υπονομεύσει την υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου να στέλνει περίπου 5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια LNG ημερησίως μέχρι το 2030 στην Ευρώπη για να συμβάλει στον τερματισμό της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Από την άλλη πλευρά, η Earthjustice και περισσότερες από 65 κλιματικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν υποστηρίξει την παύση έγκρισης των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον Πρόεδρο Biden και κάλεσαν το Κογκρέσο να παγώσει την επέκταση των υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης