Ενέργεια

EEX: Νέα ενεργειακά προϊόντα ρίχνει στην αγορά από 25 Μαρτίου

EEX: Νέα ενεργειακά προϊόντα ρίχνει στην αγορά από 25 Μαρτίου

Θα ευθυγραμμίσει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την ηλεκτρική ενέργεια των Σκανδιναβών με την υπόλοιπη Ευρώπη

 

 

Το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας EEX προωθεί  νέα προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας στη σκανδιναβική περιοχή που θα κυκλοφορήσουν στις 25 Μαρτίου για να βοηθήσουν στην αύξηση του μελλοντικού όγκου συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο επικεφαλής του την Τρίτη.

Το EEX, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της Ευρώπης, επιδιώκει να βελτιώσει τις επιλογές συναλλαγών για ηλεκτρική ενέργεια στη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Δανία, όπου η ενέργεια απελευθερώθηκε τη δεκαετία του 1990, ξεκινώντας μια νέα βιομηχανία εμπορίας χονδρικής νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αλλά τώρα, οι Σκανδιναβοί πρέπει να ευθυγραμμιστούν με εμπορικές αναφορές και κανόνες που συνηθίζονται σε 20 άλλες ευρωπαϊκές αγορές παραγώγων ενέργειας όπου δραστηριοποιείται το EEX, δήλωσε ο CEO Peter Reitz σε συνέντευξή του κατά τη διάρκεια της εμπορικής έκθεσης E-World.


Ζώνη μελλοντικής εκπλήρωσης

«Είμαστε σε προετοιμασίες με τους πελάτες μας για να ξεκινήσουμε αυτό που ονομάζεται ζώνη μελλοντικής εκπλήρωσης για τη σκανδιναβική αγορά τον επόμενο μήνα», δήλωσε ο Reitz.

«Τα συμβόλαια αποτελούν καλύτερη αναπαράσταση των διαφορετικών μιγμάτων παραγωγής και την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή», σημείωσε.

Οι πελάτες πρόκειται να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση σε συγκεκριμένες τοποθεσίες και συναλλαγές προϊόντων από σημεία παράδοσης κοντά στον Αρκτικό Κύκλο μέχρι τα σύνορα της Δανίας με τη Γερμανία, είπε.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν εβδομαδιαίες, μηνιαίες και ετήσιες προσφορές παροχής ενέργειας σε 12 ζώνες της περιοχής που τροφοδοτούνται από αιολικούς, υδροηλεκτρικούς και πυρηνικούς σταθμούς.

Οι traders θα μπορούν να εκμεταλλεύονται το spread μεταξύ των ζωνών, αλλά και να αναζητούν ευκαιρίες διασυνοριακής διαφοράς με άλλες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και με άλλα εμπορεύματα, είπε ο Reitz.

Το EEX θα παρατείνει τις διαθέσιμες λήξεις για τα υπάρχοντα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης EEX Nordic Power για άλλα 10 χρόνια, ώστε να καταστεί δυνατή η μετάβαση.

Το EEX διαπραγματεύτηκε 5.185 τεραβατώρες (TWh) ενέργειας στην Ευρώπη πέρυσι, όπου μετατρέπει το 60% του παγκόσμιου όγκου ισχύος του.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης